07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.04.2024 16:57 | Son Güncelleme: 22.04.2024 17:17

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier Türkiye ziyaretine döner ustasıyla geldi

Ziyaretine İstanbul'dan başlayan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye'ye gelirken yanında Almanya'dan bir döner ustası getirdi. Almanya'da kendi restoranını işleten Arif Keleş, yolculuğu öncesinde AFP'ye konuştu
Döner ustası Arif Keleş (Fotoğraf: Getty Images)
Döner ustası Arif Keleş (Fotoğraf: Getty Images)

Cumhurbaşkanı olduktan sonra ilk kez Türkiye'yi ziyaret eden Frank-Walter Steinmeier, Almanya'dan döner ustası Arif Keleş ile birlikte geldi. Steinmeier'ın gezisinin ilk durağı İstanbul ve ilk olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir araya geldi. Steinmeier salı günü ise Gaziantep'te 2023 yılında meydana gelen yıkıcı depremden sağ kurtulanlarla bir araya gelecek. Erdoğan ile Ankara'da yapılacak görüşmeler çarşamba günü gerçekleşecek. 

AFP'nin haberine göre Alman Cumhurbaşkanı ziyaretinde 1960'lardan bu yana Almanya'ya çalışmak için gelen Türk işçilerin katkılarını vurgulamayı umuyor. Almanya'ya yerleşenler arasında, Steinmeier tarafından geziye davet edilen Berlinli dönerci Arif Keleş'in dedesi de bulunuyor. Döner ustası bu akşam İstanbul'da düzenlenecek bir yemekte konuklara döner ikram edecek.

Keleş yolculuk öncesinde AFP'ye yaptığı açıklamada, "Şişler de bizimle birlikte cumhurbaşkanlığı uçağında seyahat ediyor" dedi. Döner, Almanya'ya Türk göçmenler tarafından tanıtıldı ve yıllar içinde ikonik bir statü kazandı. Steinmeier'ın danışmanlarından biri bir brifingde dönerin "bir tür Alman ulusal yemeği" haline geldiğini söyledi. 

Ülkede dönerin yerel satışları tahminen yedi milyar euro'ya kadar ulaşıyor. Dönerci Keleş, Berlin'in güneybatısındaki aile şirketini yöneten üçüncü kuşak. Dedesi Almanya'ya taşınmış ve 1986'da kendi restoranını açmadan önce yıllarca bir fabrikada çalışmış. Keleş, "Şimdi Cumhurbaşkanı bir torun olarak beni atalarımın evine götürüyor. Bu ziyarete gitmeme izin verilmesini büyük bir onur olarak görüyorum" dedi.