13 Mayıs 2025, Salı Gazete Oksijen
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 15.05.2023 14:42 | Son Güncelleme: 15.05.2023 15:31

Çoğunluğu Cumhur İttifakı oluşturuyor: Yeni dönemde mecliste koltuk dağılımı nasıl oldu?

Cumhurbaşkanı seçimi ile birlikte yapılan milletvekili genel seçiminde TBMM’ye giren 600 vekil de belli oldu. Resmi olmayan verilere göre Meclis’te çoğunluk Cumhur İttifakı’nda gözüküyor. İşte AA verilerine göre meclisteki milletvekili oranları
Çoğunluğu Cumhur İttifakı oluşturuyor: Yeni dönemde mecliste koltuk dağılımı nasıl oldu?
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

14 Mayıs’ta sandığa giden seçmenler, 28. dönemde yer alacak 600 milletvekili için de oy kullandı. AA’nın açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre sandıkların yüzde 99.86'sı açılırken Cumhur İttifakı’nın Meclis’te çoğunluğu elde ettiği görülüyor. Cumhur İttifakı yüzde 49.46 oy oranıyla 267 milletvekili çıkarırken Millet İttifakı yüzde 35.02 oy oranıyla 169 vekili Meclis’e gönderebiliyor. Emek ve Özgürlük İttifakı’nın ise yüzde 10.54 oy oranıyla Meclis’e göndereceği vekil sayısı ise 61.

Partilere göre bakıldığında ise sandalye dağılımı şöyle:

AK Parti: 267
CHP: 169
Yeşil Sol Parti: 61
MHP: 50
İYİ Parti: 44
Yeniden Refah Partisi: 5
TİP: 4

5 parti grup kurabiliyor

Bu sonuçlara göre 27. Dönem’deki gibi 5 partinin grup kurabileceği bir sandalye dağılımı oluşuyor. Meclis’te grup kurabilmek için gerekli olan sandalye sayısı 20. Cumhur İttifakı ile seçime giren Yeniden Refah Partisi, Emek ve Özgürlük İttifakı ile seçime giren TİP, milletvekili çıkarma başarısı elde etse de grup kuracak sayıya ulaşamadı.

AK Parti’nin sandalye sayısı azaldı

2018’deki seçimlerde elde ettiği yüzde 42.56 oy oranıyla 295 vekili Meclis’e gönderen AK Parti’de bazı isimlerin bakanlık görevine atanmaları nedeniyle vekillikleri sona ermişti. Vefatlar nedeniyle de sandalye kaybı yaşayan AK Parti’de sayı dönem sonuna gelindiğinde 285 olmuştu. 14 Mayıs’ın kesin olmayan sonuçlarına göre de AK Parti’nin sandalye kaybettiği görülüyor.

CHP'nin sandalye sayısı azalabilir

SP, DEVA, Gelecek ve Demokrat Partili isimlerin CHP’den ayrılıp partilerine dönmeleri ya da birlikte grup kurmaları halinde CHP’nin sandalye sayısının da azalması ihtimali bulunuyor.

Oyları azalsa da sandalye sayıları arttı

 Hakkında dava nedeniyle kapatılma ihtimaline karşı tedbir için Yeşil Sol Parti listesinden seçime giren HDP’li vekillerin de 6 sandalye daha fazla elde edebileceği görüyor. Ancak bu üç parti içinde oylarını artıran tek partinin MHP olduğu görülüyor.

Yeniden Refah Partisi

Fatih Erbakan’ın Genel Başkanlığındaki Yeniden Refah Partisi ilk kez TBMM’de temsil edilme hakkı elde etmiş oldu.

TİP'ten 4 vekil

Geçen dönem HDP listelerinden seçime girdikten sonra partileri TİP’e dönen Erkan Baş, Ahmet Şık ve Barış Atay’a CHP’den istifa eden Sera Kadıgil de katılmıştı. Bu seçim yeniden aday olan bu isimlerden üçü yeniden milletvekili seçilirken Barış Atay seçilemedi. Gezi davasından tutuklu Can Atalay’ın seçilmesiyle, TİP Meclis’teki koltuk sayısını korudu.