20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 10.01.2023 14:27 | Son Güncelleme: 10.01.2023 14:47

Boğaziçi Üniversitesi'nin tahliye kararı sonrası Mezunlar Derneği'nden çağrı

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nin (BÜMED) üniversitedeki yerinden çıkartıldığını duyurdu. Bildirim üzerine toplanan Mezunlar Derneği imza kampanyası başlattı ve üyelerine 15 Ocak'ta buluşma çağrısında bulundu
Boğaziçi Üniversitesi'nin tahliye kararı sonrası Mezunlar Derneği'nden çağrı

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü imzasıyla 7 Ocak'ta tüm Boğaziçi Üniversitesi mezunlarına gönderilen bir e-postada mezunların katkı ve bağışlarıyla inşa edilmiş Boğaziçi'nin bağrından çıkan ve 40 yıldır yuvasına hizmet eden Mezunlar Derneği'nin (BÜMED) kira sözleşmesinin yenilenmeyeceği duyuruldu. Bu karar, 4 binin üzerinde mezunun 2,5 milyon dolarlık bağışı ile inşa edilen 30 yılı aşkın süredir üniversitenin akademisyenler, öğrenciler ve tüm bileşenlerinin hizmetine açık bir şekilde faaliyetlerini sürdüren Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği sosyal tesislerinin varlığının sona ermesi anlamına geliyor.

"Olağanüstü olarak toplantı yapıldı"

Boğaziçi Üniversitesi'nin aldığı kararı her mezun gibi e-postalarına düşen bilgilendirme mesajından öğrenen Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu 8 Ocak 2023 Pazar günü olağanüstü olarak toplandı. Yaklaşık yedi saat süren toplantı sonrası yazılı bir açıklama yayınlayan BÜMED Yönetim Kurulu, bu tavrın kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

"BÜMED'in kampüsteki varlığına son verilecek"

Yapılan açıklamada "Herhangi bir gerekçe gösterilmeden alınan bu kararla, kurulduğu 1985 yılından bugüne, Boğaziçi Üniversitesi'ne 40 milyon doların üzerinde bağış yapan, sayısız öğrenciye burs imkânı sağlayan, mezunlara iş imkânı sunan, akademisyenlerin araştırma giderlerinden konut ihtiyaçlarına kadar birçok soruna çözüm üreten, mezunları bir araya getirerek profesyonel ve sosyal bağların gelişmesine katkı sunan BÜMED'in okul kampüsündeki varlığına son verilmiş olacak. Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'nün aldığı karar ‘üniversitemizin eğitim ve yaşam alanları gelişmeye devam ediyor' başlığıyla duyuruldu. Bu büsbütün yanıltıcı bir açıklamadır" denildi. 

"BÜMED'de buluşalım”

Açıklamada 20 bin üyesi ile Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının “evi” ve “kalbi” olan BÜMED'in bundan sonra da hem içinden çıktığı yuvası Boğaziçi Üniversitesi'nin hem onun değerlerini yaşatan hocalarının hem de o köklü geleneğini savunan mezunlarının yanında olmayı sürdüreceği belirtilerek tüm mezunlara 15 Ocak'ta buluşma çağrısında bulunuldu ve şu ifadelere yer verildi:

BÜMED tesisi; öğrenci, akademisyen ve mezunların eğitim ve yaşam alanı olarak halihazırda faaliyet gösteren ve tüm camianın birlikte var olduğu bir alandır. BÜMED tesisi mezunların akademisyenler, öğrenciler ve üniversite çalışanlarıyla bir arada bulunmasını sağlıyor, olası sorunlara birlikte çözüm üretme iradesini her daim canlı tutuyor. Alınan kararı bu ortak akıl kültürüne bir saldırı olarak yorumluyoruz. Boğaziçi Üniversitesi mezunları olarak öğrencilerin, akademisyenlerin ve idari kadronun yanında olmaya devam edeceğiz ve Boğaziçi Üniversitesi değerlerini ve ilkelerini her koşulda savunacağız. Bu girişime yönelik olarak tüm mezunlarımızın katılımına açık bir dilekçe ve imza kampanyası başlattık. Ayrıca tüm mezunlarımızı 15 Ocak'ta BÜMED tesisinde bir araya gelmeye ve Boğaziçi ilkelerine hep birlikte sahip çıkmaya çağırıyoruz.