30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.01.2023 15:08 | Son Güncelleme: 05.01.2023 18:58

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Seçim tarihini öne çekebiliriz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mevsim şartları dikkate alınarak 2023 seçimlerinin öne çekilebileceğini açıkladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Seçim tarihini öne çekebiliriz

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada uzun süredir tartışma konusu olan 2023 seçimlerinin tarihine değindi. Erdoğan; AK Parti teşkilatına, "Mevsim şartlarını dikkate alarak belki birazcık öne çekerek tarihini güncelleyeceğimiz 2023 seçiminin önemini en iyi siz biliyorsunuz" dedi.

Dün de benzer bir açıklama yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün partisinin TBMM Grup Toplantısı'nın ardından Meclis'te gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. "Seçim tarihi öne çekilecek mi tarih ne zaman açıklanır, kamuoyunda konuşulan tarihler gündeminizde mi?" sorusuna Erdoğan, "Sular durulmadan olmaz. Kamuoyunda ne görüşülür ne konuşulursa hepsi bizim gündemimize gelir. Çünkü biz istikametimizi kamuoyunda konuşulanlardan alıyoruz" yanıtını verdi.

"Seçim için 10 seçenek gün var"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, olası tarih değişikliği için aralık ayının son günlerinde yaptığı açıklamada "Seçimler en erken 9 Nisan'a en geç 11 Haziran'a alınabilir. Bu periyotta seçim için 10 seçenek gün var" dedi.

Uçum sözlerini şöyle sürdürdü: "Buna göre 30 Ocak-7 Nisan arası (hafta sonu karar alınırsa 9 Nisan'a kadar) seçimlerin yenilenmesi kararı alınabilir. 30 Ocak'tan önce karar alınmaz çünkü yüzde 7 barajı yürürlüğe girmez. 9 Nisan'dan sonra karar alınamaz çünkü o durumda 18 Haziran yasal seçim günü geriye çekilemez."

Kulislerde 3 tarih konuşuluyor


Normalde 18 Haziran 2023'te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ilk turu için kulislerde 3 farklı tarih konuşuluyor: 30 Nisan, 7 Mayıs ve 14 Mayıs.

Seçim tarihi nasıl değişir?

Seçimlerin öne alınması için Meclis'te 360 kabul oyu gerekiyor. Bu nedenle muhalefetle görüşme yapılması bekleniyor. Seçim tarihi, Meclis kararı ile öne alınamazsa, ikinci bir yol daha var. O da Cumhurbaşkanı'nın Meclis'i feshetmesi. Cumhurbaşkanı Meclis'i feshetme kararının Resmi Gazete'de yayımlanması halinde, 60 günlük süreç işliyor. 60 günün tamamlandığı ilk pazar seçime gidiliyor. Seçim tarihinin, Cumhur ittifakı ortakları, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yapacağı görüşmede alınması bekleniyor.