02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.07.2023 08:34 | Son Güncelleme: 26.07.2023 16:57

Akbelen Ormanı'nda ağaç nöbeti: Kesim alanına giren İkizköylüleri jandarma çıkardı

Akbelen Ormanı'nda pazartesi sabahı başlayan ağaç kesimiyle mücadele etmek için İkizköylüler bu sabah kesim alanına girdi. Sosyal medyadan açıklama yapan İkizköylüler, "Akbelen Ormanının orman olarak kalması, biz İkizköylüler için hayati bir konudur. Ağaç kesimini durdurun" dedi
Akbelen Ormanı'nda ağaç nöbeti: Kesim alanına giren İkizköylüleri jandarma çıkardı

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Akbelen Ormanı'nda pazartesi sabahı başlayan ağaç kesimi sürüyor. Bölgede mücadeleyi sürdüren İkizköylüler sosyal medya hesaplarından kesim yapılan bölgeye dair görüntüler paylaştı. Paylaşımda, "36 saat içinde, kolluk kuvvetleri zoruyla @icdas @ykenerji ‘nin katlettiği orman alanı. Yüzyıllık ormanı bir buçuk günde mahvettiniz. Hiç bir yere gitmiyoruz. Her dalı, her gün artan sayımızla savunmaya devam edeceğiz" ifadeleri yer aldı. 

Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki Yeniköy-Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. (YK Enerji) tarafından yapılan termik santrallere linyit sağlayan açık maden ocağına karşı 2019 yılından beri direnen ve iki yıldır bölgede nöbet tutan İkizköylüler, bu sabah 06.53'te kesim alanına girdiklerini de açıkladı. İkizkoyDireniyo adlı Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Bütün engellemelere rağmen kesim alanına girdik. Haksız hukuksuz bir şekilde ağaçlarımızı kesen ekiplerin önünü kestik. Bu talanı durdurun! Kesimi durdurun!" denildi. 

"Tek ağaç kalsa bile savunmaya devam edeceğiz"

İkizköylüler video paylaşarak yaptıkları açıklamada, "Bu bölgeye geldiler biz de önlerinde oturma eylemi yaparak  araçların şirkete gidip daha fazla katliam yapmasını engelledik. Araçlar önce üstümüze sürdü. Resmen canımıza kastettik. Ancak geri geri kaçmak zorunda kaldılar. Tekrar gelmeleri olasılığına karşı bekliyoruz. Ormanın kurtarabildiğimiz tek ağacı bile kalsa savunmaya devam edeceğiz. Bu kesilen ağaçların da isyanı olmaya da devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Bölgeden paylaşılan bir diğer videoda ise oturma eylemine katılan bir başka vatandaş, "Akbelen Ormanı'nın orman olarak kalması İkizköylüler için hayati bir konudur. Biz İkizköylüler anayasanın bize tanıdığı sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını sonuna kadar kullanmaya kararlıyız" dedi. 

Ormandan paylaşılan görüntülerde jandarmanın ormana giren İkizköylüleri çıkartmaya çalıştığı görülüyor. Nöbete devam eden İkizköylüler sosyal medyadan yaptıkları paylaşımda gözaltına alınanlar olduğunu belirtti. 

Twitter'da bölgeden paylaşılan videolarda jandarmanın nöbet tutan İkizköylülere biber gazı sıktığı görüntülendi. 

İkizkoylulerDireniyor hesabından paylaşılan videolarda ağaçları korumak için alanda mücadele eden yaşlı kadınların biber gazından etkilendiği ancak jandarmanın sert müdahaleye devam ettiği söylendi.

Aynı zamanda sosyal medyada gözlem ve tespit için kesim alanına girmek isteyen Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü ve İzmir Milletvekili İbrahim Akın ve Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca'nın oturma eylemi yaptığı paylaşıldı.

Fazıl Say'dan destek

Sosyal medyada #AkbeleneDokunma etiketiyle paylaşılan destek mesajlarına ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say da katıldı. Say paylaşımında, "Doğa katliamına hayır!" dedi.