25 Kasım 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.09.2023 11:16 | Son Güncelleme: 01.09.2023 16:56

Boğaziçi’ndeki sessiz protestoya katılan akademisyenlere disiplin soruşturması

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, öğle tatillerinde Güney Kampüs meydanında gerçekleştirilen 15 dakikalık sessiz protesto eylemine katılan öğretim üyeleri hakkında disiplin soruşturması başlattı
Boğaziçi’ndeki sessiz protestoya katılan akademisyenlere disiplin soruşturması

Boğaziçi Üniversitesi'nde 2 Ocak 2021'de Prof. Dr. Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından rektör olarak atanmasıyla başlayan protestolar, 53 yaşındaki akademisyenin görevden alınmasının ardından da devam ediyor. Boğaziçili akademisyenler her gün öğle molalarında bir araya gelerek rektörlük binasına sırtlarını dönüyor ve Bulu'nun ardından rektörlüğe atanan Naci İnci'yi protesto ediyorlar.

13 akademisyen soruşturma altında

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, Güney Kampüs meydanında gerçekleştirilen 15 dakikalık sessiz protesto eylemine katılan öğretim üyeleri hakkında disiplin soruşturması başlattı. Bugüne kadar 13 akademisyen hakkında başlatılan disiplin soruşturmalarının gerekçesi olarak; eylemlerin kanuna aykırı ve üniversite işleyişini bozucu nitelikte olduğu öne sürüldü.

"İşleyişi bozduğuna dair kanıt yok"

Öğretim üyeleri, her iş günü tekrarlanan ve sayısı 650'yi geçmiş olan eylemlerin soruşturmada iddia edildiği gibi üniversite işleyişini bozucu nitelikte olduğuna dair herhangi bir kanıt olmadığını belirtiyorlar. 15 dakikalık kısa protestolar nedeniyle bugüne kadar kampüs içerisinde herhangi bir etkinliğin aksamadığını söyleyen öğretim üyeleri, eylemlerin güvenlik müdahalesini gerektiren, öğrencileri, diğer kampüs sakinlerini veya ziyaretçileri etkileyen herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığını vurguluyorlar.

"Öğrenci tercihlerini etkiliyor iddiası"

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi disiplin soruşturmasındaki ‘kanunsuzluk' iddialarına dayanak olarak ise Rektörlüğün 1 Haziran 2023 ve 7 Temmuz 2023 tarihli yazılarını gösterdi. Bu yazılarda gerçekleştirilen nöbetlerin 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun ‘yasak yerler' başlıklı 22’nci maddesi uyarınca kanuna aykırı olduğu belirtilmişti. Ayrıca rektörlük bu sessiz protestoların üniversite tercih etme aşamasındaki öğrenci adaylarının ‘tereddüde düşmelerine' neden olduğunu iddia etmiş ve eylemlere devam eden öğretim üyeleri hakkında adli, cezai ve idari işlemlerin başlatılacağını bildirmişti.