15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.08.2023 15:41 | Son Güncelleme: 08.08.2023 21:12

Meclis Akbelen için olağanüstü toplandı

Meclis, CHP'nin önerisi üzerine Akbelen Ormanı'ndan ağaç katliamı için olağanüstü toplandı. Genel Kurul'da söz alan Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, "Ülke kaynaklarını sadece bir avuç insanı zenginleştirmek için kullandığını" söyledi
Meclis Akbelen için olağanüstü toplandı

TBMM Genel Kurulu, CHP listelerinden seçilen milletvekillerinin verdiği Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy Mevkiindeki Akbelen Ormanı'nda yaşanan olaylar hakkında genel görüşme yapılması önergesini ele almak üzere olağanüstü toplandı. Genel Kurul Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. Adan, yapılan elektronik yoklamada, toplantı yeter sayısının bulunduğunu belirtti.

Genel Kurul'da genel görüşme önergesinin okunmasının ardından söz alan Saadet Partisi Grup Başkanvekili İstanbul Milletvekili Bülent Kaya, Meclis'te oturma düzeninin 6 partiye göre ayarlanmasının ardından görüşmelere geçilmesini talep etti.

Akbelen’den gelen köylüler ise Genel Kurulu izleyici locasından takip ediyor.

Meclis Başkanvekili Celal Adan da toplantının olağanüstü bir toplantı olduğunu hatırlatarak, genel görüşme önergesinin görüşülmeden başka bir konunun görüşülemeyeceğini anımsattı. Adan, konunun Meclis Başkanının da bilgisi dahilinde olduğunu, çözüm için çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.

"Her toplantıda buradayız"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis’te Akbelen oturumu öncesi konuştu. Bahçeli, “Türkiye’nin gündemi çok yoğun. Muhalefet unsurları her zaman olağanüstü toplantıya çağıracak gündem bulabilirler. Biz 1 Ekim’e kadar her toplantıda buradayız” dedi.

"Bunların asıl amacının ağaç olmadığı açık ve nettir"

TBMM Genel Kurulu'nda söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Sandıktan umudunu yitiren ve kendi iç kavgalarını örtbas etmek isteyenler; sokakları karıştırarak, toplumsal konuları kaşıyarak kaos oluşturmaya, Akbelen'den bir Gezi Parkı kalkışması çıkarmaya çalıştıklarını görüyoruz. Bunların asıl amacının ağaç olmadığı açık ve nettir" ifadelerini kullandı.

"Bir avuç insanı zenginleştirmek için"

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya ise iktidarın 2004'ten itibaren maden faaliyetlerini yabancı şirketlere verdiğini, ülke kaynaklarını sadece bir avuç insanı zenginleştirmek için kullandığını söyleyerek, "İktidar, bilinçli bir şekilde bu firmalarla insanları karşı karşıya getirmeye çalışmakta ve her zamanki gibi sütten çıkmış ak kaşık gibi bu olaydan sıyrılmaya çalışmaktadır. Muğla'mız başta olmak üzere ülkemizin en önemli sorunlarından birisi termik santraller, maden ocakları ve maden sahalarında yürütülen faaliyetlerin mevzuata aykırı şekilde yapılmasıdır" sözlerini sarf etti.

Akbelen'e kulak verin

CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer "Halkın sesine, ağacın çığlığına, Akbelen'e kulak verin. O ağaçların ve o köylünün vebali hepinizin boynunda" şeklinde konuştu. Dinçer, milliyetçiliğin hamasetle olmadığını, vatanına, toprağına, ormanına, ağacına, kurduna, kuşuna, suyuna sahip çıkmakla olduğunu ifade ederek, "Vatanın en değerli varlığı olan ormanlarımızın katledilmesine izin vermek vatana ihanet değil de nedir? 'Milliyetçiyiz.' diyorsunuz, bu sesi duyacaksınız ve vatanınıza sahip çıkacaksınız" diye konuştu.

Akbelen Ormanı'ndaki ağaçların kesilmesinin engellenmesine yönelik başvuruların yargı tarafından reddedildiğini söyleyen Dinçer, "Ağaçlar kesildi. 'Dur' demezsek devasa bir maden çukuru açılacak. Halen şansımız var. Akbelen sadece Muğla'nın değil hepimizin sorunu. Maden sahaları rehabilite edilmiyor. Vicdanlarınıza seslenmek istiyorum, önce yıkımı durduralım, sonra araştırma komisyonu kuralım" dedi.

Muhalefet gündem yaratmak istiyor

AK Parti Muğla Milletvekili Kadem Mete, CHP listelerinden seçilen milletvekillerinin Akbelen Ormanı'na ilişkin önergesini eleştirerek, "Muhalefetin üretemediği politikalar sebebiyle tek bir şeye ihtiyacı var; içlerindeki kargaşaları, gizli toplantıları, Genel Başkanları hakkında birisinin baş kaldırdığını örtbas etmek amacıyla 'Kuşa bak' esprisiyle başka bir gündem yaratmak istiyor." dedi.

Kriminal tipler

AK Parti Eskişehir Milletvekili ve Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Fatih Dönmez Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanı'ndaki protestolara ilişkin, "Oraya protestoya gelenler üzerinde ruhsatsız silah, sahte kimlikle yakalandılar. Bunlara 'marjinal' demeyeceğiz ya da Sayın Bahçeli'nin tanımladığı gibi 'kriminal tipler' demeyeceğiz de ne diyeceğiz?" dedi. Bölgede ruhsat büyüklüğünün 23 bin 307 hektar, kesimi yapılan yerin ise sadece 78 hektar olduğunun altını çizen Dönmez, Akbelen'in endüstriyel plantasyon statüsünde olduğunu, bu bölgedeki ağaçların endüstriyel ihtiyacı karşılamak için yetiştirilen ve 10 yıl 20 yıl gibi sürelerde kesilebilecek ağaçlar olduğunu ifade etti. İlgili şirketin Ağaçlandırma İşbirliği Protokolü kapsamında ülke genelinde 3 milyon fidan dikimi yaptığını, 2025 yılı sonuna kadar bu rakamın 5 milyona çıkarılacağını dile getiren Dönmez, şirket tarafından 1992'den bugüne kadar maden sahalarında 415 binin üzerinde akasya, zeytin, kızılçam, fıstık çamı gibi ağaçlar dikildiğini kaydetti.

Kaynak: AA