27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.02.2024 21:39 | Son Güncelleme: 28.02.2024 21:53

DEM Parti: Dolmabahçe ruhuna geri dönmek kaçınılmaz

DEM Parti MYK, 'Dolmabahçe Mutabakatı'nın 9. yıldönümünde yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Dolmabahçe ruhuna geri dönmenin, tüm siyasi öznelerin bu ruha katkı sağlamasının kaçınılmaz olduğunu belirtmek istiyoruz" ifadeleri yer aldı
DEM Parti: Dolmabahçe ruhuna geri dönmek kaçınılmaz

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu, 28 Şubat 2015'te çözüm sürecini yürüten 'İmralı heyeti' ve hükümet yetkilileri tarafından ilan edilen Dolmabahçe Mutabakatı'nın 9. yılında yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Dokuz yıl önce bugün Kürt sorununun müzakereye dayalı çözümü ve Türkiye’de demokratikleşmenin kapılarını açan Dolmabahçe Mutabakatı kamuoyuna deklare edildi. Her bir maddesinde Türkiye’nin temel ve tarihsel sorunlarına çözüm reçetesini sunan Dolmabahçe Mutabakatı AKP iktidarı tarafından ret edildi. Dolmabahçe Mutabakatı’nın ret edilmesi demokratik siyaset hakkını ve demokratik çözümün kapılarını kapattı. Türkiye halkları bir kez daha şiddet sarmalıyla karşı karşıya kaldı. Mutabakatın ret edilmesiyle birlikte demokrasi, adalet, özgürlükler ve ekonomide çoklu krizler art arda gerçekleşmeye başladı" denildi.

"Dolmabahçe Mutabakatı’nı bugün de savunuyoruz"

Söz konusu mutabakatın, Kürt sorunu başta olmak üzere demokrasi, adalet ve özgürlükler kapsamındaki sorunların çözümü için tarihsel bir fırsat olduğu savunulan açıklama şöyle devam etti: "O günden bugüne Dolmabahçe Mutabakatı’nın çözüm iradesi ve perspektifine daha fazla ihtiyaç olduğu açıktır. Bizler, Türkiye halklarının çoklu krizlerden kurtulması ve ülkenin tarihsel sorunlarına çözüm bulunması için Dolmabahçe Mutabakatı’nı bugün de en güçlü ve kararlı şekilde savunuyoruz. Konjonktürel gerilimlere ve siyasi iklime rağmen Dolmabahçe Mutabakatı ekseninde bir çözümün gelişmesi için güçlü irade sahibiyiz. Kürt sorununun demokratik çözümünde Dolmabahçe ruhuna geri dönmenin, tüm siyasi öznelerin bu ruha katkı sağlamasının kaçınılmaz olduğunu belirtmek istiyoruz."

Dolmabahçe Mutabakatı

İmralı heyetinde yer alan dönemin HDP milletvekilleri Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken ile dönemin Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu, 28 Şubat 2015'te Dolmabahçe Sarayı'nda bir araya geldi. Görüşmenin ardından 'Dolmabahçe Mutabakatı' adı verilen 10 maddelik bir deklarasyon paylaşıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, çözüm sürecinin yeni bir aşamaya girdiğini belirterek, "Artık silah dili sona erecek, demokratik yaklaşımın önü açılacak. Gençler artık dağlarda sokaklarda savaşmayacak yan yana yürüyecekler. Bugün yapılana açıklama ile Türk, Kürt ve Ermeni ayrımcılığı yaşanmayacak" dedi.