02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.08.2023 23:12 | Son Güncelleme: 08.08.2023 23:23

Akbelen ormanlarındaki ağaç kıyımı için verilen önerge reddedildi

TBMM Genel Kurulu’nda, CHP’nin Akbelen ormanlarındaki ağaç kıyımı için verdiği genel görüşme önergesi AKP ve MHP milletvekillerinin oyları ile reddedildi. Akbelen'den Meclis'e gelen köylüler ve çevreciler, önergenin reddedilmesinin ardından Meclis'te açıklama yaptı
Akbelen ormanlarındaki ağaç kıyımı için verilen önerge reddedildi

Akbelenliler, "Toprağını koruyanlar marjinal ilan edildi, edilmeye de devam edecek gibi görünüyor. Kendi söyledikleri yalanlara kendileri inansınlar. Biz vatandaş değil miyiz? Yurttaş değil miyiz? Vergi vermiyor muyuz?" dedi. Akbelenliler daha sonra TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca ile birlikte, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile de görüştü.

Akbelen'den gelen heyet, TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca ile birlikte, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüşerek, “Biz bölgedeki köylüleriz, zeytinciyiz, çiftçileriz, üretenleriz; ama marjinal değiliz, yaşantımızı, yaşadıklarımızı görmeniz için sizi Akbelen’e davet ediyoruz” diye konuştu.

Karaca'nın verdiği bilgiye göre; Akbelen köylüleri dört yıldır yaşadıklarını anlattı. Akbelen köylüleri Numan Kurtulmuş'a, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü kabine toplantısı sonrasında kendileri için kullandığı “marjinal” ifadesine olan tepkilerini aktardı. 

Akbelenliler, “Biz bölgedeki köylüleriz, zeytinciyiz, çiftçileriz, üretenleriz; ama marjinal değiliz, yaşantımızı, yaşadıklarımızı görmeniz için sizi Akbelen’e davet ediyoruz” dedi.

Önerge reddedildi

TBMM Genel Kurulu bugün, CHP’nin talebi üzerine Akbelen’deki ağaçların kesilmesi gündemiyle olağanüstü olarak toplandı. Ön görüşmenin ardından, Genel Görüşme Önergesi’nin TBMM Genel Kurulu gündemine alınıp alınmaması oylandı. AKP ve MHP milletvekillerinin oyları ile reddedildi.

Akbelen'den Ankara'ya gelen çevreciler ve köylüler Meclis Genel Kurulu'nu takip etti. Önergenin reddedilmesinin ardından köylüler Meclis'te basın açıklaması yaptı. Açıklamaya; CHP, Saadet Partisi, Yeşil Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi milletvekilleri katıldı.

Evi, ağaç kesiminin yapıldığı sahaya yakın olan köylülerden Nejla Işık, basın açıklaması yaparak şunları söyledi: "Toprağını koruyanlar marjinal ilan edildi, edilmeye de devam edecek gibi görünüyor. Kendi söyledikleri yalanlara kendileri inansınlar. Bugün şu yönden mutluyuz; oturdukları şu rahat koltuklardan çıkıp buraya gelip en azından bir oylama yapmak zorunda kaldılar. Bundan dolayı mutluyuz. Biz nasıl 16 gündür orada gecemiz, gündüzümüz yoksa, uyuyamıyorsak, jandarmanın her türlü baskısına maruz kalıyorsak... 'Biz kışkırtıyormuşuz' güya, 'Biz girmeye çalışıyormuşuz' ama şu bir gerçek bizim toprağımızı, ağacımızı, suyumuzu, köyümüzü korumaya çalışmaktan başka hiçbir derdimiz yok. Elleri nasırlı, kınalı annelerimiz geldi. Huzur mu tepti bunları da bu Ankara yollarına düştü, toprak derdine düştü? Bu toprakta doğduk, bu toprakta öleceğiz dedik. Buyurun öldürsünler, başka yolu yok. AKP ve MHP'ye sesleniyorum buradan o oylara basmakla olmuyor, Akbelen'e gelsinler. Yeniköy-Kemerköy'ün yok ettiği sahalara gelsinler, cehennem çukuruna bir baksınlar önce. 'Yok şu kadar yeşillendirme yaptık, yok şu kadar zeytinyağı ürettik' Köylüyü aç biilaç bıraktınız siz. Köylünün elindeki zeytinleri kestirerek köylüyü çiçek yağı yemeye mecbur bıraktınız. Buraya, her vekile getirdiğiniz şişeyi beşer litrelik şişelerle köylüye dağıtın önce. Buradakilerin ihtiyacı yok çünkü ama köylülerin ihtiyacı var. Akbelen'i kömüre feda etmeyeceğiz. Akbelen'i, İkizköyü ve Çamköyü, Karacahisar’ı ve nice köyleri bu açgözlü şirketlere teslim etmeyeceğiz"