08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.10.2023 08:42 | Son Güncelleme: 14.10.2023 23:06

İsrail Hamas savaşında 8. gün: Dakika dakika tüm gelişmeler

İsrail-Hamas savışında bir hafta geride kaldı. Savaşın 8. gününde İsrail'in sivillerin geçişi için verdiği süre 16:00 itibarıyla sona erdi. İsrail tankları Gazze sınırına yığınak yaparken, bölgedeki tansiyon giderek yükseliyor
İsrail Hamas savaşında 8. gün: Dakika dakika tüm gelişmeler

İsrail-Hamas savaşının 8. gününde gece yarısından şu ana kadar yaşananlardan öne çıkanlar ve son dakika gelişmeleri....

23:06: Avrupa Birliği (AB) Konseyi Charles Michel, Gazze'de kuşatma, temel ihtiyaçların karşılanmaması ve ciddi bombardımanın getirdiği yıkımın "uluslararası toplumda alarm zillerini yükselttiğini" söyledi.

22:08: Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Çinli mevkidaşı Wang Yi ile Gazze'deki gelişmeleri ele aldı. İki bakan, sivillerin hedef alınmasının durdurulmasının ve çatışan tarafların uluslararası insancıl hukuka bağlılığının önemini vurguladı.

21:56: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Gazze'de sivillerin zarar görmesini engelleyecek önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

21:29: İsrail’de eski Maliye Bakanı Avigdor Liberman'ın Başbakan Binyamin Netanyahu öncülüğündeki "acil durum hükümetine” katıldığı açıklandı.

20:38: Lübnan Hizbullahı, İsrail işgali altındaki Şeba Çiftlikleri bölgesinde İsrail'e ait bir gözetleme merkezine saldırı düzenlendiğini duyurdu.

19:50 Gazze'nin en büyük hastanesinin yöneticisi İsrail'in kara harekâtı öncesinde 35 bin kişinin hastaneye sığındığını söyledi.

19:10 Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, kabinenin savaş hedefinin Hamas'ı Gazze Şeridi üzerindeki askeri ve siyasi kontrolden uzaklaştırmak olduğunu yineledi. Times of Israel'e konuşan Hanegbi, kıyı bölgesi için planlanan sonraki adımlar hakkında ayrıntı vermeyi reddetti. Hanegbi, "Hamas savaştan sonra Gazze'de hükümdar, egemen olmayacak" dedi.

19.05 İsrail ordusu Gazze'de kapsamlı bir harekâta hazırlandığını ve "diğer hususların yanı sıra hava, deniz ve karadan entegre ve koordineli bir saldırıyı da içeren çok çeşitli saldırı planlarının uygulanacağını" açıkladı. Haaretz'in aktardığı duyuruda, "İsrail ordusu taburları ve askerleri ülkenin dört bir yanına konuşlandırıldı ve önemli bir kara harekatına vurgu yaparak savaşın sonraki aşamaları için hazırlıklarını arttırmaya hazırlar" denildi.

19:00 Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye, “Düşman, Hamas savaşçılarına karşı koyamadığı için suç işliyor ve halkımızı katlediyor” dedi. Haaretz’in haberine göre; Haniye şunları söyledi: "İsrail'in 7 Ekim'deki stratejik yenilgisinin sonuçlarıyla karşı karşıyayız. İsrail savaşçılarımızı alt etmeyi başaramadı, bu nedenle Amerikan hükümeti ve bazı Avrupa ülkelerinin desteğiyle vatandaşlarımıza karşı suç işlemeye yöneldi. Siyonist varlığın yenilgisi için ilk tuğlayı koyan işgale karşı kahramanca direnişin yanındayız."

18.25 İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısının Filistinlilerin zaferiyle sonuçlanacağını öne sürdü. İran’ın resmi haber ajansı İRNA’nın haberine göre; Hamaney, İsrail-Hamas savaşını “İslam’ın gücünün sembollerinden biri” olarak nitelendirdi. Hamaney, "Mevcut [hadislerin] bir kısmı Filistin'de İslam'ın inanılmaz gücünün bir göstergesidir ve inşallah Filistin'de başlayan hareket ilerleyecek ve Filistinlilerin tam zaferine yol açacaktır" dedi.

17.55 Filistin Sağlık Bakanı Mey el-Keyle, İsrail'in saldırılarında 28 sağlık çalışanının öldüğünü ve onlarcasının yaralandığını belirterek, uluslararası topluma sağlık personeli ile hasta ve yaralıların korunması çağrısında bulundu.

17:35 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bugün Hamas operasyonuna hedef olan Be'eri and Kfar Azza bölgelerini ziyaret etti. Katliamların yaşandığı bölgede yerle bir olan evleri gezen Netanyahu burada İsrailli piyadelerle bir araya geldi. Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklama ve yayınlanan videoda, Netanyahu, askerlere "Bir sonraki aşamaya hazır mısınız? Sonraki aşama geliyor" diyor.

17:30 Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Şukri ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu. Fidan, bölgede yaklaşık 300 Türk’ün bulunduğunu açıkladı. 30 kişinin tahliyesinin sağlandığını duyuran Fidan, çalışmaların sürdüğünü belirtti.

17:00 Rusya'nın İsrail'deki Büyükelçiliği, Hamas operasyonunda hayatını kaybeden Rusya vatandaşlarının sayısının 16'ya yükseldiğini duyurdu, 8 Rus vatandaşından ise hâlâ haber alınamıyor.

16:29 Gazze'de Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in düzenlediği saldırılarda, esirlerin bulunduğu bir noktanın da hedef alındığı aktarıldı. Açıklamada, hayatını kaybeden 9 esirden 4'ünün yabancı olduğu bilgisi verildi. Saldırının çeşidine ya da gerçekleştiği mekana ilişkin detay verilmedi. Böylelikle, İsrail-Filistin çatışmasının başladığı 7 Ekim'den bu yana, Hamas'ın elinde olup da ölen esirlerin sayısı 27'ye yükseldi.

16:02 Lübnan'ın güneyinden İsrail'in sınırdaki bazı askeri noktalarının hedef alınması üzerine, İsrail topçu atışlarıyla karşılık verdi.

16:00 İsrail, Filistinlilere evlerini terk etmeleri için verdiği süre doldu. Gazze Şeridi'nde yaklaşık 800 bin kişi evlerini terk ederek güneye taşınmak zorunda kaldı. 

15:50 İsrail ordusu günlerdir bombardıman altında tuttuğu Gazze ile olan sınırına, askeri yığınak yapmaya devam ediyor. Sderot bölgesinin farklı noktalarında düzinelerce zırhlı araç ve tankın hareket halinde...
 İsrail, sınıra yakın birçok farklı noktadan yine tank ve obüs atışlarıyla abluka altındaki Gazze Şeridi'ni vururken İsrail jetleri de havadan Gazze’yi bombalamayı sürdürüyor.

15:18 Ürdün Kralı 2. Abdullah, İsrail ablukası ve saldırısı altındaki Gazze Şeridi'nde savaşın durması için azami uluslararası çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

15:13 Katar Dışişlerinden yapılan yazılı açıklamada, "Kardeş Filistin halkının Gazze Şeridi'nden zorla çıkarmaya yönelik girişimleri kesin bir dille reddediyoruz. Gazze Şeridi'ndeki ablukanın kaldırılması ve uluslararası insancıl hukuk uyarınca sivillere tam koruma sağlanması çağrısında bulunuyoruz" denildi.

15:01 Gazze Şeridi'ndeki Ürdün sahra hastanesinin, İsrail'in saldırıları ve buraya giden yolların kesilmesi nedeniyle hizmet dışı kaldı. Ürdün resmi televizyonu el-Memleke'nin haberine göre İsrail saldırıları sonucunda hasar gördüğü aktarılan hastane, İsrail'in çevresindeki bölgeleri bombalaması ve buraya giden yolların kesilmesi nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Ürdün ordusuna bağlı olarak 2009 yılında kurulan Ürdün sahra hastanesi, günde bin ila 1200 kişiye ücretsiz hizmet veriyordu.

"Hala hayattayız, ölüm kaçınılmaz"

14:04 Gazze'de hastanelerin morglarında yer kalmadı, hayatını kaybedenlerin cansız bedenleri dışarıda bekletiliyor. Şifa Hastanesi'ne sığınanlar durumu "Hala hayattayız, ölüm kaçınılmaz" diyerek anlatıyor

13:47 BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, "Gazze'ye bir haftadır insani yardım malzemesi ulaştırılmasına izin verilmiyor. Bu artık ölüm kalım meselesi haline geldi. 2 milyondan fazla kişiye su temin edilmesi için yakıtın Gazze'ye ulaştırılması gerekiyor" ifadesini kullandı.

13.25 Associated Press'e konuşan üst düzey bir Mısırlı yetkili; Mısır, İsrail veABD'nin Gazze'deki yabancıların Refah Sınır Kapısı'ndan Mısır'a geçmesine izin verme konusunda anlaştıklarını söyledi. Refah geçiş noktasının Mısır tarafındaki ikinci bir yetkili AP'ye yaptığı açıklamada Gazze'den gelen yabancılar için bugün öğleden sonra yeniden açılması yönünde "talimat" aldıklarını söyledi.

13:12  İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsrail ablukası ve yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ndeki durumla ilgili gelişmeleri görüşmek üzere, 18 Ekim'de olağanüstü toplanacağını duyurdu. Açıklamada, toplantının 18 Ekim 2023 Çarşamba günü Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki Genel Sekreterlik merkezinde gerçekleştirileceği kaydedildi.

12:11 İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 215'e ulaştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail'in Gazze'de bir gün içinde düzenlediği saldırılarda 315 Filistinli yaşamını yitirdi. Buna göre, aralıksız süren yoğun bombardımanın 8'inci gününde toplam 2 bin 215 kişi öldü, 8 bin 714 kişi yaralandı. Bakanlık açıklamasında, İsrail saldırılarında ölenlerden 724'ünün çocuk ve 458'inin kadın olduğu kaydedildi.

11:39: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'deki acil sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için DSÖ'nün tıbbi malzemelerini taşıyan uçağın Mısır'ın Ariş kentine ulaştığını bildirdi.

11:33 İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayanlara evlerini zorla boşatmaları çağrısını ve devam eden saldırıları şiddetle kınadı.

11:17 Gazzeli siviller için Türkiye'nin insani yardımlarını taşıyan üçüncü uçak, Mısır Uluslararası Ariş Havalimanı'na indi.

10:41  İsrail ordusu, uluslararası uyarılara rağmen abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayanlara evlerini boşatmaları ve bölgenin güneyine gitmeleri yönündeki uyarısını yineledi.

09:47: İsrail ordusu Lübnan'ın güneyinden gelen Hizbullah'a ait insansız hava araçlarının (İHA) düşürüldüğünü duyurdu.

09:16  Reuters haber ajansı, Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde görev yapan kameramanı İssam Abdullah'ın İsrail tarafından gelen roket saldırısı sonucu öldüğünü açıkladı.

08:58 İsrail sivillerin geçişine saat 16:00'a kadar izin verileceğini, 6 saat boyunca izin verilen yollara saldırı olmayacağını duyurdu.

06:56   Bölgedeki AA muhabirinin verdiği bilgiye göre, İsrail uçakları, gece saatlerinde Cebaliya Mülteci Kampı ile Meşru Beyt Lahiya'yı yoğun bombardımana tuttu. Saldırılarda onlarca Filistinlinin öldüğü ve yaralandığı ifade edildi ancak net rakama ilişkin bilgi verilmedi.

Çatılara keskin nişancılar yerleştirildi

05:47 Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail askerleri, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentine baskın düzenleyerek binaların çatısına keskin nişancı yerleştirdi. İsrail güçleriyle, baskına karşılık veren silahlı Filistinliler arasında çatışmalar yaşandı. Nablus'ta düzenlenen baskınlarda da Hamas Hareketi yetkilileri gözaltına alındı. Cenin ve Nablus'un yanı sıra Eriha'daki Akabe Cebr Mülteci Kampı, Silvad beldesi ile Beytüllahim'deki Ayide Mülteci Kampı ve Merah Rabah köyüne de baskın düzenlendi. Batı Şeria'da, Gazze'deki saldırılarla eş zamanlı olarak artan bir gerilim yaşanıyor.

05:24 Yedioth Ahronoth Gazetesi'nin, İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari'den naklettiği habere göre, İsrail ordusu, bir insansız hava aracının ülkeye sızmaya çalışmasına karşılık Hizbullah'a ait bir hedefi vurdu. Ordu ayrıca, İsrail'e ait bir insansız hava aracına yönelik saldırıyı da etkisiz hale getirdi. Hizbullah'tan henüz konuya ilişkin açıklama yapılmadı.

03:16 AA, İsrail ablukası altındaki Gazze kentinde görevli haber ekibine ulaşamıyor.

02:26: Şifa Hastanesi Genel Müdürü Muhammed Ebu Selime, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın Facebook sayfasından yaptığı açıklamada İsrail'in hava saldırılarından kaçan 35 bin Filistinlinin evlerini terk ederek hastaneye ve çevresine sığındığını ifade etti.

00:34  İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Lübnan Hizbullah'ı dahil bölgedeki direniş gruplarının liderlerinin İsrail'e karşı tüm senaryolara hazır olduklarını kendisine bildirdiklerini söyledi.

00:26 BBC muhabirleri, Tel Aviv'de İsrail polis tarafından durdurulduktan sonra saldırıya uğradı ve silah zoruyla alıkonuldu.

00:12 Lübnan'ın İsrail sınırında basın mensuplarına yönelik saldırıda 1 gazeteci öldü, 5'i yaralandı. Lübnan resmi ajansı NNA, ülkenin güneyinde İsrail sınırındaki Alma Şaab beldesinde gerçekleşen saldırıda Reuters haber ajansından kameraman İssam Abdullah'ın hayatını kaybettiğini aktardı. Başkent Beyrut'ta toplanan bir grup, Abdullah için anma töreni düzenledi.

00.11 Ürdün, İsrail saldırıları altındaki Gazze'ye gıda, ilaç, yakıt ve insani yardımın engellenmesinin Cenevre Sözleşmesi uyarınca "savaş suçu" olduğunu bildirdi.