02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.09.2023 04:30 | Son Güncelleme: 29.09.2023 22:52

AKP’nin “2023 Anayasası” planı

Yeni anayasa çalışmaları TBMM’nin açılmasıyla hareketlenecek. AKP’nin ilk hedefi, muhalefeti görüşme masasına oturtabilmek
AKP’nin “2023 Anayasası” planı

Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra oluşan TBMM aritmetiği, AKP’nin de uzun yıllardan sonra ilk kez yeni anayasa konusunu ciddi biçimde gündemine almasına yol açtı. Konu yerel seçimden bile fazla önemseniyor ve Meclis’in yeni yapısının yarattığı fırsatın mutlaka kullanılması gerektiği konuşuluyor.
AKP’nin yeni anayasayı referanduma götürmek için 360 milletvekilinin desteğini alması gerek. AKP ve MHP’nin toplam 313 milletvekili bulunuyor. AKP’de, İYİ Parti ile diğer sağ partilerin destek vermesi halinde 360 vekile ulaşılabileceği hesaplanıyor.

Bu tablo, AKP’nin umutlanmasına yol açtı. Meclis’teki sağ ağırlığı, DEVA başta olmak üzere AKP’ye karşı olmasına rağmen yeni anayasaya sıcak bakan muhalefet partilerinin TBMM’de yer bulması anayasa konusunu başlığa taşıdı.

Bunun için öncelikle muhalefet partilerini anayasa masasına oturtabilmek amaçlanıyor. Meclis’in 1 Ekim’de açılmasının ardından AKP, muhalefet partilerinin kapısını çalacak ve anayasa masası kurulmasını teklif edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da son açıklamasında “Kabul ederler etmezler, ama biz şu anda kapıları çalacağız. Bundan dolayı da herhangi bir nazlanmaya gerek yok” dedi.