27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.05.2024 23:27 | Son Güncelleme: 16.05.2024 23:46

DEM Parti'li Beştaş'tan Kılıçdaroğlu'na 'adalet terazisi' yanıtı

DEM Parti Milletvekili Beştaş, Kobani davasıyla ilgili paylaşımında, "Adalet terazisi bugün bir kez daha kırıldı" ifadesini kullanan CHP'nin eski lideri Kılıçdaroğlu'na "İlk kırılma 'anayasaya aykırı ama evet' deyip dokunulmazlıkların kaldırılmasına evet dediğinizde gerçekleşti" karşılığını verdi
DEM Parti'li Beştaş'tan Kılıçdaroğlu'na 'adalet terazisi' yanıtı

Kobani davasında çıkan kararlarla ilgili, "Adalet terazisi bugün bir kez daha kırıldı" yorumunu yapan CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na DEM Parti'den yanıt geldi. 

Kılıçdaroğlu X hesabından yaptığı paylaşımda, "Adalet terazisi bugün bir kez daha kırıldı… Yasama, yürütme ve yargının tek bir adama teslim edildiği her ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de maalesef hak arama kapısı haklıya ve mazluma kapalı, diktatörlerin çıkarlarına ve yakınlarına hizmet eder hale geldi. Hiç kimse unutmasın, bugün verilen bütün kararların geçerliliği otoriter hükümetin iktidar süresi kadardır. Vicdanlarda ve milletimiz nezdinde bu kararların hiç bir hükmü yoktur" ifadelerini kullanmıştı. 

 Kılıçdaroğlu'nun mesajını alıntılayan DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, "Adalet terazisi “anayasaya aykırı ama evet” deyip dokunulmazlıkların kaldırılmasına evet dediğinizde ilk kırılma gerçekleşti…" diye yazdı.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Mart 2016'da "Benim Kürt kardeşlerimi sokağa dökerek 52 kişinin ölümüne yol açan kişiler yargılanmayacak da parlamentoda boy gösterecek. Arkasında PKK'nın, PYD'nin, YPG'nin olduğunu söyleyenler temiz olacak öyle mi? Parlamento gereğini yapmazsa, bu millet tarih, bu parlamentodan hesabını sorar. Dokunulmazlıkları kaldır, gönder yargıya" diyerek dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde Meclis'e çağrı yapmıştı. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na "Gelin dokunulmazlıkları hep beraber kaldıralım. Şu anda Meclis'te dosya olarak bekleyen 506 dokunulmazlık fezlekesi var, hepsini birden kaldıralım, hodri meydan" diye seslenmişti. Kılıçdaroğlu ise "Bazı çevrelerde endişe var. Deniyor ki 'yargı bağımsız değil'. Dolayısıyla bunlar hemen alıp sizi hapse atacaklar. Biz de diyoruz ki, eğer birisi hapse girecekse önce siyasetçi girsin. Eğer bedel ödenecekse önce bedeli biz ödeyelim" demişti.

Anayasa değişikliğiyle parlamentoda bulunan tüm fezlekelerle ilgili dokunulmazlıkların kaldırılmasını öneren AK Parti daha sonra bu önerisini revize ederek, "dokunulmazlıkların kaldırıldığı tarih itibarıyla savcılıkta ya da Başbakanlık'ta olan dosyaların da kapsama alınmasını" kararlaştırdı. Kılıçdaroğlu, katıldığı bir televizyon programında "içlerine sinmese de değişikliğe destek vereceklerini" açıkladı. TBMM'deki ilk tur oylamada HDP'nin yanı sıra CHP'den çok sayıda milletvekilinin destek vermemesi nedeniyle Anayasa değişikliğine verilen oy 'referandum aralığında' kaldı. 20 Mayıs 2016'da yapılan ikinci tur oylamada değişiklik, CHP'den bir bölüm milletvekilinin destek vermesiyle 367'nin üzerinde oyla kabul edildi.