22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.08.2024 22:23 | Son Güncelleme: 06.08.2024 22:39

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özçağdaş: Hatay'da 18 ayın sonunda MEB tarafından yaptırılmış tek bir okul yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özçağdaş, 6 Şubat depremlerinde Hatay'da 210 okulun yıkıldığını belirterek, "18 ayın sonunda MEB tarafından yaptırılmış bir tek okul yok. 88 okul prefabrik olarak hizmet veriyor. Hayırseverler sayesinde yapılmış, hayırseverler olmasa o 88 prefabrik okul da olmazdı" dedi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Özçağdaş: Hatay'da 18 ayın sonunda MEB tarafından yaptırılmış tek bir okul yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, 6 Şubat depremlerinde 210 okulun yıkıldığı Hatay'da Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yaptırılmış tek bir okul olmadığını savundu. Özçağdaş, CHP'nin başlattığı 'Eğitim Maratonu' programı kapsamında düzenlenen 'Eğitim Buluşmaları'nın ilk durağı Hatay'da konuştu. 

Kentte yıkılan okulların yerlerine yenisinin yapılmadığına dikkati çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı, "6 Şubat'ta ülkemizin en yıkıcı facialarından birini yaşadık. Bugün 6 Şubat depremlerinin 18'inci ayı. Bu hareketimizi 6 Ağustos'ta başlatmamızın nedeni bu. İktidarın verdiği onca söze rağmen geldiğimiz nokta tam bir hayal kırıklığı. Hatay'da 210 okul yıkıldı. 180 okul orta hasarlı. Güçlendirme çalışmaları başlamış. Hasarı çok az olan 422 okulun çeşitli bakım ve onarımı yapılmış. Maalesef Hatay'da 18 ayın sonunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yaptırılmış bir tek okul yok. 210 okul yıkılmış ama açılışını yaptıkları bir okul bile yok. 88 okul prefabrik olarak hizmet veriyor. Hayırseverler sayesinde yapılmış, hayırseverler olmasa o 88 prefabrik okul da olmazdı. Aileler bu ortam içerisinde çocuklarının iyi eğitim alamayacaklarını düşündükleri için başka kentlere göçüyorlar. Oralarda hayata tutunmaya çalışıyorlar" dedi.

Toplamda 125 okulun 'birleştirilmiş' olarak hizmet verdiğini vurgulayan Özçağdaş, "Bu çocukların sabahın erken saatlerinde okula gelip, gece karanlığında evine dönmesi demek. Bir okulun olacağı yerde iki okulun olması demek. Birleştirilmiş okul öğrencilerin daha az ders alması demek. Bu da dört yılın sonunda bir yıl kaybetmeleri demek. Hatay’da 218 konteyner kent var. Okul idarecileri oralarda görevlendiriliyorlar. Yani hem okulda hem de konteyner kentlerde görevlendiriliyorlar. Okul yöneticilerimiz deprem bölgesinde zaten ciddi problemler yaşıyorlar. Okulların durumu ortadayken bir de konteyner kentlerde görevlendiriliyorlar" ifadelerini kullandı.

"Birçok okul emniyet, adliye ve kaymakamlığa tahsis edildi"

Depremin üzerinden 18 ay geçmesine karşın emniyet mensuplarının kendi binalarına geçemediğini dile getiren Özçağdaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Binaları yok. Türkiye’nin anadolu liseleri arasında ilk 50 içerisinde olan Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi binasında İl Emniyet Müdürlüğü var. Çünkü bunların inşaatına başladıkları emniyet müdürlüğü binası depreme dayanıksız olduğu için daha bina bitmeden yıkılma kararı alındı. Nerede çalışacak bu polisler? Türkiye’nin en önemli anadolu liselerinden biri küçücük bir okula sıkıştırılmış durumda. Peki Hatay’da geleceği nasıl kuracağız bu durumda? Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi ile Sevsen Nevzat Şahin Ortaokulu gibi birçok önemli eğitim kurumu birleştirilmiş durumda. Birçok okul emniyet, adliye ve kaymakamlığa tahsis edilmiş durumda."