16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.06.2023 11:36 | Son Güncelleme: 25.06.2023 11:47

Devleti zarara uğrattı iddiası: Varlık Fonu eski başkanı Mehmet Bostan tutuklandı

Varlık Fonu eski Başkanı Mehmet Bostan ve iş insanı Bülent Göktuna’nın, 25 milyon dolarlık bir komisyona aracılık ederek devleti zarara uğrattıkları gerekçesi ile tutuklandığı ortaya çıktı
Fotoğraf: Mehmet Bostan (Arşiv)
Fotoğraf: Mehmet Bostan (Arşiv)

Geçen hafta gözaltına alındıkları ortaya çıkan Varlık Fonu eski Başkanı Mehmet Bostan ve Mineks Uluslararası Sermaye ve yatırım danışmanlığı firmasının yönetim kurulu başkanı Bülent Göktuna, mahkeme tarafından tutuklanarak Silivri Cezaevine gönderildi. Patronlar Dünyası'ndan Toygun Atilla'nın haberine göre Bostan ve Göktuna, 25 milyon dolarlık bir komisyona aracılık ederek devleti zarara uğrattıkları gerekçesi ile tutuklandı. 

Habere göre Kasım 2016'da 200 milyar doları yöneten Varlık Fonu'na, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım tarafından başkan olarak atanan Bostan, Eylül 2017'de ani bir şekilde görevden alındı. 2018'de Maliye ve Hazine Bakanlığına atanan Berat Albayrak, Varlık fonunda 25 milyon dolarlık bir açık olduğunu tespit etti.  Yapılan incelemeler sonunda bu paranın Mineks Uluslararası Sermaye ve yatırım danışmanlığı firmasının yönetim kurulu başkanı Bülent Göktuna'ya transfer edildiği anlaşıldı. 

Bir yıl sonra rapor tamamlandı

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olayın Devlet Denetleme Kurulu tarafından incelemesini istedi.  İddialara göre ortaya çıkan tablo vahimdi. İngiltere'nin geçen yıl vefat eden Kraliçesi 2. Elizabeth ve oğlu York Dükü Prens Andrew ile de samimi olan iş insanı Bülent Göktuna, olayın bir tarafındaydı. 

Yurt dışından 25 milyar dolarlık fon bulacağını söyleyen Bülent Göktuna, 25 milyon dolarlık bir komisyon karşılığında bu işe soyunmuştu.  Ancak istenen fon alınamadığı gibi 25 milyon dolarlık komisyonda buhar olup uçmuştu. Devlet Denetleme Kurulu 1 yılı aşkın bir sürenin ardından raporunu tamamladı.  Raporda oklar, Mehmet Bostan ve  Bülent Göktuna'yı gösteriyordu.  Soruşturma kapsamında geçen hafta gözaltına alınan Bostan ve Göktuna, mahkeme tarafından tutuklanarak Silivri Cezaevine gönderildi.