19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 05.11.2022 13:55 | Son Güncelleme: 05.11.2022 13:58

Balıkçıları ikiye bölen karar iptal edildi

Bilim insanlarının tepkisini çeken; balıkçıları ise çelişkiye düşüren İstanbul Boğazı’nı 6 Kasım’da avlanmaları için yarım günlüğüne gırgır teknelerine açma kararı iptal edildi
Balıkçıları ikiye bölen karar iptal edildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Denizcilik Genel Müdürlüğü 6 Kasım günü saat 00:00’dan öğlen 14:00’e dek tam 14 saat boyunca İstanbul Boğazı’nı ticari gemilerin geçişine kapatarak endüstriyel balık avlama teknelerine açma kararı almıştı. Söz konusu kararı Oksijen de haberleştirmiş, balıkçıların ve bilim insanlarının görüşlerini almıştı. Öneride bulunan kooperatif başkanı kararı göç eden balıkların Türkiye sularındayken tutulabildiği kadar tutulmasının ülkeye faydalı olduğu savıyla savunurken karara itiraz edenler biyolojik bir koridor olan Boğaz’ın ilke olarak açık tutulması gerektiğinden yanaydı. Aynı zamanda asıl yetki Tarım ve Orman Bakanlığı’nda olduğu için karar “usulsüz” olarak da nitelendiriliyordu.

İki gün kala iptal kararı

Tepkiler sonrası Denizcilik Genel Müdürlüğü etkinlikten iki gün önce kararı iptal ederek rutin gemi geçişlerinin devam edeceğini bildirdi. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Saadet Karakulak iptal kararını Oksijen'e değerlendirdi.

Karakulak "Kararın yanlış olduğunu ve yetkiler konusunda bir karmaşa olduğunu zaten söylüyorduk. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı gemi trafiğini denetleyebilir ancak balıkçılıkla alakalı kararlarda yetkili Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’dür. Bu kararın iptal edilmesiyle yetki karmaşasının önüne geçildi. Doğru yol bulunmuş oldu. Yerinde bir iptal kararı olduğunu düşünüyorum" dedi.