24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.01.2023 15:55 | Son Güncelleme: 30.01.2023 17:52

Altı yaşındaki çocuğun istismar davası 27 Şubat'a ertelendi

İstanbul'da 6 yaşındaki kız çocuğunun cinsel istismarına ilişkin davanın ilk duruşması bugün görüldü. Savcının talebi üzerine duruşmanın kapalı yapılmasına karar verildi. Dava 27 Şubat'a ertelendi.
Altı yaşındaki çocuğun istismar davası 27 Şubat'a ertelendi

Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya G.'nin kızı H.K.G.’nin 6 yaşında zorla evlendirilmesi ve istismara uğramasına yönelik davanın ilk duruşması bugün İstanbul Anadolu Adliyesi’nde saat 10’da başladı. Tutuklu sanıklar Yusuf Ziya G. ve Kadir İ, hazır bulunduğu duruşmaya tutuksuz sanık anne Fatıma G. ve daha önce talimatla ifadesi alınan mağdur H.K.G. duruşmaya katılmadı.

Milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri davayı izlemek için gelirken Yusuf Ziya Gümüşel’in müritleri de “Hocamıza özgürlük” pankartı açtı. Başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye’nin farklı illerinden gelen onlarca baro davaya müdahil olmak için başvuruda bulundu. Mahkemeler tarafından başvuruların alınmasından sonra iddianame okundu. İddianamenin okunmasından mahkeme sadece bakanlığın müdahilliğini kabul ederken baro başvurularını reddetti.

Davanın savcısı da genel ahlâk gerekçesiyle duruşmanın kapalı yapılmasını mahkemeden talep etti. Mahkeme, karar için duruşmaya ara verdi. Aranın ardından mahkeme kapalı yargılama yapacağını açıklarken yayın yasağı da getirdi. Bu karar üzerine salon boşaltıldı ve yargılamaya davanın tarafları ile devam edildi. Duruşmada davanın 27 Şubat'a ertelenmesine karar verildi. 

Yoğun güvenlik önlemi alındı

Duruşma öncesi adliye içinde ve çevresinde güvenlik güçlerince yoğun güvenlik önlemi alındı. Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinin duruşma salonunun bulunduğu koridora avukat dışında izleyici alınmaması nedeniyle zaman zaman gerginlik yaşandı. 

Ne olmuştu?

İstanbul'da küçük yaşta kız çocuğuna cinsel istismarda bulunulduğu iddiası üzerine Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmıştı. Hazırlanan iddianamede müştekinin 14 yaşındayken hastaneye gittiğinde polislerin haber vermesi üzerine soruşturma başlattığı, savcılığın kemik testi istemesi üzerine müşteki yerine başka bir kızın kemik testine girdiği ve soruşturmanın bunun üzerine kapandığı aktarılmıştı.

Soruşturma sonucunda hazırlanan ve Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, sanık Kadir İ'nin nitelikli cinsel saldırı ve çocuğun nitelikli cinsel istismarı suçlarından 30 yıldan az olmamak üzere, diğer sanıklar Yusuf Ziya G. ve Fatıma G'nin de çocuğun nitelikli cinsel istismarına iştirak suçundan 18 yıldan az olmamak üzere hapisle cezalandırılması istenmişti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanı sıfatıyla 6 yaşındaki kız çocuğunun cinsel istismarına yönelik iddialarla ilgili 2012'de hukuka aykırı olarak kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdiği iddia edilen cumhuriyet savcısı hakkında HSK'ye inceleme izni vermişti.
Bunun üzerine savcı hakkında HSK Birinci Dairesince inceleme başlatılmış ve müfettiş görevlendirilmişti.

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 22 Mayıs 2023 olarak belirlenen duruşma tarihinin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının talebi üzerine 30 Ocak 2023'te yapılmasına karar vermişti. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının, müşteki Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile müşteki H.K.G'nin avukatlarının sanıklarla ilgili tutuklama taleplerinin değerlendirilmesinin ardından mahkeme tarafından Kadir İ. (47) ile Yusuf Ziya G. (59) hakkında yakalama emri çıkarılmıştı. Bunun üzerine gözaltına alınan sanıklar Kadir İ. ile Yusuf Ziya G, haklarındaki tutuklama kararları yüzlerine okunmasının ardından cezaevine gönderilmişti.