22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.10.2024 10:15 | Son Güncelleme: 22.10.2024 10:41

Bakan Memişoğlu 18 aylık kronolojiyi açıkladı: Yenidoğan çetesi nasıl ortaya çıkarıldı?

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu gündemdeki yenidoğan çetesine dair açıklamalarda bulundu. Süreçte yaklaşık 300 kişinin dinlendiğini söyleyen Memişoğlu, operasyon ve soruşturma sürecinin nasıl başladığını, nasıl sürdüğünü anlattı
Bakan Memişoğlu 18 aylık kronolojiyi açıkladı: Yenidoğan çetesi nasıl ortaya çıkarıldı?

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 'yenidoğan çetesi' soruşturmasına dair AA Editör Masası'nda açıklamalarda bulundu. Çetenin nasıl ortaya çıkarıldığı ve yaşanan süreç hakkında bilgi veren Bakan Memişoğlu, 18 aylık soruşturma sürecini ayrıntılı olarak anlattı. Memişoğlu, yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:

  • 28 Mart’ta Sağlık Bakanlığımıza iletiliyor. İstanbul İl Sağlık Müdürü’ne de iletiliyor. Teftiş kurulundan teftiş bekleniyor, İl Sağlık Müdürü gereğini yapmak üzere harekete geçiyoruz. Talimat yazıyoruz bununla ilgili. Talimat neticesinde şu görülüyor. Denetlemeleri yapıyoruz ama burada bazı şüpheler var bunları delillendiremiyoruz.

"Elinizde somut deliller olması lazım"

  • Siz rutin denetimlerle ve incelemelerle delilleştiremediğiniz bazı şeyleri nasıl yaparsınız, Emniyet’ten 5 Mayıs 2023’te yardım istiyoruz. Mali şubeden baş komiser bir arkadaşı çağırıyoruz, biz bunu delillendirmek istiyoruz, bir şüphe var, bu şüphe ne? Biz diyoruz ki madem polis delille ispata dayalı, mahkemede bir kurumu kapatacaksanız, doktorun doktorluğunu iptal edeceksiniz elinizde somut deliller olması lazım. Biz bunun olması için emniyeti devreye sokuyoruz.
  • Emniyet şunu yapıyor: 20 Haziran 2023’te Cumhuriyet Başsavcılığından teknik fiziki takip ve telefon dinlemesi için izin alıyor. Emniyet bunları dinlemek için 20 Haziran 2023’te hakimlerden izin alıyor.

"300 kişi dinlendi"

  • 4 Eylül 2023’te emniyetin yolsuzluk büro amirliği tarafından savcılığa bildirimde bulunması isteniyor. Bu yaklaşık 300 kişi dinlenme izni alınarak dinlenmeye başlıyor.

"Anlık olarak olağanüstü bir denetim yapıyoruz"

  • 4 Eylül 2023’ten itibaren bizle birlikte irtibata geçerek bunların dinlenmesi başlıyor. Biz bu hastanelere 25 Eylül’de anlık olarak olağanüstü bir denetim yapıyoruz. Dosyaların birçoğu bu aşamada elde edilmiş oluyor
  • 28 Eylül 2023’ten bizim komisyonu oluşturmamızın en büyük sebebi toplanan dosyaların inceleme süreci var, inceleme sürecinde hepsi delil ve somut bilgiler bulmaktı bizim açımızdan.

"Dosyada tamamen gizlilik var"

  • Ellerine verilen zarflar kapalı zarflar, hangi hastaneye gideceğini de bilmiyor. Araçlara bindikten sonra kişinin nereye gideceği belli oluyor. Bu çete olabilir, içimizde birileri de olabilir diye hep düşündüğümüz için bunları hastanelere kimin nereye gideceğini belli etmeden denetimleri yaptık.
  • Bebeklerin ölüm anlamında bize herhangi bir bilgi verilmiyor, dosya gizli savcılıkta. Sağlık Bakanlığı’na bize bebeklerle ilgili durumlardan çok bizim gidip o durumları tespit etmemiz isteniyor. Dosyada tamamen gizlilik var. Cumhuriyet Başsavcılığı 24 Ekim 2023’te Bakanlığımıza ‘ben soruşturma yapıyorum, sen dosyalar üzerine inceleme yap diyor.’ 5 Aralık 2023’te de Sağlık Bakanlığımız müfettişleri görevlendiriliyor.
  • Halen daha haksız kazanç, çetenin para kazanma üzerine olduğu Başsavcılık tarafından biliniyor bize bildiriliyor. Bakanlık müfettişleri denetim raporlarını inceliyor. 16 Şubat 2024’te de kendi kanaatini delil olmak üzere savcılığa rapor şeklinde veriyor. Bizim müfettişlerimiz savcılıktan belge varsa paylaşın diyor. Savcılık hayır diyor gizlilik kararım var teftişteki arkadaşlarla paylaşmıyorlar.

'Yenidoğan çetesi' 26 Nisan 2024'te çökertildi

  • 26 Nisan 2024’te savcılık talimatıyla polis baskın yapıyor. 41 kişiyi gözetim altına alıyor önce sonra bunlardan 22’sini tutukluyor. Operasyonu savcılığın yürüttüğü aşama esas o aşama. Savcılık ben delilleri elde ettim dediği andan itibaren bunlarla ilgili iddianame oluşturun dediği andan itibaren bunlara baskın yapılıyor.
  • 26 Nisan 2024’te savcılık talimatıyla polis baskın yapıyor. 41 kişiyi gözetim altına alıyor önce sonra bunlardan 22’sini tutukluyor. Operasyonu savcılığın yürüttüğü aşama esas o aşama. Savcılık ben delilleri elde ettim dediği andan itibaren bunlarla ilgili iddianame oluşturun dediği andan itibaren bunlara baskın yapılıyor.
  • 9 Mayıs 2024’te savcılık gizlilik kararını kaldırıyor. Bu sefer 3472 sayfa polis fezlekesi, savcılık ifadeleri, MASAK raporlarının hepsini incelemek üzere bizim müfettişlerimize veriyorlar. İlk aşamada müfettişlerimiz bunların hepsini inceliyor.
  • 28 Haziran 2024’te bütün deliller toplanmış çeteye baskın yapılmış, bu konuda tutuklamalar olmuş olduktan sonra sadece 28 Haziran’da bize diyor ki savcılık bebek ölümleri ile şüpheliler arasında illiyet bağı var mı diye teftiş heyetimize yazı yazıyor. Savcılık bize soru soruyor. 3 Eylül 2024’te kasetler jandarma kriminal büro tarafından çözümlenerek bize geliyor.
  • Savcılık 16 Ekim 2024’te iddianamesini bitiriyor. Biz de 18 Ekim 2024’te hastanelerimizin ruhsatlarını iptal ediyoruz ve kapatıyoruz.