29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.11.2023 13:43 | Son Güncelleme: 12.11.2023 13:45

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: 1 sene sonunda 10 Hataylıdan 9’u yine sokakta

6 Şubat depremleriyle büyük zarar gören Hatay'a ziyaret gerçekleştiren CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "33 bin tanesinin ihalesi yapıldı, inşaata başlanan bunun çok daha azı. Yani, ihalesi yapılanların bitmeyeceği de ortada ama tut ki bitti, 1 sene sonunda 10 Hataylıdan 9’u yine sokakta" dedi
CHP Genel Başkanı Özgür Özel: 1 sene sonunda 10 Hataylıdan 9’u yine sokakta

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, beraberinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir dizi ziyaret ve toplantı için deprem bölgesi Hatay’a geldi. Hatay İl Başkanlığı’nı ziyaret eden Özel daha sonra vatandaşlarla bir araya geldi. İşte Özel'in konuşmasından öne çıkanlar başlıklar şöyle;

"Yıkılan yüz binanın 44'ü Hatay'da yıkıldı"

  • Yıkılan bina sayısı açısından karşılaştırdığınızda Hatay bu zararların yüzde 44’ünü gördü. Türkiye’de 100 bina yıkıldı, bunlardan 44 tanesi Hatay’da yıkıldı ve Hatay ilk günler koştuk geldik. Önceki Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla milletvekillerimiz buraya geldi, nöbet tuttuk. Kendisi buraya defalarca geldi. Sevgili Seyit Torun, belediyelerden sorumluydu. Hatay’ın en önemli, en çok sahip çıkılması gereken, en büyük yıkım olduğunu hemen tespit etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilişkilendirdi ve daha ilk günden Ekrem Başkanımız kırmızı yeleğini geçirdi, ekiplerinin başında Hatay’a sahip çıktı. Lütfü başkan bu büyük acıya, travmaya rağmen görevinin başındaydı. Ekrem başkan onun yanı başındaydı. CHP örgütü buradaydı. Özellikle ben CHP örgütünde evladını kaybetmiş, anasını-babasını kaybetmiş kişilerin birkaç gün içinde o acılarını yüreğine gömüp başkalarının yardımına koştuğunu gördüm. Örgütümüzle, hepinizin koca yüreğiyle ayrı ayrı gurur duyuyorum

"1 sene sonunda 10 Hataylıdan 9’u yine sokakta"

  • O süreçte tüm Türkiye’de geç kalındı ama Hatay’da çok geç kalındı. Şimdi enkazlar kalkıyor, 9 şehirde bitti, Hatay’da daha bitmedi. Bir görüşe göre yüzde 20’si duruyor, bazıları daha çoğu duruyor, diyorlar. Bütün Türkiye’de söz verdikleri gibi 1 yılda evler yetişmeyecek ama Hatay’da durum kötü. 275 bin konut yapılması gerekiyor, 33 bin tanesinin ihalesi yapıldı, inşaata başlanan bunun çok daha azı. Yani, ihalesi yapılanların bitmeyeceği de ortada ama tut ki bitti, 1 sene sonunda 10 Hataylıdan 9’u yine sokakta. 'Konteyner kentlerde kalınıyor' deniyor, yağmur alıyor, sızdırıyor, birçok sorunu var konteynerlerin, insanlar kendileri onarmaya çalışıyor, kimi de bıkıyor çadır alıp mahalle arasına gidiyor. Mahalle arasındaki çadırlar konteyner istiyor, konteyner veren yok. Başvuru yapılınca yardım kesiliyor. Yani sorun çok Hatay’da. İl başkanım, ilçe başkanlarım dedi ki, ‘Hatay’ı unuttular, gündemden düştü Hatay.’ O yüzden Hatay’ı gündemde tutmak lazım. Ben de bundan 20 gün önce onlara dedim ki, 'Bir, seçilirsem ki inanıyorum, mazbatayı almadan önce gider anamın-babamın elini öper, ana kucağından baba ocağından helallik alırım, mazbatadan sonra ilk ziyareti Hatay’a yapacağım' dedim, o yüzden karşınızdayım.

"Verilen sözleri tutmalılar, mutlaka bu işin takipçisi olacağız"

  • Hatay’ı gündemde tutmak için benim söyleyeceğim birinci söz şu; Bu partinin 1’inci Genel Başkanı Hatay’ın sevdalısı, demiş ki ‘Hatay benim şahsi meselemdir’. Son Genel Başkan olarak, şu anda görevdeki genel başkan olarak ben de diyorum ki ‘Bundan sonra Hatay benim şahsi meselemdir.' Bundan sonra Hatay'ı Türkiye gündeminden düşürmelerine izin vermeyeceğim. Ana muhalefet lideri bir işi şahsi meselesi bellerse o kenti Türkiye’nin gündeminden düşürmeye kimsenin gücü yetmez. Milletvekillerimizi göndereceğiz, genel başkan yardımcılarımızı göndereceğiz, parti meclisi üyelerimizi göndereceğiz. Milletvekili grubumuz Hatay’a verdiği önemi artırarak sürdürecek ve bundan sonraki süreçte Hatay için sesimizin duyulması, yaraların sarılması için ne gerekiyorsa takip edeceğiz. Deprem konutlarını takip edeceğiz. Önemli olan bir hızlı yapmalılar ama hızlı yaparken alelacele dolgu alanlara değil sağlam zeminlere yapmalılar. Verilen sözleri tutmalılar. Seçime kadar idare edip seçimden sonra bu işin arkasından çekilmemeleri için mutlaka ve mutlaka bu işin takipçisi olacağız.

"İlk talimatım, Hatay'da sağlık sorunlarını inceleyecek bir heyet oluşturmak olacak"

  • Sağlıkta, Allah rahmet eylesin, burada 60 doktor öldü, 5 doktor hala kayıp, 600’den fazla sağlık emekçisi hayatını kaybetti Türkiye’nin dört bir yanından ve Hatay’dan. Hastaneler perişan durumda ve bugün Hatay’da kalp krizlerine müdahale edilemediği için yeterli teknik donanımlar olmadığı için ölümler yaşanıyor. Doğumda sorun var, gebelerde sorun var. Bunların hepsini sağlıktan sorumlu genel başkan yardımcımız, Sağlık Bakanını takip eden gölge kabinemizdeki doktorumuz Zeliha hanım çok yakından takip edecek. Yarın kendisine ilk talimatım Hatay’daki sağlık sorunlarını incelemek üzere hekim milletvekillerimizden bir heyet oluşturması olacak. Gelecekler burada çalışacaklar ve Hatay’a özgü bir raporu hızla yapıp hem Sağlık Bakanı’na sunacaklar hem tüm Türkiye kamuoyuna paylaşacaklar. Sonra da bizim üzerimize ne düşüyorsa biz de gereğini yapacağız. Eğitimle ilgili sorunları, okullar ve öğrencilerin sorunlarını biliyorum.
  • Buraya atanmayan öğretmenleri biliyorum, özel okul öğretmenlerinin işsizlik sorunlarını biliyorum, hepsini tek tek çalıştım, okudum notlarımı aldım, Hatay bundan sonra benim şahsi meselemdir. Önceki dönem birbirinden kıymetli 4 milletvekilimiz vardı. 24-25-26-27’nci dönemde çalışan hemen tüm arkadaşlarımız burada. Bu dönem çok kıymetli milletvekillerimiz eşlik ediyor. Ben grup başkanvekilliğinden gelen bir genel başkan olarak onların sahada var olmalarının önemini çok iyi biliyorum ve o konuda hepsinin emeklerine teşekkür ediyoruz. Birazdan grubumuzun her bir milletvekilinin geçen dönem maaşlarını bağışlamalarıyla oluşturduğumuz konteyner kentin açılışını yapacağız.”
  • Hepinizin huzurunda Genel Başkanımız Özgür Özel’e hem teşekkür ediyorum hem de üstün başarılar diliyorum. Hatay’ın hiçbir anını kendimizden uzak görmeyeceğiz.

CHP Genel Başkanı Özel ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu daha sonra halkla buluşmak üzere Dörtyol İlçe Başkanlığı'na hareket etti.