Bekirfakılar köyü mevkisindeki ormanlık alanda 15 Ağustos'ta öğle saatlerinde çıkan yangın, 12 helikopter, 138 arazöz ile 245 araç ve iş makinesinin desteğiyle çeşitli illerden gelen orman ekibi, AFAD, itfaiye, DSi ve İl Özel İdaresi ekipleri, sivil toplum kuruluşu ve gönüllülerden oluşan 1543 kişinin müdahalesiyle yaklaşık 72 saat sonra kontrol altına alındı.
Çalışmalarda yer alan helikopterler de 289 sorti yaparak alevlere 775 ton su attı.
Bölgede ekiplerin soğutma çalışmaları devam ediyor.
Evere geri dönüş başladı
Bolu'nun Göynük ilçesinde orman yangını nedeniyle tedbir amaçlı tahliye edilen bazı köy ve mahalle sakinleri, alevlerin kontrol altına alınmasıyla evlerine geri dönmeye başladı. Bekirfakılar köyü mevkisindeki ormanlık alanda 15 Ağustos'ta öğle saatlerinde çıkan yangın nedeniyle Bekirfakıllar köyü Ayvatlar Mahallesi, Çaylak köyü Seferler Mahallesi, Umurlar köyü ve Yeniköy'de yaşayan vatandaşlar, tedbir amaçlı evlerinden tahliye edildi.
Yangının, havadan ve karadan yapılan müdahalelerle 72 saat sonra kontrol altına alınmasıyla köylerine geri dönmeye başlayan vatandaşlar, yanlarına aldıkları eşyalarını evlerine yerleştiriyor.
Ayvatlar Mahallesi'nde yaşayan 68 yaşındaki Mehmet Babacan, hayatında hiç böyle bir şey görmediğini dile getirdi. Yangını Allah'ın izni ve devletin gücü sayesinde atlattıklarını vurgulayan Babacan, "Devlet, bekçisi, askeri bekledi, bekliyor. Biz terk ettik. Motorumuzu, değerli eşyalarımızı aldık. Yolun diğer tarafına gittik. Orada elektrik olmayınca yaylaya çıktık. Motoru, eşyaları bıraktık. Bolu'ya gittik." diye konuştu.
Babacan, iki gece Bolu'da kaldıklarını anlatarak, "Şimdi geldik evimize, eşyalarımızı yerleştiriyoruz. Bir can ve mal kaybımız yok. Hiç böyle bir şey görmedim, bu bir felaket." dedi.
Allah kimseye göstermesin bu acıyı
Aynı mahallede oturan 74 yaşındaki Hanife Fidan ise bölgede geçirdikleri ikinci yangın olduğunu söyledi.
Evlerinden korkuyla çıktıklarını anlatan Fidan, şöyle devam etti:
"Komşumuzun, dayımızın evine gittik. Çok baktılar bize, yollamak istemiyorlardı. 'Duramayacağız.' dedik, geldik. Allah kimseye göstermesin bu acıyı, kolay değil. Karşı dağdan çok ateş yükselince kocama, 'Artık gittik, yandık.' dedim. Abdest aldım, namaz kıldım, dua ettim. 'Allah'ım evlerimizi kurtarsınlar, geriye evimize dönelim.' dedim. Başka ne yapabilirim, dua ettim sürekli"
Evlerine yeniden kavuştukları için çok mutlu olduklarını dile getiren Fidan, "Yine devletimizin çabasıyla kurtulduk. Gelip de söndürmeselerdi nasıl kurtulurduk?" ifadesini kullandı.
Muğla
Muğla'nın Yatağan ve Ula ilçelerindeki ormanlık alanda çıkan yangınlara, havadan ve karadan müdahale sürüyor. Yatağan ve Ula ilçelerindeki ormanlık alanda yangın çıktı. Alevler, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı.
Yatağan
Yatağan'ın Yava Mahallesi ile Ula ilçesindeki ormanlık alanda saat 13.25'de eş zamanlı yangın çıktı. Alevler, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı. İhbar üzerine bölgeye, Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne ait hava ve kara araçları sevk edildi.
Yangınları kontrol altına alabilmek için 10 helikopter, 10 uçak, 30 arazöz, 14 su tankeri, 5 dozer, iş makineleri ve 294 personelle alevlere müdahale ediliyor.
1000 küçükbaş hayvanın tahliyesi için ekipler çalışma yapıyor
Çalışmalara, vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma ekipleri de destek veriyor. Yatağan'da alevlerin yayıldığı bölgedeki 1000 küçükbaş hayvanın tahliyesi için ekipler çalışma yapıyor.
Osmaniye
Osmaniye'nin Sumbas ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Bağdaş Yaylası Demircibucağı mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
İhbar üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ile 1 helikopter, 5 arazöz ve 1 su tankı yönlendirildi.
Ekiplerin yangını kontrol altına almak için havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.
Kaynak: AA