18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.06.2024 16:51 | Son Güncelleme: 06.07.2024 13:22

Çocukların hayatını sanatla değiştirmek

İKSV’nin Ortaklaşa programı kapsamında Adıyaman’ın Kömür ilçesinde açılan kültür sanat merkezi Türkiye’deki birçok sivil toplum kuruluşu ve belediye için ilham kaynağı olacaktır
Alper Bahçekapılı
Alper Bahçekapılı [email protected]
Çocukların hayatını sanatla değiştirmek

Sözü hiç uzatmadan başlamak isterim. 1999 Düzce Depremi’nde çocukluğumuzda yaşadığımız evi kaybettim. Böylesine yıkıcı bir deprem sonrasında bölgedeki temel ihtiyaçların karşılanmasının yanı sıra iyileşme yolunda dayanışmanın ve kültür-sanatın önemi de ilk elden biliyorum. Aradan 25 yıl geçtikten sonra, geçtiğimiz hafta bu sefer bir başka deprem bölgesini, Adıyaman’ı ziyaret ettim. Ziyaretimizin sebebi Adıyaman’ın Kömür ilçesindeki Kömür Kültür Sanat Merkezi’nin açılışını izlemekti.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından gerçekleştirilen ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı’nın temel amacı Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarını belediyelerle, kamusal fayda amacıyla buluşturmak. Adıyaman’daki ziyaretimiz esnasında bu birliğin iyi örneklerinden birine şahit olduk. Kömür Belediyesi, Adıyaman Belediyesi, Diyarbakır Ticaret Odası, İKSV, Avrupa Birliği, Ma Music Center (Diyarbakır), Amed Şehir Tiyatrosu (Diyarbakır) Önce Çocuklar Derneği'nin yürütücülüğünde, çocukları gözeten hakikaten kıymetli bir proje için buluştular. Adıyaman’ın Kömür ilçesinde açılan kültür sanat merkezine kayıt olan çocuklar Ma Music Center’ın programları ile müzik öğrenebilecekler. Amed Şehir Tiyatrosu’nun programları ile tiyatroyla tanışabilecekler.

Deprem bölgesi olmasının yanı sıra sanata ve sanat eğitimine zaten kısıtlı erişimi olan bu bölgede gerçekleştirilen projemin önemi büyük. Çocukların (dolayısıyla ailelerinin) hayatlarını sanatla pozitif yönde değiştirme gücüne sahip olan bu kültür sanat merkezi ve eğitim projesinin etkisini daha açılış gününde gözlemleyebildik. Ma Music Center’ın Kömür’de yaşayan çocuklarla gerçekleştirdiği açılış performansı esnasında çocukların yüzündeki mutluluk, müziğe-sanata erişimleri olduklarında duydukları ilgi gerçekten duygulandırıcıydı. Tüm bunların onlara yaşatacağı duygular, hayata dair öğreteceği tecrübeler muhakkak ki geleceklerini de olumlu yönde etkileyecek. Son bir ayda Kömür Kültür Sanat Merkezi'nde 140 öğrenci hedefiyle çıkılan yolda 220 kayıt alındı. Projenin gerçekleşmesinde katkısı olan herkesi tebrik etmenin yanı sıra bu tip ortaklıkların Türkiye’nin farklı bölgesinde yayılmasını da içtenlikle dilerim.