Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Fidan, Moskova'da Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Şoygu ile görüştü.
Bakan Fidan, başkent Moskova'da, Rusya'da yerleşik Türk iş insanları ile görüştü.
Bakan Fidan ayrıca dün Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile de temaslar gerçekleştirdi. İkili daha sonra ortak basın açıklamasında bulundu.
ABD ve İran liderlerinin siyasi iradesini önemli bulduğunu dile getiren Fidan, Pakistan’ın arabuluculuğunu takdir ettiklerini, Katar ve Suudi Arabistan’ın diplomatik desteğini de memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Hürmüz Boğazı’nın güvenli ve kesintisiz geçişe açık tutulmasının küresel enerji ve ticaret açısından hayati olduğunu belirten Fidan, bu mutabakatın daha geniş bir bölgesel barışa kapı aralaması için Türkiye’nin çalıştığını kaydetti. Fidan, “Ülkemizin temel önceliği Rusya ile Ukrayna’nın diplomasi masasına dönmesidir” dedi.
Fidan, ABD ile İran arasındaki mutabakata ilişkin, uluslararası aktörlerin bu barışın sağlanması için açık ya da gizli baskı yaptığını belirtti. Hürmüz Boğazı’nın kapanmasıyla meselenin küresel bir sorun olarak görüldüğünü vurgulayan Fidan, enerji, gıda ve petrokimya alanlarında ciddi fiyat artışları ve tedarik zinciri sorunları yaşandığını, bunun da ekonomik ve güvenlik risklerini artırdığını ifade etti. Tüm ülkelerin mutabakatın hayata geçmesini istediğini söyleyen Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde yoğun diplomatik çaba yürüttüklerini dile getirdi.
Fidan, “İsrail’in istikrarsızlaştırıcı ve sabote edici bir rolü olabilir. Biz hep şunu söylüyoruz: İsrail’in tavırları sadece birkaç ülkenin değil, bütün dünyanın sorunu ve artık bu konuda bir anlayış birliği oluşuyor. Bunun diplomatik bir eylem birliğine dönüşmesi gerekiyor” dedi.
Kaynak: AA