29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 19.03.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Bu fotoğraflara 104 bin TL ceza

Bu fotoğraflara 104 bin TL ceza

Ünlülerin plastik cerrahı Asu Deniz Burhanoğlu, sosyal medyasında yaptığı operasyonlarla ilgili “önce–sonra” fotoğrafı paylaşınca, Reklam Kurulu tarafından 104 bin lira para cezasına çarptırıldı.  Dr. Burhanoğlu, kanun gereği doktorların reklam yapamadığını ancak hastanelerin ve güzellik merkezlerinin bu sınırlamaya tabi olmadığını iddia ediyor: “Özellikle güzellik ve estetik müdahalelerle ilgili çok fazla bilgi kirliliği var. Bu yüzden birçok kişinin sağlığı riske giriyor, hatta hayatını kaybedenler var. Bir doktor olarak sosyal medya hesabımdan doğru bilgiyi vermek için paylaşımlarda bulundum. Doğal olarak konu estetik olduğundan insanlar fotoğrafı da görmek istiyor. Bu paylaşımı yaptığım için ceza kesildi. Ama aynı fotoğrafları hastaneler ve güzellik merkezleri paylaşabiliyor.”

Plastik cerrahı Asu Deniz Burhanoğlu
Plastik cerrahı Asu Deniz Burhanoğlu
Avukat Leman Türkmenoğlu, cezanın Anayasa’nın eşitlik ilkesine uymadığını, konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını söylüyor: “Bir kural varsa herkese eşit olarak uygulanmalı. Doktorların reklam yapmaması etik açıdan doğru bir kural olabilir ama bilgilendirme amaçlı yapılan paylaşım nasıl reklam olarak görülebilir? Ayrıca benzer paylaşımları hastaneler ve güzellik merkezleri nasıl yapabiliyor? Burada çifte standart söz konusu ve düzeltilmesi gerekiyor.”

En gözde alan

Türkiye’de güzellik ve estetik sektörünün büyüklüğü 2 milyar doları aştı. Hatta botoks, dolgu, saç ekimi gibi operasyonlar için yurtdışından hastalar Türkiye’ye geliyor. Talep artınca sadece güzellik merkezleri değil uzmanlık alanı başka olan doktorlar da bu alanda hizmet vermek için Sağlık Bakanlığı’ndan izin bekliyor. Bunların başında kulak burun boğaz doktorları geliyor.  Yeni doktorlar da bu alanda uzmanlaşmak istiyor.  Tıpta Umanlık Sınavı 2020’de ilk yüze girenlerin birinci tercihi Deri ve Zührevi Hastalıkları, ikinci tercihi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi oldu. Bu iki branşın ortak noktası ise botoks ve dolgu yapabiliyor olmaları.