16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.10.2023 17:22 | Son Güncelleme: 14.10.2023 17:55

Dışişleri Bakanı Fidan: Savaş bölgesinde 300 Türk vatandaşının bulunduğunu açıkladı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısırlı mevkidaşı Şukri ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu. Fidan, bölgede yaklaşık 300 Türk’ün bulunduğunu açıkladı. 30 kişinin tahliyesinin sağlandığını duyuran Fidan, çalışmaların sürdüğünü belirtti
Dışişleri Bakanı Fidan: Savaş bölgesinde 300 Türk vatandaşının bulunduğunu açıkladı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan resmi ziyaret için gittiği Mısır'da mevkidaşı Samih Şukri ile ortak basın toplantısı düzenledi. İsrail-Hamas savaşına ilişkin açıklamalarda bulunan Fidan, bölgedeki Türk vatandaşlarının sayısı ve tahliye çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Fidan'ın açıklamalarından öne çıkan noktalar şöyle:

  • Türkiye ve Mısır olarak 67 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan egemen, bağımsız ve coğrafi bütünlüğü olan bir Filistin devletinin hayat bulmasını, yani iki devletli çözümün tek geçerli çözüm yolu olduğunu düşünüyoruz. Türkiye olarak geldiğimiz noktada dört hususun önem arz ettiğini düşünmekteyiz.
  1. Sivil can kayıplarının önüne geçilmeli. Bazı devletlerin İsrail'in Gazze'de ayrım gözetmeksizin yaptığı misillemeleri adeta haklı bir müdahale gibi göstermeye çalıştığını görmekteyiz. Böylesine çarpık ve gayrı insani bir yaklaşım, sadece ve sadece daha fazla şiddete, daha fazla masum can kaybına yol açar. İsrail'i uluslararası hukuka davet ettiğimizi bir kez daha tekrar ediyorum. Filistinlilerin yerinden edilmesine sonuna kadar karşı çıkıyoruz. Mısır'a sürülme politikasını asla tasvip etmiyoruz.
  2. Çatışmanın coğrafi olarak yayılması engellenmeli. Bölgedeki ülkelerle sürekli temastayız.
  3. İki devletli çözüm süreci başlatılmalı. Ortadoğu'da barış sadece bölgesel alternatiflerle değil, Filistinlilerle tesis edilebilir. Barış olmadan güvenlik tesis edilemez.
  4. Müslüman ülkeler olarak Filistinlilerin bekasını gözetecek, adil ve kalıcı bir barışın garantörü olacak bir mekanizmanın kurulmasıdır.

 
Bölgede 300 Türk var

Tahliyeler konusunda da yakın istişarelerimizi sürdürüyoruz. İçeride 300 civarında çifte vatandaşlığı olan Türk vatandaşımız var. Bunların 30'u tahliye edildi. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor.