Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) Kurucu Başkanı Fatih Eren, depremde yıkılan binaların tamamının geri dönüştürebileceğini belirterek, "Sadece yapı malzemeleri olarak değil, yaşam için kullanılan mobilya, pencere, koltuk, mutfak gereçleri gibi birçok eşya yine geri dönüşüm prosesi sonrası ülke ekonomisine kazandırılabilir" ifadelerini kullandı.
GEKADER açıklamasına göre, geri dönüşüm sektörü sadece plastik, kağıt ve ambalaj gibi ürünlerin üretiminde kullanılmıyor. Bugün gelinen teknolojide artık birçok sektörün ihtiyaçları geri dönüşüm sektörü ile karşılanıyor. Artık inşaat sektöründeki molozlar sadece yeni yapılacak yolların dolgusu için değil, geri dönüşüm ile birlikte direkt olarak ülke ekonomisine katma değer üretiyor.
Enkazın geri dönüşüm çalışmasına tabi tutulması önemli
Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmesine yer verilen GEKADER Kurucu Başkanı Eren, "Ülkemizin yaşadığı bu acı felaket karşısında ulus olarak yaralarımızı sarmaya, iyileşmeye çalışıyoruz. Ne yazık ki binlerce bina yıkıldı ve kontrollü bir şekilde yıkım işlemi yapılacak. Burada da ciddi bir moloz ve geri dönüştürülebilir hurda atık söz konusu. İnşaatta kullanılan demirin de geri dönüşümü teknik açıdan elverişli. Sadece yapı malzemeleri olarak değil, yaşam için kullanılan mobilya, pencere, koltuk, mutfak gereçleri gibi birçok eşyanın yine geri dönüşüm prosesi sonrası ülke ekonomisine kazandırılabilir. Dolayısıyla bunların yeniden kazanım yapılıp geri dönüşüm çalışmasına tabi tutulması konusunu bizler de GEKADER olarak oldukça önemsiyoruz." ifadelerini kullandı.
Yeni yapılacak evler çevre dostu yaklaşımıyla üretilmeli
Yeni yapılacak yapıların çevreci yaklaşımla üretilmesi gerektiğini belirten Eren, "Bu konunun yanı sıra, yeni yapılacak binaların deprem yönetmeliğine uygun olması kadar, evlerde ayrıştırma altyapısına uygun inşa edilmesi yine sürdürülebilir geri dönüşüm için kritik derecede önem arz etmektedir. 11 ilde başlayan evlerde ayrıştırma sistemi sağlıklı bir şekilde hayata geçerse Türkiye’nin büyükşehirleri başta olmak üzere birçok ilimize örnek olacağı kanaatindeyim. Artık teknolojinin de gelişmesiyle birlikte sağlamlığı ön planda tutulup, daha çevreci, yeşil, kendi enerjisini kendisi üreten binalar üretilebilir" açıklamasında bulundu.
Fatih Eren, GEKADER olarak seferberlik ruhuyla göreve hazır olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Binpınar’ın inşaat atıklarından ortaya çıkan atıkların yeniden ülke ekonomisine kazandırılacağını açıklamasını çok yerinde bir adım olarak görüyoruz. Şimdilik sadece Hatay merkezli yürütülen çalışmanın geriye kalan 10 ilde de başlayacağına inanıyoruz.
Bizler GEKADER ailesi olarak devletimizle birlikte olduğumuzu yeniden hatırlatmak isteriz. 50’ye yakın üyemizle görev verilmesi durumunda GEKADER ailesi olarak hazır olduğumuzu ifade etmek isteriz. Seferberlik ruhuyla GEKADER olarak geri dönüşümde neye ihtiyaç varsa biz dernek olarak göreve hazırız. Bir kez daha vefat eden yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralanan vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz."
Kaynak: AA