29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.03.2022 15:01 | Son Güncelleme: 26.03.2022 15:05

Ankara dünyanın ilk ekonomi ve iklim değişikliği fuarına hazırlanıyor

Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından organize edilen EKO İklim Zirvesi’ne ulusal ve uluslararası çeşitli sektörlerden katılımcılar dahil olacak. Birçok etkinliğin de yer alacağı zirve, 30-31 Mart’ta gerçekleştirilecek
Ankara dünyanın ilk ekonomi ve iklim değişikliği fuarına hazırlanıyor

Avrupa Birliği tarafından yürütülen Yeşil Mutabakat ve Paris İklim Anlaşması’na TBMM kararıyla Türkiye’nin de dahil olmasıyla karbon salınımı konusunda yeni yaptırımlar kapıda. Mutabakat ve anlaşma çerçevesinde 2050’ye dek sera gazı emisyonunu karbon nötr haline getirmeyi hedefleyen AB, "Kirleten öder" diyerek Sınırda Karbon Düzenlemesi çerçevesinde bir karbon vergisi yürürlüğe koydu. Anlaşmanın kabulüyle Türkiye de artık kriterlere uyulmadığı takdirde bu vergiden mesul olacak. Türkiye’nin bu uygulamalardan olumsuz etkilenmemesi ve yakın gelecekte atılması gereken adımlar ise 30-31 Mart tarihlerinde Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından organize edilecek EKO İklim Zirvesi’nde masaya yatırılacak.

EKO İklim Zirvesi dünyadaki ilk ekonomi ve iklim değişikliği temalı fuar olacak

İklim dostu ekonomi

ATO Başkanı Gürsel Baran ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, zirve için kaleme aldıkları davetiyede kriterlere uyulmadığı takdirde karbon vergisinin Türkiye’ye maliyetinin 2026’dan itibaren yıllık 2 milyar euroyla 2050’ye dek 60 milyar euroya varacağını ifade etti. Baran ve Yılmaz’ın metni şöyle devam ediyor: “Oysa bu rakamı işletmelerimize kaynak olarak aktarmamız; yatırım, üretim, ticaret ve istihdam alanlarında kullanmamız mümkün. Bunun için atmamız gereken ilk adım, yeni şartlara uyum sağlamak, iklim değişikliği ve yeşil dönüşüm konularında toplumda ve işletmelerimizde farkındalık oluşturmaktır.”

Sektör temsilcileri buluşuyor

AB kriterlerine uygun iklim dostu bir ekonominin nasıl tesis edileceğinin yanıtları, çeşitli sektörlerin 30-31 Mart tarihlerinde ATO Congresium’da gerçekleştirilecek Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi/Fuarı’nda bir araya gelmesiyle bulunacak. 4 bin metrekarelik alanda 12 binden fazla katılımcının beklendiği zirvede 22 oturum düzenlenecek. Devlet başkanlarının, kamu kurumlarının ve uluslararası kurum ve kuruluşların temsilcilerinin, akademisyenlerin ve tarım, tekstil, gıda ve enerji gibi birçok sektörün temsilcisinin katılımıyla yapılacak zirvede aynı zamanda bir fuar alanı da olacak. Zirve kapsamında konserler, dinletiler ve mini şovlar gerçekleştirilecek. B2B görüşmeleri, sertifikalı eğitim programları ve workshop’lar ise davetlileri bekleyen diğer etkinlikler.