03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.07.2023 10:26 | Son Güncelleme: 06.07.2023 10:41

Bloomberg yazdı: Erdoğan Türkiye'ye yatırım çekmek için Körfez turuna çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşik Arap Emirlikleri'ne bir ziyaret gerçekleştireceğini açıkladı. Bloomberg'e konuşan kaynaklara göre Erdoğan'ın ziyaretinin odağında yatırım çekmek var
Arşiv
Arşiv

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Batı ülkelerinden gelen yatırım ve diğer mali kaynakları çekmek amacıyla Körfez ülkelerini kapsayan bir tura çıkmaya hazırlanıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Erdoğan'ın gezi kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret edeceğini ve her iki ülkeden delegelerin daha güçlü ekonomik bağlar üzerinde çalıştıklarını söyledi. İsminin açıklanmaması kaydıyla Bloomberg'e konuşan yetkililer, Cumhurbaşkanı'nın daha sonra Suudi Arabistan ve Katar'a gitmeyi planladığını aktardı.

Yatırım açığını kapatıyorlar

Erdoğan'ın BAE ziyareti kararı Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın geçen ay Körfez ülkesinde yaptığı görüşmelerin ardından geldi. O görüşmelerden sonra BAE'den üst düzey bir heyet iki ülke arasındaki yatırım işbirliğinin detaylarını görüşmek üzere iade-i ziyarette bulundu. Erdoğan'ın enflasyon pahasına faiz oranlarını düşük tutma yönündeki alışılmışın dışındaki politikası pek çok Batılı yatırımcıyı kaçırırken, Körfez ülkeleri yatırım açığını kapatmak için rakip olarak ortaya çıktı ve bu da cumhurbaşkanının ilişkileri geliştirmek için çaba göstermesine neden oldu.

25 milyar dolar yatırım hedefi

Sonuç olarak BAE, Suudi Arabistan ve Katar, swap anlaşmaları ve doğrudan mevduat yoluyla Merkez Bankası'na çok ihtiyaç duyulan dövizi sağlıyor. Yetkililere göre hükümet, özelleştirme ve satın almalar da dahil olmak üzere çeşitli kanallar aracılığıyla Körfez ülkelerinden 25 milyar dolar yatırım çekmeyi hedefliyor. Erdoğan'ın Şimşek'i ataması, Merrill Lynch tahvil stratejisti olarak geçmişi göz önüne alındığında piyasa dostu bir hamle olarak görüldü. Cumhurbaşkanı yeni ekonomi ekibinin enflasyonu kontrol altına alacağını söylerken, Şimşek'in göreve gelmesinden bu yana Türk lirası dolar karşısında yüzde 20'den fazla değer kaybetti. Mart ayında Türkiye, BAE ile ticaret hacmini iki katına çıkaran bir anlaşma imzalayarak iki ülke arasında artan ekonomik bağların altını çizdi.