19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.09.2023 20:45 | Son Güncelleme: 15.09.2023 22:09

Cumhurbaşkanı Erdoğan kentsel dönüşüme destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası'nda konuştu. 81 ilin tamamında deprem bölgesiymiş gibi hareket edilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, kentsel dönüşüm yürütülen yerlerde vatandaşlardan çalışmalara destek olmalarını istedi
Cumhurbaşkanı Erdoğan kentsel dönüşüme destek istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şişli'de bir otelde düzenlenen Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası'na katıldı. Burada bir konuşma yapan Erdoğan, ''81 ilin tamamın deprem bölgesi olarak kabul ederek çalışmalarımızı yürütmemiz gerekiyor'' dedi. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan bölümler şöyle:

  • Şura boyunca yürütülecek müzakerelerden, hazırlıklarına başladığımız deprem yasası için de en geniş şekilde istifade edeceğiz. Amacımız insanlarımızı ve şehirlerimizi tehdit eden deprem gerçeğine karşı elimizdeki en önemli araç olan kentsel dönüşümü en sağlıklı, hızlı ve adil bir şekilde yürütecek hukuki altyapıyı kurmaktır.
  • 81 vilayetinin tamamını deprem bölgesi olarak kabul ederek çalışmaları yürütmemiz gerekiyor. Ülkemiz tarihinin en büyük afeti olan 6 Şubat depremlerinde gördük ki şehirlerimizdeki yapıların önemli kısmı şiddetli bir depreme dayanacak durumda değildir.
  • Kentsel dönüşüm yürütülen yerlerde yaşayan vatandaşlarımızdan beklentimiz, devletin tüm unsurlarıyla sahip çıktığı bu çalışmalara destek vermesidir.

Gelecek aylarda konutlar teslim edilecek

  • Biz 6 Şubat depremlerin ardından orta büyüklükteki ülkeyi yeni baştan inşa etmekle karşı karşıya kaldık. 200 bin konutun inşasına başladık. 210 bin konut için de yerinde dönüşüm başvurusu aldık. Yerinde dönüşüm projeleri bakanlığımız sıkı denetimi altında yürütülecektir.
  • Önümüzdeki aylarda konutları hak sahiplerine teslim edeceğiz. Amacımız temeli atılan her konutu 1 yıl içerisinde hak sahibine teslim etmektir.
  • Temmuz ayındaki ek bütçe ile deprem bölgesine 762 milyar lirayı ayırdık. 2024 yılında afet bölgesi için 1 trilyon liralık kaynak tahsis edeceğiz. OVP'de de önceliği deprem bölgesinin yaralarının sarılmasına verdik.

Türkiye'den Libya'ya destek

  • Libya çok büyük felaketle sarsıldı. Şu an 12 bin vefat sayısı daha da artacak. Haberi alır almaz ilgili birimlerimize gereken talimatı verdik. Tüm imkanlarımızla oradayız. 3 uçak ve 3 gemi görevlendirdik. Deniz Kuvvetlerimize ait Bayraktar ve Sancaktar gemilerimiz Libya'ya intikale başladı. Toplam 122 aracı Libya'ya ulaştıracaklar. Bu zor günleri kısa sürede atlatmaları için Libyalı kardeşlerimize yardımlarımız aralıksız devam edecektir.