22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.04.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Diyarbakır’dan Harvard’a bir yol

Liseyi Diyarbakır’da bitirip Harvard ve Brown üniversiteslerine tam burslu kabul edilmenin sevincini yaşayan üç okul arkadaşı; Nehir, Ezgi ve Seyit öykülerini Oksijen’e anlattı. Üçünün de gündelik hayatı sporla, sanatla, sosyal etkinliklerle dolu
Diyarbakır’dan Harvard’a bir yol
Çağatay Bayraktar
Nehir liseyi Diyarbakır’da okudu. Piyano çalıyor, sosyal derneklerde çalışmış. Ezgi’nin tercihi gitar. O da tekvando yapıyor. İkisi de dünya çapında pek çok öğrencinin hayallerini süsleyen Harvard Üniversitesi’ne tam burslu olarak kabul edildi. Okul arkadaşları Seyit ise bir buçuk saat mesafede, Brown Üniversitesi’nde, yine tam burslu okuyacak. Başvuru aşamasından itibaren birbirlerine destek oldular. Öğrencilerin yurtdışındaki iyi üniversitelere kabul edilmesinden duyduğu mutluluğu dile getiren Bahçeşehir Koleji İcra Kurulu Başkan Hüseyin Yücel, “Tabii ki gidecekler. Ama sonra dönsünler. Çünkü bu toprakların gerçekten onlara ihtiyacı var” diyor. 

İyi notlar yetmiyor 

Harvard, Brown gibi üniversitelere tam burslu kabul edilmek için yüksek notlar yeterli değil. Öğrencilerin kültür, sanat ve spor faaliyetlerini, dünya sorunlarına dair görüşlerini içeren birer metin yazmaları isteniyor. Bir de mülakat süreci var. Böylece öğrencinin İngilizce bilgisi ve entelektüel birikimi tespit ediliyor. Tam burs için bir de öğrencinin ailesinin yıllık gelirinin 65 bin doların altında olması gerekiyor.  Nehir, Ezgi ve Seyit işte bu aşamaları, duygularını ve okul dışındaki hayatlarını gazetemize anlattı.

‘BM  etkinliklerine katıldım’

Nehir Toklu (18)  Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşıyorum. Babam doktor, annem hemşire. Harvard Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Matematik bölümlerine kabul edildim. Derslerle birlikte , Önce Çocuklar Derneği ve SosyalBen Vakfı bünyesinde katıldığım projeler arasında çocuklar için çevirmenlik ve onların eğitimine yardımcı olmak vardı. Bunun dışında piyano çalıyorum. Bir yandan da Birleşmiş Milletler toplantılarının küçük bir ölçeği olan Model Birleşmiş Milletler (Model United Nations) konferanslarına katıldım. Harvard’a başvuru sürecinde yurtdışında 20’ye yakın üniversiteye başvuru yapmıştım. Bunlardan 9’u için yedek başvuru sırasında bekliyordum ki Harvard’dan tam burslu kabul edildiğimi söyleyen bir mektup aldım.

‘Hep yapay zeka çalışmak istedim’

Seyit Metin Barut (19)  Diyarbakır Kayapınar’da yaşıyorum. Babam Diyarbakır’da bir şirkette yöneticilik yapıyor, annem ev kadını. Brown Üniversitesi Bilgisayar Bilimi Bölümü’ne kabul edildim. Hedefim yurtdışında yapay zeka üzerine eğitim almaktı. Bunun için merkezi İstanbul’da olan uluslararası bir yapay zeka firmasında staj yaptım. Model Birleşmiş Milletler konferanslarına katıldım. Bir yandan da çocukluğumdan beri keman çalıyorum. Başvuru için yazdığım metinde bunları belirttim. Başvurumun kabul edilmesine çok şaşırdım çünkü her sene yüzlerce öğrenci Brown Üniversitesi’ne başvuruyor. Buraya tam burslu kabul edilmek benim için büyük bir şans. İngilizce sınavı şartı da aranmadı çünkü İngilizce seviyemizi yazdığımız metinlerden analiz ediyorlar.

‘Akademisyenlere danıştım’

Dicle Ezgi Ekinci (19)  Diyarbakır merkezde yaşıyorum. Harvard Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü’ne kabul edildim. Babam doktor olduğu için çocukluğumdan beri biyoloji, tıp gibi alanlara meraklıydım. Çeşitli üniversitelerden akademisyenlere ulaşarak hedefimi paylaştım, bana destek oldular. Ufkumu açan etkenlerden biri de bu oldu. Ayrıca yüzüyorum, tekvando yapıyorum ve  gitar çalıyorum.  Harvard’a yaptığım başvuruda kendimi tanıtan metinde bunları yazdım. Kabul edilmemde bu çalışmalarımın etkili olduğunu düşünüyorum. Kabul alan arkadaşlarımla aynı sınıftaydık,  birbirimize çok destek olduk. Tam burslu başvuru yaptığımızdan dolayı başvuru için gerekli olan 75 dolar gibi bir ücreti ödememiz gerekmedi. Birlikte başarmamız beni ayrıca mutlu etti.

SEY Vakfı 125 çocuğa burs verecek

Semra&Enver Yücel Vakfı, ailesi asgari ücretle geçinen, ana okuldan ilkokul 4. sınıfa kadar okuyan 125 öğrenciye burs verecek. Başarı oranına bakılmadan, sınavsız verilen bursa işsiz ailelerinin çocukları da erişebilecek.  Burs başvuruları 19 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında www.seyvakfi.org internet sitesinden yapılabilir. Sonuçlar, Haziran ayında açıklanacak. Vakıf tarafından yapılan açıklamaya göre burs kazanan öğrencinin ailesi, vakıfla birlikte bir okul belirleyecek.  Vakıf, o okulun tüm eğitim ücretlerini ve yemek, kıyafet, kitap, servis gibi tüm yan giderlerini karşılayacak.  SEY Vakfı Başkan Vekili Begüm Yücel, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasının önemine vurgu yaparak, “Bursiyerlerimizi sınava sokmadan okula başlatıyoruz. Başarısız olmaları durumunda ise burslarını ellerinden almıyoruz. Eğitime her şartta ve koşulda ulaşmalarını sağlıyoruz” diyor.