Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski ekonomi bakanı Mehmet Şimşek'i yeniden yönetime katılmaya ikna edememesi, Mayıs ayında yapılacak ve kıran kırana geçecek seçimler öncesinde desteğini artırmaya çalışırken yeni bir gerilim anlamına geliyor.
Pazartesi günü Ankara'da Erdoğan'ın parti genel merkezinde bir saatten fazla süren bir toplantının ardından Şimşek, Twitter'dan yaptığı açıklamada, yurtdışındaki finans kuruluşları için yaptığı çalışmalar nedeniyle aktif siyasete dönmeyi planlamadığını, ancak ihtiyaç duyulması halinde uzmanlık alanında yardımcı olmaya hazır olduğunu söyledi.
"İlk kez kaybetme ihtimaliyle karşı karşıya"
Şimşek'in kararı, bir parti liderinin Cumhurbaşkanı'nın bazı muhafazakâr ve milliyetçi partilerle kurduğu ittifaka katılmayarak Erdoğan'a karşı aday olmayı tercih etmesinden birkaç saat sonra açıklandı. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan İlter Turan Salı günü yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı'nın kazanma şansını yüksek görmesi halinde marjinal çevrelerin desteğini alma ihtiyacı hissetmeyeceğini söyledi. Turan, "Sonuçlara varmak için henüz çok erken ama eğer seçimler kurallara göre yapılırsa cumhurbaşkanı ilk kez ciddi bir kaybetme ihtimaliyle karşı karşıya" dedi.
Yenilirse Orta Doğu için sarsıcı sonuçları olur
Erdoğan'ın yenilgisinin Orta Doğu ve hatta tüm dünya için sarsıcı sonuçları olacaktır. Son yirmi yılını tek kişilik bir yönetim sistemi inşa etmekle geçiren 69 yaşındaki Erdoğan, bölgenin Çin, Rusya, ABD ve diğer ülkelerle ilişkilerinde kilit bir rol oynuyor.
Ankara'daki Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nda stratejist olan Nihat Ali Özcan, "Seçmenler son derece kutuplaşmış durumda ve seçimler köprüden önceki son çıkış. Eğer seçmenler Erdoğan'ın iktidarına son vermeye karar verirse bu Türkiye'nin rotasını ABD liderliğindeki geleneksel müttefiklerine doğru ve Rusya'dan uzaklaşacak şekilde değiştirebilir" diye konuştu.
Alışılmışın dışındaki politikaları
Erdoğan'ın AK Parti'si Şimşek'in yeniden hükümet saflarına katılmayı reddetmesini küçümserken, sonuç eski maliye bakanının cumhurbaşkanını alışılmışın dışındaki ekonomi politikalarını tersine çevirmeye ikna edilebileceğine pek inanmadığını gösteriyor. Şimşek'in 2018'de hükümetten ayrılmasından bu yana Türkiye resmi rezervlerinin çoğunu tüketti, lira rekor düşük seviyelere indi ve enflasyon kontrolden çıktı.
Hükümetin piyasa dostu yüzüydü
Merrill Lynch'te eski bir stratejist olan Şimşek, 2007'de göreve geldiğinden beri yatırımcılar tarafından Erdoğan hükümetlerinin piyasa dostu yüzü olarak görülüyordu. Şimşek siyasi kariyerinin son birkaç yılında, Erdoğan'ın düşük enflasyon ve finansal istikrar pahasına düşük faiz oranları ve büyümeye yönelik alışılmadık tercihine karşı bir denge unsuru olarak tanımlandı.
BlueBay Asset Management'ın gelişmekte olan piyasalar stratejisti Tim Ash Salı günü yayınladığı bir notta, "Erdoğan muhtemelen Şimşek'e politika faizlerini gerektiği gibi artırma yetkisi vermeyi reddetti. Bence bir kez daha öğrendiğimiz şey, Erdoğan'ın kararından dönmeyen biri olduğu. Para politikası görüşlerinden ödün vermeye istekli değil" diye konuştu.