23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.04.2021 20:02 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kesintisiz tam kapanmaya geçiyoruz''

Yeni Covid-19 kısıtlamalarını açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 29 Nisan Perşembe akşamı itibarıyla tam kapanma dönemine geçeceğini belirtti
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kesintisiz tam kapanmaya geçiyoruz''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Konuşmasında yeni Covid-19 kısıtlamalarını da duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "9 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19.00'dan başlayıp 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00'e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçiyoruz. Bu dönemde kesintisiz sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak" dedi.

Yeni kısıtlamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı yeni kısıtlama düzenlemeleri şöyle:

  • İçişleri Bakanlığı genelgesinde belirtilen üretim, imalat, gıda, temizlik, sağlık gibi alanlarda istisna tutulan kuruluşlar hariç, tüm iş yerleri faaliyetlerine ara verecek.
  • Yeme içme sektörü sadece paket servisle hizmet verebilecek.
  • Anaokulu, kreş, 8'inci ve 12'nci sınıflar dahil, tüm kurumlarda yüz yüze eğitime ara verilecek. Tüm sınavlar ertelenecek.
  • Şehirler arası seyahatlerin tamamı izne tabi olacak. Şehirler arası toplu taşıma araçları yüzde 50 kapasiteyle çalışabilecek.
  • Konaklama tesislerindeki rezervasyonlar, sokağa çıkma ve şehirler arası seyahat kısıtlamaları için istisna teşkil etmeyecek.
  • Zincir marketler pazar günleri kapalı olacak, diğer günlerde belirlenen saatlerde hizmet vermeyi sürdürecek.
  • Hizmetlerini sürdürecek olan kamu kurumlarındaki personel uzaktan veya dönüşümlü çalışmaya yönlendirilecek.
  • Uzaktan çalışan kamupersoneli de sokağa çıkma sınırlamasına tabi olacak.

Tarım sektöründe çalışanların faaliyetlerini Covid-19 kısıtlamalarına uygun şekilde yürütebilmesi için gereken düzenlemelerin yapılacağını belirten Erdoğan, Türkiye'deki vaka sayılarının 5 binin altına çekilmesi gerektiğini, aksi halde ağır bir fatura ile karşı karşıya gelinmesinin kaçınılmaz olacağını söyledi.

İçişleri Bakanlığı'ndan valiliklere genelge

Açıklanan yeni Covid-19 kısıtlamaları sonrası, İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine "Tam kapanma tedbirleri" konulu genelge gönderdi.

Genelgeye göre,

  • Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. Aynı saatlerde bu işletmeler ve online sipariş firmaları evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabilecekler.
  • Yukarıda belirtilen uygulama zincir ve süper marketler için haftanın altı günü geçerli olacak, zincir marketler pazar günleri kapalı kalacak.
  • Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde yeme-içme yerleri (restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi yerler) sadece paket servis şeklinde faaliyet gösterebilecekler.
  • Kısıtlamada, konaklama tesislerinde rezervasyonunun olması vatandaşlara sokağa çıkma veya şehirlerarası seyahat kısıtlamasından muafiyet sağlamayacak. Konaklama tesisleri sadece zorunlu durumlara bağlı olarak seyahat izin belgesi alan kişilere hizmet verebilecek.
  • Sağlık ve güvenlik gibi kritik alanlar hariç kamudaki hizmetler, toplam personelin yüzde 50'sini aşmayacak ölçüde asgari personelle sürdürülecek.
  • Kısıtlama döneminde seyahat izin belgesi olmayanlara uçak, tren, gemi veya otobüs gibi toplu ulaşım araçlarında bilet kesilmeyecek.

Zorunlu hal neleri kapsıyor?

İçişleri Bakanlığı yayımladığı genelgede, şehirler arası seyahat kısıtlamasından muaf tutulacak zorunlu halleri şöyle tanımlıyor:

  • "Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan,
  • Kendisi veya eşinin, hastanede tedavi gören birinci derece yakınına ya da kardeşine refakat edecek olan (en fazla 2 kişi),
  • Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler),
  • ÖSYM tarafından ilan edilmiş merkezi sınavlara katılacak olan,
  • Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen,
  • Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan,
  • Ceza infaz kurumlarından salıverilen, kişilerin zorunlu hali bulunduğu kabul edilecektir."

Zorunlu hal bildirimi nasıl yapılıyor?

Genelgeye göre belirtilen zorunlu halleri bulunan vatandaşlar, bu durumu belgelendirmek kaydıyla; e-devlet üzerinden İçişleri Bakanlığı'na ait E-BAŞVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden Valilik/Kaymakamlık bünyesinde oluşturulan Seyahat İzin Kurulları'ndan izin almak kaydıyla seyahat edebilecekler. Ayrıca, Seyahat İzin Belgesi verilen kişiler seyahat süreleri boyunca sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.

MEB'den açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni kısıtlama önlemlerini duyurması sonrası, Milli Eğitim Bakanlığı yüzyüze eğitim ve sınavlara dair açıklama yayımladı.

Açıklamasında "17 Mayıs'a kadar yüzyüze eğitime ara verildiğini ve uzaktan eğitime geçildiğini" belirten Bakanlık, ayrıca, okullarda 3 Mayıs 2021 sonrasında yapılması planlanan dönem sınavlarını 17 Mayıs 2021 tarihi sonrasına erteledi.

ÖSYM'nin düzenlediği sınavları ertelendi mi?

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumların tüm sınavlarının ertelendiği konusunda netlik olsa da, ÖSYM'nin düzenlediği sınavların ertelenip ertelenmediği tartışma konusu oldu. Her ne kadar İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı genelgede ÖSYM'nin düzenlediği sınavlara girecek kişilerin kısıtlamalardan muaf tutulacağı belirtilse de, daha önceki kapanmalarda da aynı muafiyet belirtilmiş fakat sınavlar ertelenmişti.

Tartışmalar üzerine sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan ÖSYM, ALES sınavının ertelenmediğini belirtti.

Kısıtlama kararlarına gelen yorumlar

Yeni kısıtlama kararlarının açıklanması sonrası birçok enfeksiyon uzmanı sosyal medya hesapları ve katıldığı televizyon programları aracılığıyla görüşlerini paylaştı.

Bunlardan biri olan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Aslında başka çare yoktu. Çünkü, gerçekten vaka sayılarındaki düzey ve aşılama oranlarımıza baktığınızda bu şekilde devam etseydik, önlemleri artırmasaydık, sonunda dördüncü artış dönemiyle karşı karşıya kalacaktık. (Ancak) bu 'tam kapanma' terimi değil. Belki 'sıkı kapanma' daha uygun bir açıklama olur" ifadelerini kullandı.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Tufan Tükek ise, “Tam kapanma, haziran ayını daha da iyi geçirmemizi sağlayacak. Aşılanma oranlarının yükselmesi için zaman kazandıracak. Ölüm oranlarını ve hastalıktan ızdırap çeken vatandaşlarımızın sayısını oldukça azaltacak'' dedi.

Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol da sosyal medya hesabından, “Kapanmaya ilişkin genelgeyi okudum. 'Bazı' (hep aynı bazı) kesimler kapanmış Bundan büyük bir yarar beklenilmez, biraz yarar beklenilir. Geç kalınmış ve eksik bir kapanma. İdeal, korumalı, etkili bir kapanma değil'' yorumunda bulundu.