02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.12.2023 18:38 | Son Güncelleme: 18.12.2023 18:47

Depremden etkilenen illeri kalkındırmak için bir araya geldiler

Enerjisa Enerji’nin destekleriyle UNDP Türkiye, İhtiyaç Haritası, Adana ve Gaziantep Ticaret odaları tarafından kurulan ‘Bölgesel Yeniden Kalkınma Merkezi’ projesi kamuoyuna tanıtıldı
Depremden etkilenen illeri kalkındırmak için bir araya geldiler

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP Türkiye), İhtiyaç Haritası, Adana ve Gaziantep Ticaret odaları güçlerini deprem bölgesindeki illeri kalkındırmak için birleştirdi. Bölgesel Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Merkezi projesi (RRDC), Türkiye’nin ekonomik verimliliğine katkı sağlamak amacıyla Temmuz ayında kurulan ‘Daha İyi Bir Gelecek” platformunun çalışmaları kapsamında Enerjisa Enerji’nin destekleriyle hayata geçirildi. 6 Şubat’ta meydana gelen depremde zarar gören 11 ilin ekonomik, sosyal, kültürel ve sivil toplum alanlarında yeniden yapılanması ve kalkınmasına katkı sağlamayı amaçlayan proje Adana’da bir basın toplantısıyla duyuruldu. RRDC’nin genel hatlarıyla anlatıldığı toplantı paydaşların açılış konuşmalarıyla başladı.

“Çalışmalar aynı gönüllükle devam etmeli”

Açılış konuşmasını Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Bayram yaptı. “Biz Türk insanı olarak ailemizi ama bir de işimizi çok severiz” diyen Bayram, depremden zarar gören ailelere evlerini ve iş yerlerini onlara iade etmedikçe yapılan yardımların maalesef sadece o günü kurtarmak olacağını ve 6 Şubat’ta başlayan çalışmaların aynı gönüllükle devam etmesi gerektiğininin altını çizdi.

“Gaziantep’in ticaret ağı zarar gördü”

Konuşma kürsüsüne çıkan ikinci isim Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım oldu. Yıldırım, Mert Fırat ve ekibine teşekkür etti. “Depremin etkilediği alan o kadar büyük ki ekonomik hasar da bu ülkede yaşayan herkesi etkileyecek ölçüde” diyen Yıldırım, Gaziantep diğer depremden etkilenen illerle karşılaştırıldığında daha az hasar görmüş gibi görünse de şehirdeki ticaret ağının önemli ölçüde zarar gördüğünü ve bu durumun ekonomik sıkıntılara yol açtığını vurguladı.

“Türkiye’deki özel sektör seferberliği çok az ülkede var”

Açılış konuşması için sahneye çıkan son isim ise UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton oldu. Vinton konuşmasına “Hayatım 6 Şubat öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrıldı” diyerek başladı. Projenin kapsamında yer alan işbirliğinin, bu dramatik durumda sergilenmesi gereken enerjinin en etkileyici örneklerden birini temsil ettiğini belirten Vinton ayrıca, özel sektörün böylesine bir seferberlik gösterme kapasitesinin çok az ülkede görülebileceğine de dikkat çekti.

“Derdin parçasıysanız çözümün de parçası olacaksınız”

Açılış konuşmalarının ardından Enerjisa Enerji, UNDP Türkiye, İhtiyaç Haritası, İdema, INOGAR, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın temsilcileri ‘Deprem Sonrası Bölgesel Yeniden Yapılanma’ ile ‘Ekonomik Kalkınma ve İşletmelerin Güçlendirilmesi’ başlıklarını tartıştılar. Düzenlenen paneller sırasında konuşan projenin ekonomik kalkınma ayağını üstlenen Enerjisa Enerji’nin CEO'su Murat Pınar “Buradaki derdin bir parçasıyız ve eğer derdin parçasıysanız çözümün de parçası olacaksınız. Biz depremin ilk anından itibaren elektrik şebekesini ayakta tutarak da buradaydık, deprem sonrası da yeniden yapılanma için de buradayız ve hep var olmaya devam edeceğiz” dedi.

RRDC merkezleri sayesinde işletmelere destek olunarak onların tekrar ekonomiye katılımları sağlanıp,  istihdama da önemli bir katkı sunulacağını söyleyen Pınar “Bizler sahip olduğumuz maddi yatırım imkanının yanı sıra işin sosyal ve kültürel boyutlarını da ele alan bir yapı oluşturmanın, bu vesile ile örnek teşkil etmenin gururunu taşıyoruz” dedi.

“Sorumluluk alıyoruz”

Toplantıda konuşan bir diğer isim, İhtiyaç Haritası kurucu ortağı Mert Fırat ise “İllerin yeniden yapılanma ve sürdürülebilir kalkınma ihtiyaçlarına yönelik faaliyetler ve projeler yürütmek üzere uzun soluklu bir yola çıktık” dedi. “Her birimizin iyileşmesi, toplumumuzun iyileşmesi noktasında çok değerli” diye devam eden Fırat, insanlara güvenli ve güvenceli bir yer sağlamaya ek olarak, işleri ve geçim kaynaklarını geri kazandırmak için de gerekli sorumluluğu aldıklarını söyledi.