Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar Dağı'ndaki petrol üretimine ilişkin, "Oradan her yıl 2 milyar dolar kasamıza para geliyor. İnşallah üretim arttıkça daha da fazla olacak" dedi. Bakan Bayraktar, AK Parti Eskişehir İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda konuştu. Elektriğin önemini anlatan Bayraktar, "Birinci görevimiz, Türkiye'de yaşayan 86 milyon vatandaşımıza, 7-24, gece gündüz, kaliteli, kesintisiz, ucuz bir şekilde enerjiyi temin ve tedarik edebilmek. Bu, elbette ki günlük hayatını idamesi için de Türkiye'nin ekonomisi için de önemli. Türkiye'nin adeta bir milli güvenlik, arz güvenliği meselesi" diye konuştu. Zaman zaman farklı problemlerle gündeme gelen bir iş yaptıklarını belirten Bayraktar, "Her gün 32 milyon araca yetecek akaryakıtı tedarik etmek, 42 milyon haneye 7-24 elektrik getirmek, 21 milyon haneye doğalgaz götürmek zorundayız. Bunun için çalışan binlerce enerji emekçisi var. Bu büyük faaliyeti büyük bir gayretle gece gündüz yürütüyoruz" ifadesini kullandı.
"Son 22 yılda ithalata ödenen para 1 trilyon dolar"
Bayraktar, enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son 22 yılda enerji faturası olarak, ithalata ödediğimiz para 1 trilyon dolar. Türkiye, 22 yılda bu kadar parayı enerjiyi ithal etmek için dışarıya ödedi. Bu 1 trilyon dolarla 200 tane Atatürk Barajı; şimdi 70 yıllık rüyayı gerçeğe dönüştürdüğümüz Akkuyu'da yaptığımız 4 reaktörü değil, 100 nükleer reaktörü; 91 İstanbul Havalimanı'ndan yapabilirdik. Enerjideki bağımsızlık hikayemiz, aslında ekonomideki bağımsızlık hikayemizle eş değer bir konu." Cumhuriyet tarihinin en büyük doğalgaz keşfinin yapıldığını belirten Bayraktar, "Çok kısa bir süre içerisinde orada karadan 170 kilometre mesafede, deniz derinliğinin 2 kilometreden fazla olduğu ve deniz tabanında da daha sonra 2-2,5 kilometre sondaj yapıp orada bulduğumuz doğalgazı çıkarıyoruz. Bugün Türkiye'nin 4 milyon hanesine yetecek kadar doğalgazı, kendi gazımız olarak üretiyoruz" dedi.
Bakan Bayraktar, Türkiye'nin tarihinin en büyük petrol keşfini de yaptığını belirterek, adı bir dönem terörle, kanla, gözyaşıyla anılan Gabar'da günde 80 bin varil petrol üretildiğini anımsattı. Petrol keşfinin Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtaracağını dile getiren Bayraktar, şunları kaydetti: "Oradan her yıl 2 milyar dolar kasamıza para geliyor. İnşallah üretim arttıkça daha da fazla olacak. Ekonomik değeri büyük olmakla beraber artık Şırnak'ta, Gabar'da, 3 bin 200 kişiye istihdam sağladığımız bu projeyle, bundan sonra geliştireceğimiz projelerle artık o bölgenin çocuklarının, gençlerinin, kadınlarının gözlerinde umut var, hayata dair beklentiler ve büyük bir gelecek hayali var. Bu, bu işin ekonomik değerinden belki de daha kıymetli bir şey. Şimdi 'Terörsüz Türkiye'yi konuştuğumuz bu atmosferde, Gabar projesi çok daha büyük bir anlam kazanıyor. İnşallah ülkemiz terörden tamamen kurtulduğu durumda çok daha büyük, güzel işler yapacağız, daha aydınlık bir Türkiye'ye hep beraber ilerleyeceğiz. Bu işler, çok önemli planlamalarla, istikrarla, arka arkaya devam eden yönetimlerle oluyor."
"Akkuyu tamamlandığında elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak"
"Türkiye, hemen her iktidar döneminde birçok ülke gibi nükleer enerjiye sahip olmakla alakalı planlamalar yaptı ama maalesef buna muvaffak olamadı." diyen Bayraktar, şöyle devam etti: "Türkiye, 2010'da Rusya Federasyonu ile bir anlaşma imzaladı. Hükümetler arası anlaşma yoluyla şu anda Akkuyu'da 30 bin kişinin çalıştığı dünyanın en büyük nükleer enerji santral şantiyesi olan, 4 reaktörün aynı anda yapıldığı ve Cumhuriyet tarihinin en büyük dış yatırımı devam ediyor ve hızlı bir şekilde yükseliyor. İnşallah orası en kısa sürede birinci reaktörü devreye almak suretiyle ve tümünü 2028'de tamamladığımızda Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak."
Bakan Bayraktar, enerjiyle ilgili yapılan tüm çalışmalarla vatandaşların elektrik ve doğalgaz faturalarını yoğun bir şekilde desteklediklerini dile getirerek, şöyle devam etti: "Bugün elektrik abonelerimizin yüzde 97'sinin elektrik faturalarındaki destek oranı, halen yüzde 50'lerin üzerinde; yüzde 54'ünü biz karşılıyoruz. Doğalgazda yine yüzde 50'nin üzerinde miktar, devlet tarafından karşılanıyor. Devletimiz, hazinemiz, maliyemiz, Gabar'daki, Sakarya gaz sahasında ürettiğimiz gelirler, başka gelirler olduğu için bunları karşılayabiliyor. Elde ettiğimiz bütün kazanımları vatandaşa yansıtmaya devam ediyoruz. Bundan sonra da bu desteklere devam edeceğiz."
Kaynak: AA