01 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.02.2023 22:13 | Son Güncelleme: 19.02.2023 23:24

Bakan Kurum: 118 bin bina ağır hasarlı ya da yıkık durumda

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep’te depremlerle ilgili son durumu paylaştı. Bakan Kurum, deprem bölgesinde 927 bin binanın incelemesini tamamladıklarını, 118 bin binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunun tespitini yaptıklarını söyledi
Bakan Kurum: 118 bin bina ağır hasarlı ya da yıkık durumda

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yaşanan deprem felaketi sonrasında Gaziantep Afet Koordinasyon Merkezi'nde açıklamalarda bulunurken çalışmalar hakkındaki son bilgileri paylaştı.

"Aynı anlayışla çalışmalarımızı, afetzedeler güvenli konutlarına girene kadar devam edeceğiz" diyen Kurum, zemin etütleri, mikro belgeleme şeklinde çalışmaları titizlikle sürdürdüklerini söyledi ve ekledi:

"Bugün çok önemli bir toplantı yaptık ve yarın da bilim adamlarımızla bir araya geleceğiz ve belirlediğimiz noktaları inceleyeceğiz. Bu konut sürecini en hızlı ve güvenli şekilde tamamlayacağız. 1000 vatandaşımızı, konteynerlerimiza alıyoruz. Tamamlandığında, burada 25 bin vatandaşımızla birlikte hedefimiz 11-12 gün içerisinde vatandaşlarımızın taleplerini yerine getirmektir. Gönüllülerle, devletimizin desteği ile yapıyoruz. Devletimiziz eli Afet bölgesindedir."

118 bina yıkık ve ağır hasarlı

11 ilde hasar tespit çalışmalarını yürüttüklerini dile getiren Kurum, 3 milyon 520 bin bağımsız bölümün incelemesinin tamamlandığını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"927 bin binadan, 118 binada yıkık acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu tespitini yaptık. Gaziantep'te de 16 bin binanın acil yıkılacak bina olduğunu tespitini yaptık."

11 ildeki en büyük konut yapım seferberliğini yapacaklarını ifade eden Kurum, en kısa zamanda vatandaşların anahtarlarını vereceklerini söyledi ve sözlerini şöyle noktaladı:

"Mart ayı başında 30 bin konutun inşaatına başlayacağımızı söylemiştik ve bu sayıyı artıracağız. 1 yıl içerinde teslim ediyor olacağız. İnşaatlara ilişkin ön görüşmelerimizi yaptık ve tedarik zincirini kuruyoruz. Konutlarımız zemin artı 3-4 katı geçmeyecek. Ovalardan dağlara doğru yerleşimleri bu alanlara çekmek suretiyle tüm jeolojik etütleri yapıyoruz."

Kaynak: AA