29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 07.05.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Başbakan’ın kaderi nişanlısının ellerinde

Resmi konuttaki tadilat yüzünden hedefe oturtulan Johnson krizden ya nişanlısı sayesinde çıkacak ya da birlikte batacaklar
Başbakan’ın kaderi nişanlısının ellerinde

İngilizler başbakanlarının yalancı olup olmadığını tartışıyor. Yalanın bir de meblağı var: Minimum 58 bin, maksimum 200 bin sterlin. Perde skandalı diye başlayan olay, Boris Johnson’ın olaylı ayrıldığı eski başdanışmanı Dominic Cummings’in peş peşe gelen iddialarından birine dayanıyor: Başbakan, nişanlısı Carrie Symonds, ile birlikte yaşadığı 11 numarayı -kanuna aykırı biçimde- partililerin bağışlarıyla mı yeniledi?  Usulsüzlük skandalı, geçtiğimiz aydan bu yana, özellike de geleneksel İngiliz mizahının katkısıyla seyirlik bir hal aldı.  Gazeteler,  Symonds’ın abartılı zevkine ve “ukalalığına” gönderme yaparak Marie Antoinette benzetmesi yapıyor. Skandalın içeriği kadar Symonds’un “Melek mi şeytan mı” olduğu da tartışılıyor.  Symonds’ın babası Independent gazetesinin kurucularından, annesi ise gazetenin avukatı. Bugün sıkı bir feminist olan, hatta Muhafazakar Parti’nin yaşayacağı değişimin öncülerinden olabileceği konuşulan Symonds, 2007’de bir taksicinin tacizine uğramış, mücadelesi sonunda taksici seri tacizci olarak mahkum edilmişti.  Symonds, 2011 yılında partinin iletişim bürosunda çalışmaya başladı ve hızla yükselirken genellikle ünlülerden oluşan bir sosyal çevre edinmeyi de başardı. 30’uncu doğum günü partisinde Johnson ve o dönemki siyasi rakibi Michael Gove’u Abba çalarken dans ettirmeyi başardı. 

Hep bir skandal

2016’da, başı skandaldan kurtulmayan kültür bakanı John Whittingdale’le çalıştı. Ta ki bakan kovulana kadar.  Brexit oylaması öncesinde AB’den ayrılma kampanyasını diğer politikacılardan ayrışan bir gerekçeyle destekledi: Avrupa’dan canlı hayvan ithalatına son vermek. Muhafazakar Parti İletişim Başkanlığı’na kadar yükseldi fakat bu koltukta ancak bir yıl kalabildi. Aşırı kişisel harcamaları, özellikle de taksi paraları nedeniyle kopan furya nedeniyle görevden ayrıldı. Johnson ile ilişkisi de bu dönemde başladı. Johnson, kısa süre içinde ayrı yaşadığı karısından boşandı. Temmuz 2019’da da Symonds’ın Downing Street’e taşınacağı açıklandı.  Johnson’ın 2019 Aralık ayındaki seçim zaferinde de Symonds ve Cummings’in rolü büyük oldu. Seçimin hemen ardındansa Symonds’ın kadro kararlarına “fazla karıştığı” iddiaları ortaya atıldı. Cummings’in Johnson’ın ekibinden ayrılma kararında da yıldızının hiç barışmadığı nişanlısının etkisinin olduğu yazıldı.  The Guardian, Boris Johnson’ın etrafındaki kadronun, bu ara boğuştuğu skandallarla baş edecek kapasitede olup olmadığını tartışmaya açtı. Çünkü danışmanların çoğu, Symonds’un eski patronu Dove da dahil olmak üzere “eski arkadaşlarından” oluşuyor. Yani Johnson bu krizden kurtulacaksa pandemi sonrası evlenmeyi planladığı ve basınla ilişkileri hep iyi olan Symonds’un kriz yönetme becerisine ihtiyaç duyacak.