20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.04.2023 13:51 | Son Güncelleme: 09.04.2023 18:52

CHP milletvekili listesini YSK'ya sundu

CHP Genel Başkan yardımcıları ve beraberindeki heyet milletvekili aday listesini YSK'ya teslim etti. 11 ilde İYİ Parti ile işbirliği yapılırken Saadet, DEVA, Demokrat ve Gelecek Partili 40 aday da listede yer aldı
CHP milletvekili listesini YSK'ya sundu

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), milletvekili aday listeleri için siyasi partilere verdiği süre bugün doluyor. Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP), bu sabah Parti Meclisi'nde onaylanan listesi bugün YSK'ya sunulacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında bu sabah yapılan Parti Meclisi (PM) toplantısı 10.52'de sona erdi. CHP Genel Merkezi'nde basına kapalı yapılan toplantı, bir saat sürdü. Toplantıda, 14 Mayıs Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi ile ilgili hazırlıklar masaya yatırıldı, son halini Kılıçdaroğlu'nun verdiği milletvekili aday listesi, PM'nin onayına sunuldu. PM'de onaylanan listeyi CHP bugün saat 15.00'de YSK'ya sundu. CHP ve İYİ Parti 16 il için ortak liste hazırladı. Listede, Deva, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti içinse 40 kontenjan ayrıldı. 

CHP Genel Başkan yardımcıları Muharrem Erkek ve Oğuz Kaan Salıcı ile beraberindeki heyet, aday listesini teslim etmek üzere YSK'ye geldi. Oğuz Kaan Salıcı, daha sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, seçimin hem partilerine hem ittifaklarına hem de Türkiye'ye hayırlı sonuçlar üretmesi temennisinde bulundu. 

CHP listelerinden seçime giren partilere kaç kontenjan ayrıldığına ilişkin soru üzerine Salıcı, "İttifak içine girmiş olduğumuz partiler, doğal olarak bizim listelerimizden bizim logomuzla seçime girecekler. Onun için listelerimizde ittifak içinde bulunmuş olduğumuz partilere yer verdik. Onun sayısını şu anda açıklamak belki doğru olmaz ama farklı siyasi partilerden Millet İttifakı'nın ortaklığını göstermek için, beraber yürüdüğümüzü göstermek için, daha güçlü olduğumuzu göstermek için beraber giriyoruz seçimlere. Bu da bize memnuniyet veriyor" değerlendirmesini yaptı.

"Amacımız çoğunluğu sağlayacak bir yapı kurabilmek"

İYİ Parti ile işbirliği yapılan iller konusundaki soruya karşılık Salıcı, şunları kaydetti:

"İYİ Parti ile de işbirliği yaptığımız iller var. Dolayısıyla bazı partiler, bizimle aynı logo altında Cumhuriyet Halk Partisi çatısı altında seçime giriyorlar. Ama İYİ Parti gibi müstakilen giren ittifak çatısı altında bir partimiz daha var ve biz onlarla da bazı seçim bölgelerinde işbirliği yapıyoruz. Amacımız, parlamentoda çoğunluğu sağlayacak bir yapıyı kurabilmek"

"11 ilde İYİ Parti'yle işbirliği yapıyoruz"

İşbirliği yapılan iller konusunda ise Salıcı, listeyi yeni verdiklerine işaret ederek, "Dolayısıyla bundan sonra da bazı yerlerde işbirliği yapılabilir mi bunun olanaklarına da bakacağız ama şu an itibarıyla 11 ilde İYİ Parti'yle işbirliği yapıyoruz. Onun dışında görüşmelerin ikinci turunda işbirliği yaptığımız birkaç il daha var. Dolayısıyla 15-16 civarında ilde CHP ile İYİ Parti işbirliği yapıyor diyebilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Mustafa Sarıgül, CHP listesinde

Diken'den Altan Sancar'ın haberine göre CHP'nin listesinde İstanbul’da üç bölgenin birinci sıralarında Oğuz Kaan Salıcı, Engin Altay ve Namık Tan var. Ayrıca CHP'nin listesinde birkaç gün önce Kemal Kılıçdaroğlu'nun ziyaret ettiği Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, Erzincan'dan birinci sırada aday oldu. 

Listede, Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, Gezi’de camide içki iddiasını yalanlayan müeezzin Fuat Yıldırım, eski ABD Büyükelçisi Namık Tan gibi dikkat çeken isimler yer aldı. 2006’da Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi olan Tan, 2009’da Dışişleri Müsteşar Yardımcısı, 2010-2014 yılları arasında ise Türkiye’nin ABD Büyükelçisi olarak görev yaptı.

Kulislere sızan ilk listede yer almayan Hacer Foggo, YSK'ya sunulan listede İzmir 2. bölge 8. sıradan aday gösterildi. CHP'nin ekonomi alanındaki danışman kadrosunda yer alan ve yoksulluk konusunda yaptığı çalışmalarla tanınan Foggo’nun yapılan eleştiriler sonrasında listeye alındığın öne sürüldü. Mart 2020’de kurduğu Derin Yoksulluk Ağı ile birlikte derin yoksulluk konusunda araştırmalar yapıp yerel yönetim, siyasi partiler ve kamu ile toplantılar yapan Hacer Foggo, Mart 2022’de Derin Yoksulluk Ağı’ndaki görevinden ayrılarak CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi’nin kurucusu ve koordinatörü olarak görev almaya başlamıştı. CHP’de listesinde bir başka değişiklik ise İstanbul 3. Bölge'de yaşandı. DEVA’dan Mustafa Yeneroğlu, 10. sıradan 6. sıraya çekildi ve vekil olma ihtimali artırıldı.

CHP Ankara 1. Bölgeden 3. sıra milletvekili adayı gösterilen Deniz Demir ise Kılıçdaroğlu’nun baş danışmanları arasında yer alıyor. Demir, CHP liderine yönelik Ankara’nın Çubuk ilçesinde linç girişimi sırasında yanındaydı ve korumaya çalıştığı görüntü ile hafızalara kazınmıştı. Eski TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Köksal Toptan’ın adı İYİ Parti kontenjanından CHP Rize 2. sıra milletvekili adayı olarak yazıldı.

MYK'dan 7 aday liste dışı kaldı

CHP’de 17 kişilik MYK’dan 10 isim aday gösterilirken 7 aday da liste dışı kaldı. Ali Öztunç, Faik Öztrak, Fethi Açıkel, Gamze Akkuş İlgezdi, Gökçe Gökçen, Gülizar Biçer Karaca, Oğuz Kaan Salıcı, Seyit Torun, Veli Ağbaba ve Yüksel Taşkın milletvekili adayı oldu. Ahmet Akın, Bülent Kuşoğlu, Bülent Tezcan, Lale Karabıyık, Muharrem Erkek, Onursal Adıgüzel, Selin Sayek Böke ise aday listelerinde yer almadı. 

Ankara’da ise Levent Gök, Ali Haydar Hakverdi, Bülent Kuşoğlu, Nihat Yeşil, Yıldırım Kaya, Haluk Koç ve Servet Ünsal olmak üzere 10 milletvekilinden 7'si liste dışı kaldı. İstanbul’da bu sayı 12’ye çıktı ve Ünal Çeviköz, Ali Şeker, Aykut Erdoğdu, Emine Gülüzar Emecan, Gürsel Tekin, İbrahim Özden Kaboğlu, Mehmet Bekaroğlu, Akif Hamzaçebi, Nazır Cihangir İslam, Onursal Adıgüzel, Sibel Özdemir ile Turan Aydoğan liste dışı kaldı. 

İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır’dan aday gösterildi. İzmir’de de 13 milletvekilinden 7 vekil listede yer alamadı. 14 Mayıs’ta İzmir’de liste dışı kalan milletvekilleri ise Atila Sertel, Bedri Serter, Kamil Okyay Sındır, Kani Beko, Özcan Purçu, Selin Sayek Böke ve Tacettin Bayır oldu.

Tunceli için kadın aday

2018 genel seçimlerinde Tunceli, CHP'den Polat Şaroğlu HDP'den ise Alican Önlü olmak üzere iki milletvekilini TBMM’ye göndermişti. 14 Mayıs’ta ise Tunceli YSK kararı ile sadece bir milletvekili seçilebilecek. CHP ise son seçimi kazanan Şaroğlu yerine kadın aday ile 14 Mayıs’a gitme kararı aldı. Yeni aday ise Tunceli’de kadınlar tarafından kurulan Emek Gazetesi’nin imtiyaz sahibi Hüsniye Karakoyun oldu.

CHP resmi olmayan listesine göre milletvekili adayları şöyle:

 

Ankara 1’inci bölge

1. Gamze Taşçıer

2. Deniz Demir

3. Okan Konuralp

4. Sadullah Ergin (DEVA Partisi)

5. Aliye Timisi Ersever

6. Mustafa Nedim Yamalı (Gelecek Partisi)

7. Deniz Çakır

8. Kemal Akkurt

9. Aysun Palalı Köktaş

10. Elif Topkaya Sevinç

11. Hüseyin Can Güner

12. Aycan Günday Koçtürk

13. Armağan Erdoğan

Ankara 2’inci bölge

1. Murat Emir

2. İdris Şahin (DEVA)

3. Semra Dinçer 

4. İrem Yaman (İYİ Parti)

5. Orkun Kamber

6. Ali Rıza Erbay

7.Erdal Kiziroğlu

8. Özkan Aktan

9. Funda Cengiz

10.Erol Tosun

11. Nursel Öcal

Ankara 3’üncü Bölge

1. Tekin Bingöl

2. Umut Akdoğan

3. Mesut Doğan (Saadet Partisi)

4. Aylin Yaman

5. Ahmet Ersen Özsoıy

6. Mehmet Akyürek

7. Mehtap Yücel

8. Mehmet Yula

9. Zeynep Esra Özdemir

10. Ömer Yılmaz

11. Elmas Kübra Karaca

12. Hasan Cem Yılmaz

İstanbul 1’inci bölge

1. Oğuz Kaan Salıcı

2. Gamze Akkuş İlgezdi

3. Fethi Açıkel

4. Gökhan Günaydın

5. Birol Aydın (Saadet Partisi)

6. Ahmet Ersagun Yücel (İYİ Parti)

7. Elif Esen (DEVA)

8. Hasan Karal (DEVA)

9. Cemal Enginyurt (DP)

10. Selim Temurcu (Gelecek Partisi)

11. Ali Gökçek

12. Suat Özçağdaş

13. Doğan Çakmak

14. Özcan Baripoğlu

15. Sevgi Kılıç

16. Olgun Çelik

İstanbul 2’inci Bölge

1. Namık Tan

2. Yunus Emre

3. Gökhan Zeybek

4. Enis Berberoğlu

5. Mustafa Kaya (Saadet Partisi)

6. Yüksel Mansur Kılınç

7. İhsan Mesih Şahin (Gelecek Partisi)

8. Evrim Rızvanoğlu (DEVA)

9. Berna Sukas (İYİ Parti)

10. Fuat Yıldırım

11. Onur Aydın (İYİ Parti)

12. Işık Öğütçü

13. Soner Özimer

14. Mehmet Ali Yüksel

15. Şaban Karaaslan

16. Elmas Aruz

İstanbul 3’üncü Bölge

1. Engin Altay

2. Erdoğan Toprak

3. Türkan Elçi

4. İlhan Kesici

5. Zeynel Emre

6. Medeni Yılmaz (DEVA)

7. Bülent Kaya (Saadet Partisi)

8. Doğan Demir (Gelecek Partisi)

9. Özgür Karabat

10. Mustafa Yeneroğlu (DEVA) 

11. Turan Taşkın Özer

12. Doruk Bulut

13. Oğuz Kemal Yakar

14. Turgay Özcan

15. Utku Caner Çaykara

16. Habibe Çiftçioğlu (Gelecek Partisi)

İzmir 1’inci Bölge

1. Yüksel Taşkın

2. Ahmet Tuncay Özkan

3. Sevda Erdan Kılıç

4. Murat Bakan

5. Ednan Arslan

6. Seda Kaya (DEVA)

7. Haydar Altıntaş (DP)

8. Devrim Barış Çelik

9. Sefer İpekli

10. Güldem Atabay

11. Şahbal Aras

12. Fulya Akçay

13. Mehmet Şahin Fırat

14. Birgül Değirmenci

İzmir 2’inci Bölge

1. Gökçe Gökçen

2. Rıfat Nalbantoğlu

3. Rahmi Aşkın Türeli

4. Mahir Polat

5. Salih Uzun (DP)

6. Deniz Yücel

7. Deniz Bilici (Gelecek Partisi)

8. Hacer Foggo

9. Esin Doğan Metin

10. Altan İnanç

11. Emine Helin İnan Kınay

12. Ayten Gülsever

13. Nurşen Balcı

14. Burak Kotan