26 Aralık 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.09.2022 04:30 | Son Güncelleme: 03.09.2022 13:32

Boğaziçi Üniversitesi'nde kişiye özel kadro ilanı

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, 24 Ağustos’ta 13 bölüme 17 öğretim üyesi alımı için ilan yayınladı. Yedi bölüm, ilanların talepleri dışında verildiğini ve bu kadro tanımlarının da kişiselleştirildiğini, ‘adrese teslim’ olduğunu iddia ediyor
Boğaziçi Üniversitesi'nde kişiye özel kadro ilanı

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, geçen günlerde üniversitede uzun yıllardır ders veren, deneyimli 16 akademisyeni veto ederek ofislerini boşaltmasını istemişti. Ardından da 13 farklı bölüme 17 yeni öğretim üyesi alımı için ilan çıkınca, bu kez kadro tartışması başladı. Zira bu bölümlerden 7’si öğretim üyesi talebinde bulunmamasına rağmen rektörlük tarafından kadro açılmıştı. Ayrıca  bu bölümlere alınacak yeni 11 öğretim üyesi için ‘adrese teslim’ ya da başka bir deyişle ‘kişiye özel’ kadro açıldığı iddia ediliyor. 

“Bir, tezin ismini vermemişler!”

Temel Eğitim Bölümü’nden Doç. Dr. Mine Göl Güven: “Bölümümüz için iki öğretim üyesi ilanı verilmiş. Birini önceden talep etmiştik. Ancak şimdi istediğimiz koşullarda büyük değişiklikler olduğunu görüyoruz. İstediğimizden başka bir ilan olmuş artık. Diğerini ise zaten hiç istememiştik. Bu ilan da öyle detaylı verilmiş ki yalnızca kişinin yazdığı tezin tam ismi verilmemiş: “Sınıf içi sosyal psikoloji, söylem analizi, öğretmen yanlılığı ve dijital ebeveynlik konularında yayınlanmış çalışmaları bulunmak. Yurt dışında en az bir yıl eğitim dili İngilizce olan bir üniversitede doktora sonrası çalışma kapsamında, farklı sınıf ve okul düzeylerinde öğretmen yanlılığı üzerine gözlemsel çalışmalar yapmış ve yayınlamış olmak. Eğitim psikolojisi, sınıf yönetimi ve bilimsel araştırma yöntemlerinde ders verme deneyimine sahip olmak.”

Kriterler kafa karıştırıyor

Eğitim Bilimleri Bölümü’nden Doç. Dr. Z. Hande Sart: “Kasım ayında Dekanlığa gönderdiğimiz kadro talebimiz 1 adet doçentlik kadrosuydu. Ama 24 Ağustosta çıkan Resmi Gazetede talebimiz dışında olan 2 doktor öğretim üyesi ilanı verilmiştir. İlanda aranılan uzmanlıklar biri “aile danışmanlığı ve bağımlılık danışmanlığı” iki ayrı uzmanlık alanın birleştirildiğini gördüğümde adrese teslim ilan şüphem artmış oldu. Diğer aranan uzmanlık alanı ise yükseköğretim yönetimi ve sistemleri. Bu alanda ise ne lisans ne de lisans üstü 1 tane bile zorunlu dersimiz yok iken neden öğretim üyesi almak isteyelim ki?”

“Bu kadar ayrıntı şüphe uyandırıyor”

Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erhan Gülmez: “Alınacak öğretim üyesinde aranan, ‘Teorik yüksek enerji astrofiziğinde ölü yıldızlar, X ve gama ışını kaynağı nötron yıldızı ve karadelik sistemleri ile ilgili gözlemsel ve teorik çalışmaları ile SCI/SCIE tarafından taranan dergilerde yayınları olmak’ koşulları, bu denli ayrıntı, kişiye özel ilan şüphesi uyandırıyor.”

“Bugüne dek genel ifadeler kullandık”

Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. Çiğdem Kafesçioğlu: “Verilen ilanda şu anda ihtiyaçlarımız ile örtüşmeyen ve ilgisi olmayan kriterler aranıyor. Kesin bir şey söylememize imkan yok ama ‘doktora tezini astronomi tarihi veya bilim tarihi alanında yazmış olmak. Osmanlı bilim tarihi alanında uzmanlaşmış olmak’ şeklinde bir tanımlama çok spesifik konuları kapsıyor. Bölüm olarak verdiğimiz ilanlarda daha genel ifadeler kullandık bugüne kadar. Çok özel konuların aranması tabii ki adrese teslim bir kişinin arandığını düşündürüyor.”

“Alanlar birbirinden çok farklı” 

Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Olcay Coşkun: “Talebimiz olmamasına rağmen ilana çıkıldı. İlanın da kişiye özel olduğunu düşünüyoruz. Çünkü birbirinden çok alakasız ve çok özel dört farklı alanda çalışma yapmış biri aranıyor. Bu dört alanda çalışan akademisyen sayısının çok az olduğunu biliyoruz. Kendi çıktığımız ilanlarda hiç bu tarifleri yapmadık, daha genel alanlarda çalışmalar aradık.”

“Belirtilen alanda ihtiyacımız yok”

Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zeynep Atay Gök: “Talebimiz olmadığı gibi belirtilen alana özel bir ihtiyacımız da yok. Kriterlerde belirtilen, ‘Doktora tezini lityum iyon bataryalarda kullanılan gelecek nesil aktif malzemeler üzerine yazmış olmak. Lityum iyon bataryalar alanında uzmanlaşmış olmak. Bu alanda TÜBİTAK / Avrupa Birliği projesi yürütüyor / yürütmüş ve SCI/SCIE endeksli dergilerde yayın sahibi olmak’ ifadeleri gerekenden daha fazla detaylı.”

“İkinci bir isim çıkmaz”

Moleküler Biyoloji ve Genetik Böl. Dr. Öğretim Üyesi Tolga Sütlü: “Dekanlığa, dönem başında öğretim üyesi ilanı açma yönünde bir talebimizin olmadığını iletmiştik. Zaten kadromuz doluydu, bu sebeple geçen sene tüm kriterlere uyup, tüm süreçlerden geçmiş bir hocamız alınmadı. Ama bir sabah kalktık ve aslında bölümün birine ihtiyacı olduğunu gördük açılan ilanla. Kriterlerde de öyle şartlar var ki, bunlara uyan ikinci bir kişi çıkması çok zor bir ihtimal. Örneğin, ‘CRISPR gen editleme teknolojisi alanında patent yazarlığı bulunmak’ koşulu aranıyor. Diğer bölümlerin çoğunda da aynı endişeler var.”