Bugüne kadar 7 genel başkanın görev yaptığı CHP'de 1368 kurultay delegesi, yeni genel başkanı belirlemek için sandık başına gidiyor. CHP'nin 38'inci Olağan Kurultayı'nın gerçekleşeceği Ankara Arena Spor Salonu, sabah saatlerinde tamamen doldu. Sahnenin sol tarafında kalan tribünler değişimcilere, sağ tarafında kalan tribün de genel merkezcilere ayrıldı.
Sabahın erken saatlerinde Ankara'ya gelen CHP'liler Ankara Büyükşehir ve Çankaya belediyelerinin ikramlarıyla karşılandı. İkinci Yüzyılda Birlik ve Demokrasi sloganıyla düzenlenen kongrede Ankara Spor Salonu; "Hak, hukuk, adalet" "Birleşerek güçleneceğiz, yenilenerek başaracağız", "Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandıracağız" gibi birlik ve beraberlik mesajı veren genel sloganların yazılı olduğu pankartların yanı sıra adaylar Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel lehine pankartlarla donatıldı.
Cihaner adaylıktan çekildi
CHP’de genel başkan adaylığını açıklayan dört isimden biri olan İlhan Cihaner, çekilmeye karar verdi. Erzincan eski Başsavcısı Cihaner, herhangi bir adaya destek vermeyecek.
Divan üyeleri netleşti
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başkanlık yapacağı divanın diğer üyeleri de netleşti. Değişimciler Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz,Kırıkkale İl Başkanı Onur Yüksel Bozdağ, Giresun İl Başkanı Gökhan Senyürek, Kars İl Başkanı Onur Uludaşdemir'in; Genel Merkez de Urfa Milletvekili Mahmut Tanal, Uşak İl Başkanı Sevinç Yazgan, Uzunköprü ilçe Belediye Başkanı Özlem Becan, Gümüşhane İl Başkanı Bedri Ağaç’ın isimlerini bildirdi.
Ayrıntılar geliyor....
Daha fazla bilgi: Süreç nasıl ilerleyecek?
CHP Genel Başkanlığı için Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanı Özgür Özel, eski PM üyesi Örsan Kunter Öymen ve eski milletvekili İlhan Cihaner yarışacaktı. Cihaner kurultayın başlangıç saati olarak duyurulan 10:00 sularından adaylıktan çekildi. Kurultayın ilk günü genel başkan seçimi yapılacak, ikinci gün olan pazar günü 60 üyeli Parti Meclisi (PM) ve 15 üyeli Yüksek Disiplin Kurulu seçilecek
Kaç delegenin imzası gerekiyor?
Kurultay, normal şartlarda 2022 yılında yapılacaktı ancak pandemi ve olası erken seçim ihtimali nedeniyle ertelendi. CHP’nin bir önceki kurultayı ise 25-26 Temmuz 2020’de yapılmıştı. CHP’nin iç tüzüğü gereği genel başkanlığa aday gösterilmek için parti delegesinin yüzde 5’i olan 69 delegenin imzası gerekiyor. Genel Başkan seçilmek için ise delege sayısının çoğunluğu olan en az 684 delegenin oyunu almak gerekiyor. Kurultayda Kılıçdaroğlu'nun 900, değişimcilerin adayı Özel'in ise 400 civarında delege imzasıyla aday gösterilmesi bekleniyor. Örsan Öymen'in adaylığı ise en az 68'er delegeden imza alabilirlerse kesinleşecek.
Adaylık imzaları belirleyici mi?
Ancak geçmiş CHP kurultayları, adaylık imzalarının, sandığa aynen yansımadığını da ortaya koyuyor. Değişimciler, 2018'deki kurultayda adaylık için imzayı zor bulan Muharrem İnce’nin, imza sayısının iki katından fazla oy alması, Kılıçdaroğlu’nun da imza sayısından az oy alması buna örnek gösteriliyor. Genel başkanı ve parti meclisi üyelerini toplam 1368 delege belirleyecek. Yeni parti meclisi, belediye başkan adaylarını belirleyecek.