17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.07.2023 08:43 | Son Güncelleme: 25.07.2023 15:42

Akbelen Ormanı kesiliyor, İkizköylüler direnişe devam ediyor: Baskılar bizi yıldıramaz

Dün sabah 05.45'te Akbelen Ormanı'nda iki yıl sonra ağaç kesimi yeniden başladı. İki yıldır bölgede direnişlerini sürdüren İkizköylüler alana girmek istedi ancak biber gazıyla engellendiler. Sosyal medyadan açıklama yapan İkizköylüler, "Baskılar bizi yıldıramaz" dedi
Akbelen Ormanı kesiliyor, İkizköylüler direnişe devam ediyor: Baskılar bizi yıldıramaz

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Akbelen Ormanı'na dün sabah 05.45 itibariyle jandarma kuvvetleri ve 4 adet TOMA Akbelen Ormanı'na girdi. Tarihin en sıcak günleri yaşanırken ve birçok noktadan orman yangınlarıyla mücadele edilirken Akbelen'de ağaçlar kesilmeye başlandı.  

İkizköylüler, Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. (YK Enerji) tarafından yapılan termik santrallere linyit sağlayan açık maden ocağına karşı 2019 yılından beri direniyor. Bölge sakinlerinin verdiği bilgilere göre İkizköy ve  daha önce maden sahası ilan edilerek 105 ağacın kesildiği bölümden başlandı. İkizköylüler her yerin jandarma tarafından kapatıldığını ve hiçbir şekilde ormana giremediklerini söylediler. Bu bölgedeki ağaçlar Ağustos 2021'de kesilmişti. Ancak İkizköylülerin mücadelesi sonrasında kesim durdurulmuştu. 

Direnişlerini Twitter'da hem #AkbeleneDokunma etiketi ve @İkizkoyDireniyo hesaplarından anbean paylaşan İkizköylüler dün ağaç kesimi yapılan bölgeye girmek istediklerini ancak jandarmanın biber gazlı müdahalesi ile karşılaştıklarını paylaştı. 

"Başka bir dava yok"

Bölgedeki olaylar dün gece saatlerine kadar sürdü. Köylüler arasında fenalaşarak hastaneye kaldırılanlar ve gözaltına alınanlar oldu. Dün gece Twitter'dan yaptıkları son açıklamada İkizköylüler, "Gözaltına alınan avukatımız, köylülerimiz ve dostlarımız serbest. Tek suçumuz toprağımızı, köyümüzü savunmak. Devam edeceğiz. Baskılar bizi yıldıramaz" ifadelerini kullandı. Paylaşılan videoda açıklama yapan bir vatandaş, "Biz bu ormanı korumaya çalışıyoruz. Başka bir dava yok" dedi.

117 bin imza toplandı

Dün Ankara'da ağaçların kesiminin durdurulmasını isteyen vatandaşlar Tarım ve Orman Bakanlığı'nın önünde bir araya geldi. Vatandaşlar, Akbelen'in kömür madenine tahsisin iptal olması için 117 bin imzalı dilekçeyi bakanlığa teslim etti. CHP Genel Başkanı Yardımcısı Semra Dinçer, Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş ve Yeşil Sol Parti Hakkari Milletvekili Vezir Coşkun Parlak da vatandaşlara destek oldu.

"Mahkeme kararı daha çıkmadı"

Kesimin sürmesine karşın nöbetlerini sürdüren İkizköylüler bölgeden yaptıkları açıklamada, "Her yeri çevirmiş durumdular. Ama biz olabildiğince burada kalabalık olmaya çalışıyoruz. Avukatlarımız zaten hukuki olarak gerekli olan şeyleri yapıyorlar. Girdiler kesime başladılar diye tamamını bitirmelerini beklemeyelim. Birlik olursak durdurabiliriz. Mahkeme kararı çıkmadı. Duruşma tarihi bekliyoruz. Yangın mevsiminde halka yasak, şirkete yasak değil girin kesin diyorlar. Onlara yasak değilse bize de yasak değil" ifadelerini kullandı. 

"Maden zehrinin geçişini engelleyen ağaçlarımız kesildi"

İkizkoyDireniyor hesabından paylaşılan videoda mevcut maden alanının etrafındaki ağaçların kesildiği ve alanın boş olduğu görüldü. Paylaşımda, "Mevcut maden alanının çeperinde, maden zehrinin köylerimize geçişini engelleyen ağaçlarımız kesildi. Belgeledik. Geleceğimizle oynamaktan vazgeçin. Direnmeye devam edeceğiz!" ifadeleri yer aldı. 

İkizköylülerin mücadelesi

Akbelen Ormanı’nın hemen yanında Türkiye’nin yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 5’ni sağlayan YK Enerji’ye ait Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri bulunuyor. Bu santrallerde yıllık 8 milyon ton linyit yakılıyor ve linyit ise bölgedeki madenlerden sağlanıyor. Akbelen Ormanı’nın altında ise 33.3 milyon ton linyit yatağı bulunuyor, bir başka ifadeyle her iki termik santralin topu topu 4 yıllık kömür ihtiyacının sağlanması için 780 dönümlük arazide bazıları 400 yıllık kızıl çam ve zeytin ağaçlarının yok edilmesi isteniyor. İşte Akbelen’in bu zenginliği yüzünden alan önce maden sahası ilan edildi, 2019 yılında istimlak işlemleri başladı. Köylülerin bir çoğu sahip olduğu araziyi satmak istemedi ve hukuki mücadele başlattı. 

Hukuki süreç devam ederken Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne (YK Enerji) kaynak sağlanması için kömür madeni sahasının genişletilmesi için bakanlık kararına karşı çıkan İkizköylüler, karşı dava açmış ve bölgede üçüncü bilirkişi keşfi yapılmıştı. Çıkan bilirkişi keşfi raporunun ise bilimsellikten uzak olduğunu söyleyen İkizköylüler, rapora itiraz etmiş ve raporu hazırlayan bilirkişiler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Muğla 1. İdare Mahkemesi ise üçüncü bilirkişi raporuna dayanarak geçen ağustos ayında verdiği ‘yürütmeyi durdurma’ kararını kaldırdı.