05 Aralık 2025, Cuma
Haber Giriş: 02.09.2025 18:12 | Son Güncelleme: 02.09.2025 18:24

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Boyunsuz kayyum kararını yorumladı: Ağır bir yetki gasbı, çok partili hayat bitmiştir

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden anayasa hukukçusu Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz, CHP İstanbul İl yönetimiyle ilgili verilen görevden alma kararını değerlendirdi. Prof. Dr. Boyunsuz, "Devlet, bir partiyi kimin yöneteceğini söylüyorsa orada çok partili hayat bitmiştir" diye konuştu
Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Boyunsuz kayyum kararını yorumladı: Ağır bir yetki gasbı, çok partili hayat bitmiştir
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

İstanbul’da da 8 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirilen kongrenin iptali için açılan davada mahkeme, Özgür Çelik ve mevcut yönetimin görevden alınmasına karar verdi. 196 delegenin tedbiren görevden uzaklaştırılmalarına karar verilirken mevcutta yürüyen kongre sürecinin de durulmasına karar verdi. CHP İl Başkanlığı'na Gürsel Tekin, Zeki Şen, Hasan Babacan, Müjdat Gürbüz, Erkan Nasap atandı.

İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin aldığı kararı Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi anayasa hukukçusu Prof. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz, Oksijen için yorumladı:

Asliye hukuk mahkemesinin böyle bir karar vermesi mümkün değil. İl kongresinin usulsüz yapıldığı iddiasıyla seçime yönelik itirazlar, Siyasi Partiler Kanunu 21. maddenin açık hükmüne tabi.

Bu madde, seçim sonuçlarına itiraz için tutanakların düzenlenmesinden itibaren iki gün veriyor. Bu tarihten sonra, kesinleşmiş seçim sonuçlarını ortadan kaldırmak mümkün değil.

Asliye hukuk mahkemesinin yetkisi yok

Siyasi Partiler Kanunu ayrıca, Medeni Kanun ile Dernekler Kanunu’nun bu kanuna aykırı olmayan hükümlerinin siyasi partiler hakkında da uygulanacağını söylüyor. Buna göre yargının tek yetkisi, parti il kongresini yaptırmıyorsa seçimi yaptırtmak yani yalnızca kongreye gitme zorunluluğu kararı verebilir. Burada ise asliye hukuk mahkemesi böyle bir yetkisi olmamasına rağmen yapılmakta olan seçimi durduruyor, bir de kayyum atıyor. Atanan kayyum da tam yetkili yani mahkeme heyeti “Seçim yap” değil, “Yönet” diyor.

Karar, örgütlenme özgürlüğünün ihlali

Devlet, bir partiyi kimin yöneteceğini söylüyorsa orada çok partili hayat bitmiştir. Bu, anayasal bir hak olan ‘örgütlenme özgürlüğü’nün ağır ihlali, ağır bir yetki gasbı. Bu bir yargı gasbıdır. Bu şekilde genel başkanı da tayin edebilirsiniz. Mahkeme heyeti hukuken suç işliyor.

Dava konusuz kaldı

Bununla birlikte mahkeme genel kurul sürecini İstanbul yönünden durdurdu. Bu, Gürsel Tekin’in istese de ili kongreye götüremeyebileceği anlamına geliyor. Diğer taraftan yenilenen bir kongre süreci var, CHP seçim sürecinde. Yani artık o kongreyle yönetilmiyor, dolayısıyla bu dava zaten konusuz kaldı. Bu nedenle bu karar meşru da değil hukuki de.

Kaynak: Gazete Oksijen