Muğla’nın Milas ilçesinde 780 dönüm büyüklüğündeki Akbelen Ormanı’nın altında bulunan 33.3 milyon ton linyit yatağının işletilmesine karşı köylüler ve çevreciler tarafından tutulan nöbet 500. gününü doldurdu. Mücadelede 500 günü geride bırakan direnişçiler Çiftçi-Sen’den Adnan Çobanoğlu ve yerel yönetimlerden Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Cervatoğlu'nun da aralarında olduğu bir grupla bir araya geldi. Akbelen’in hukuki ve fiili mücadelesi konusunda son gelişmeler aktarıldı.
Yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı
Hukuki süreç devam ederken Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne (YK Enerji) kaynak sağlanması için kömür madeni sahasının genişletilmesi için bakanlık kararına karşı çıkan İkizköylüler, karşı dava açmış ve bölgede üçüncü bilirkişi keşfi yapılmıştı. Çıkan bilirkişi keşfi raporunun ise bilimsellikten uzak olduğunu söyleyen İkizköylüler, rapora itiraz etmiş ve raporu hazırlayan bilirkişiler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Muğla 1. İdare Mahkemesi ise üçüncü bilirkişi raporuna dayanarak geçen ağustos ayında verdiği ‘yürütmeyi durdurma’ kararını kaldırdı.
Mücadelenin temeli neye dayanıyor?
Akbelen Ormanı’nın hemen yanında Türkiye’nin yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 5’ni sağlayan YK Enerji’ye ait Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri bulunuyor. Bu santrallerde yıllık 8 milyon ton linyit yakılıyor ve linyit ise bölgedeki madenlerden sağlanıyor. Akbelen Ormanı’nın altında ise 33.3 milyon ton linyit yatağı bulunuyor, bir başka ifadeyle her iki termik santralin topu topu 4 yıllık kömür ihtiyacının sağlanması için 780 dönümlük arazide bazıları 400 yıllık kızıl çam ve zeytin ağaçlarının yok edilmesi isteniyor. İşte Akbelen’in bu zenginliği yüzünden alan önce maden sahası ilan edildi, 2019 yılında istimlak işlemleri başladı. Köylülerin bir çoğu sahip olduğu araziyi satmak istemedi ve hukuki mücadele başlattı.