17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.02.2023 08:33 | Son Güncelleme: 22.02.2023 09:03

Deprem bölgesinde işten çıkarmalar yasaklandı

Depremlerden etkilenen ve OHAL kapsamında bulunan şehirler için yeni adımlar Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle işten çıkarma yasağı ve kısa çalışma ödeneği uygulaması hayata geçirildi
Deprem bölgesinde işten çıkarmalar yasaklandı

Son belirlemelere göre 42 bin 310 kişinin hayatını kaybettiği 6 Şubat depremleri sonrası Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle deprem bölgesinde belli şartlar dahilinde işten çıkarma yasağı ile kısa çalışma ödeneği uygulaması hayata geçirildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayıyla, OHAL kapsamında çalışma ve sosyal güvenlik alanına ilişkin alınan tedbirlere dair kararname'nin 3. maddesiyle Resmi Gazete'de yayımlandı.

İstihdamın korunmasına ilişkin tedbirlerde işten çıkarma yasağı

Kararnameyle OHAL bölgelerinde, pandemi döneminde olduğu gibi İş Kanunu'ndaki ahlak ve iyi niyet kurallarına uymamak, işyerinin kapanması gibi sebepler dışında işten çıkarma yasaklandı.

Kısa çalışma ödeneği

Kararnameye göre depremden etkilenen ve OHAL kapsamında bulunan kentlerdeki işverenler, işyerlerinin ağır ya da orta hasarlı olduğunu belgelemeleri durumunda, uygunluk tespiti beklenmeksizin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek.

Nakdi ücret sağlanmasına ilişkin tedbirler

Kısa çalışma veya işsizlik ödeneğinden yararlanmayan ve işsiz kalanlar için de OHAL süresini aşmamak kaydıyla İşsizlik Sigortası Fonu'ndan günlük 133,44 TL destek ödemesi yapılacak ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında sayılacak.