09 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.08.2024 13:37 | Son Güncelleme: 17.08.2024 14:22

Alevlerle mücadele devam ediyor: 5 şehirde seferberlik

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ekipleri hava şartlarının da etkisiyle ülke genelinde birbiri ardına başlayan orman yangınlarını söndürmeye çalışıyor. Kül yağan İzmir'de yerleşim yerleri tehlikede olmasa da yangın devam ediyor. İşte 5 şehirde son durum
Alevlerle mücadele devam ediyor: 5 şehirde seferberlik

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangınlara ilişkin son durumu açıkladı. 

  • Hali hazırda 5 yangın devam ediyor. İzmir'in kuzey hattın yangının çıkış noktası. Kırsal alanda başlayıp ormana sirayet eden bir yangın. Kesin olmamakla beraber bir ihmalden dikkatsizlikten kaynaklandığını düşünüyoruz.
  • Şu anda kuzey ve güney hattında yoğun bir şekilde müdahale devam ediyor. 10 personel ve 59 vatandaşımız dumanlardan etkilendi ama sağlık durumları iyi. 
  • Rüzgar nedeniyle yangına müdahale zorlaşıyor. Eğer başka bir yangın çıkmazsa bu yangınlardan güzel haberler vereceğiz. Bizi zorlayan aslında meteorolojik şartlar.
  • Bütün vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Açık alanda bir kibrit bile çakmayın, pikniklerde mangal yakmayın, izmaritleri yere atmayın. Vatandaşlarımız hassasiyet göstermeli" dedi.

Yangınlara havadan ve karadan müdahale ediliyor. OGM yetkilileri, hava sıcaklığı ve düşük nemin etkisine de dikkati çekerek orman yangınlarına karşı gelecek pazar gününe kadar son derece dikkatli olunması gerektiğini kaydetti.

Hava araçları iki günde 2 bin 134 sorti yaptı

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü hava araçları, ülke genelinde 15-16 Ağustos'ta çıkan orman yangınları nedeniyle 2 bin 134 sorti yaparak alevlere 7 bin 662 ton su attı. Yapılan müdahalelerin ardından illerden OGM'ye ulaşan bilgiler, "yangınların enerjisinin düştüğü" şeklinde değerlendirildi.

İzmir'de yerleşim yerleri güvende

Yamanlar Karatepe mevkisinde önceki gün ormanlık alanda çıkan ve yerleşim yerleri ile sanayi sitesine sıçrayıp 3 mahallenin de boşaltılmasına neden olan yangına, günün ağarmasıyla ekipler havadan müdahale etmeye başladı. Ekipler, yangını kontrol altına alma çalışmalarını şiddetli rüzgara rağmen sürdürüyor. 

Çöp aktarma tesisinde yangın kontrol altında, dumanlar yükseliyor

 

Yangında ormanlık alanın yanı sıra park, bahçe, zeytinlik alan ile evler ve sanayi sitesindeki iş yerleri de etkilendi.  Alev daha önce yeşil olan ormanlık bölgeyi siyaha bürüdü. Bölgede yol kenarlarına atılan cam şişe gibi yangına neden olabilen atıkların yanı sıra poşet, kağıt gibi yanıcı atıklar da dikkati çekti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, ''Yerleşim alanlarına yakın bölümlerdeki yangın durmuş durumda. Onlar kontrol altına alınmış durumda. Ormanlık alanda devam ediyor'' dedi. Şehrin birçok yerinde göz gözü görmüyor ve kül yağıyor.

Bolu

Bekirfakılar köyü mevkisindeki ormanlık alanda önceki gün öğle saatlerinde çıkan yangının söndürülmesi için 45 saattir çalışma yürütülüyor. Yangını söndürme çalışmalarına Bolu ve çevre illerden 12 helikopter ile 138 arazöz, 245 araç ve iş makinesi destek veriyor.  Bölgede görev yapan 1357 personel ile yangının söndürülmesi için havadan ve karadan müdahale sürüyor.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Abdulkadir Polat, helikopterle bölgede inceleme yaptı. Polat'a, Orman Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yüzer de eşlik etti.

Karabük

Karabük'ün Ovacık ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangını söndürme çalışmaları 20 saattir devam ediyor. Alınca ve Beydini köyleri arasında bulunan ormanlık alanda dün saat 14.19 sıralarında çıkan yangının söndürülmesi için çalışma yürütülüyor. Yangını söndürmek için 61 araç ve 192 personel ile müdahale ediliyor. 

Çalışmalarda ayrıca Karabük, Ovacık ve Yenice Orman İşletme Müdürlükleri, Karabük DSİ 234. Şube Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Karabük, Ovacık ve Yenice Belediyeleri, Kardemir AŞ ve Orman Bölge Müdürlüğüne ait arazözler, su tankerleri, itfaiye araçları ve dozerler yer alıyor. Bartın ve Karadeniz Ereğli Orman İşletme Müdürlüklerinden araçlar bölgeye intikal halinde olup yangını söndürme çalışmaları sürüyor. Jandarma Komutanlığına ait 2 yangın söndürme helikopteri de çalışmalara destek veriyor.

Aydın

Alhisar Mahallesi'nde bulunan ormanlık alandaki yangına gece boyunca havadan ve karadan müdahale sürdü. Günün ilk ışıklarıyla hava araçlarının sayısı artırıldı. Alevlere 8 helikopter, 7 uçak, 32 arazöz, 11 su tankeri, 5 dozer ve 303 personel müdahale ediyor. 

Rüzgara ve arazinin sarp olmasına rağmen ekiplerin yangını kontrol altına alma çalışması sürüyor. Bozdoğan ilçesindeki Alhisar Mahallesi'nde dün ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıkmış, Örmepınar Mahallesi'ndeki bazı evler tahliye edilmişti.

Manisa

Boyalı ve Kayacık Mahallelerinde 14 Ağustos'ta çıkan orman yangınları devam ediyor. Boyalı Mahallesi'ndeki yangına 6 uçak, 14 helikopter, 46 arazöz, 14 su ikmal aracı, 6 iş makinesi, 6 ilk müdahale yer ekibi müdahale ediyor. Yangınla mücadelede 45 teknik eleman olmak üzere 450 personel görev yapıyor.

Kayacık Mahallesi'ndeki yangına ise 1 uçak, 4 helikopter, 15 arazöz, 3 su ikmal aracı, 2 iş makinesi, 1 ilk müdahale yer ekibi müdahale ederken, 5 teknik eleman olmak üzere 100 personel bölgede söndürme çalışmalarına katılıyor.

Yangın nedeniyle Gördes'e bağlı Yeniköy ve Karayakup ile Salihli'ye bağlı Hacıhıdır, Kemer, Kale ve Kurttutan Mahallelerindeki vatandaşlar tahliye edilmişti.

Muğla

Muğla Valisi İdris Akbıyık ve Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, protokol üyeleri ile birlikte bölgede incelemede bulundu. Orman, itfaiye, gönüllüler, vatandaşlar, sivil toplum örgütleri, kamu kurum ve kuruluşların görevlileri, gece boyunca yangının kontrol altına alınabilmesi için alevlerle savaştı. Günün aydınlanması ile birlikte uçak ve helikopterler de havadan müdahaleye başladı.

Vali Akbıyık, yangının 18 saat süren mücadele sonrası kısmen kontrol altına alındığı belirterek, "Yangın 200 hektarlık alanda etkili oldu. Orman kahramanlarımız, yeşil vatanımız için gece-gündüz demeden terlerinin son damlasına kadar mücadele ediyor" dedi.

"Yandık bitti abi, çok kötü olduk"

Yangın bölgesine yakın alanda zeytin ağaçları olduğunu söyleyen çiftçi Yüksel Karaca da "Vallahi ciğerimiz yandı. Yandık, yandık bitti abi, çok kötü olduk. Hele şu canlılar, dağlar yok oldu. Ben 55 yaşındayım, bildim bileli bu çamlar burada. Bir daha ne zaman gelecek bu ağaç? Burada zeytinliklerimiz var, yangın geldi yanaştı zaten" diye konuştu.