25 Kasım 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.12.2021 02:59 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:18

‘Artık beyaz yakalı olmak istemiyorum’

Salgın sadece çalışma alışkanlıklarını değil, çalışanların ruh halini de etkiledi. Beyaz yakalılar eskiden normal karşılanan işleri ve ilişkileri ‘yük’ sayar oldu, başka bir hayatın mümkün olduğunu gördü
‘Artık beyaz yakalı olmak istemiyorum’
Yusuf Akcakaya
[email protected] Pandemi beyaz yakalılığı yeniden yarattı desek yanlış olmaz. Pek çok kişi çalışma saatleri ve şekillerini, toplantıları, iş arkadaşlarıyla iletişimini ve hepsinin bir toplamı olarak da yaşamını sorguladı. Ve pek çoğu sağlıksız bir noktada olduğuna kanaat getirdi. Birçoğu yaptığı işi, yaşadığı hayatı sorgulamaya başladı. Kimi kendini keşfetti, kimi sağlıksız bir hayat sürdüğünü, kimi de ofis ortamında hangi rollere büründüğünü… Hatta ABD’de binlerce kişi bu ve benzeri nedenlerle işlerinden istifa etti. Peki Türkiye’deki beyaz yakalılar ne düşünüyor? 

İç huzuru ve tatmini bulamıyorum

İrem Tutcu (23), İnsan kaynakları uzmanı Tek başıma daha çok vakit geçirince kendi değerlerimi keşfettim. Ofiste sürekli bir sosyal ortam içindesin ve ona uyumlu yaşamak durumundasın. Bu yüzden bazı muhabbetleri, bazı etkinlikleri yapmak zorundasın. Eve çekildiğimde bu yüklerimden arındım, gerekli olmadıkça kimseyle görüşmüyorum. Kariyer beklentim ise beyaz yakalı olmamak. Bu düzende yaşamımı devam ettirmek istemiyorum. Çünkü iç huzurumu sağlayamıyorum, kendimi tatmin edemiyorum. 

Robotlaştığımı fark ediyorum

Miray Badem (23), Kurumsal iletişim uzmanı Ofise git gel derken robotlaştığımı fark ettim. Hayatımı işe göre değil, işi hayatıma göre şekillendirmek istiyorum. Bu yüzden de kariyer hedefimde global işler var. İşten beklentim beni uluslararası çalışma ortamına hazırlaması, yurt dışındaki kurumlarla çalışması, birçok farklı ülkeden çalışanlarla iletişime geçirmesi… 

En verimli çalıştığım dönem Tunus tatiliydi

Sena Sarıkaya (23), Proje yöneticisi Geçtiğimiz yaz Tunus’a tatile giderek yedi hafta oradan çalıştım. Bu dönem en verimli çalıştığım dönemdi, işlerimi aksatmadım. Bu yaz için de şimdiden nereye gitsem diye yer bakıyorum, en uzak ülkeleri seçmek istiyorum. İşten beklentim böyle planlara imkan tanıması. Diğer beklentim ise belli bir entelektüel seviyede insanlarla bir arada çalışmak. Arada siyasetten, felsefeden, yaşamdan konuşmak beni motive ediyor.

Ofise dönünce mecburen sağlıksız hayata da döndüm

Said Ebrar Yıldız (26), Avukat Pandemi sonrası hayatımın gidişatını sorguladım. Yeterince sağlıklı yaşamadığımı keşfettim. Bu yüzden evden çalışırken haftada en az üç gün spor yaptım. Yemeklerimi kendim yaptım, hazır gıda ile beslenmeyi çok azalttım. Ancak ofise dönünce eski hayatıma da dönmüş gibi oldum. Şimdi maalesef haftada bir gün spor yapabiliyor, yemeklerimi genelde dışarıda yiyorum.

O düzene nasıl katlanmışım!

Berat Geyik (25), Satış uzmanı Önceden günlük planım şuydu: 5.30’ta uyanmak, 6.10’da servise binmek, 7.45’te şirkete varmak, 8.30’da mesaiye başlamak, 17.00’de ofisten çıkmak, 20.00’de evime varmak. Şimdi bu hayatıma bakınca diyorum ki ben bu çalışma düzenini nasıl çekmişim. Gerçekten sabahları 5.30’da uyandığımda yatağımda ağlama seansı yapıyordum, kabus gibiydi. Şimdi ise 8.30’da kalıp 15 dakika içinde işime başlayabiliyorum. 

Paydostan 15 dakika sonra denizdeyim 

Furkan Fiş (27), E-ticaret uzmanı Kişisel hayatımla yeterince ilgilenmediğimi anladım. Yeni normale geçmek bana bu düzenden uzaklaşıp ona dışardan bakma fırsatı sundu. Bu sayede İstanbul’dan ailemin yaşadığı şehre döndüm, 1,5 yıldır buradayım ve buradaki hayatımı seviyorum. Mesai bittiğinde laptopu kapatıp 15 dakika içinde denize girebiliyorum. Bu büyük şehirde yaşayan biri için bir mucize.

Yüzde 62’si daha stresli, 4 kişiden 1’i odaklanamıyor

İnsan kaynakları terminolojisinde çalışanların mutluluğu ‘esenlik’ kelimesi ile ifade ediliyor. Bu alanda faaliyet gösteren Wellbees, Türkiye’deki beyaz yakalıların esenlik durumunu araştırdı. Sekiz ilde farklı sektörlerde faaliyet gösteren 10 şirketteki 1178 çalışan üzerinde yapılan araştırma sonucuna göre çalışanların yüzde 62’si son bir yıldır kendini daha stresli hissediyor, yüzde 26’sı işe odaklanmakta güçlük çekiyor.  Wellbees Kurucusu Melis Abacıoğlu sonucu şöyle yorumladı: “Pandemi öncesi insanlar trende yolculuk ediyorlar gibiydi ve Covid onların yolculuklarında mola verip düşünmelerine yol açtı. İş yerlerinden beklentileri değişti. Beyaz yakalıların yeni talepleri iş dünyasında değişikliğe yol açacak. Birçok kişi iş yerlerinden ayrılıp bağımsız olarak çalışacak.”