İstanbul Boğazı Kandilli kıyılarındaki Abud Efendi Yalısı’nın yüzde 15.73’ü satışa çıktı. Yapımı 1850’li yıllara uzanan yalının mimarı, Dolmabahçe Sarayı’nı da inşa eden Garabet Balyan. 1500 metrekarelik arsa içinde inşa edilmiş olan yalıda 18 oda ve 1700 metrekare kullanım alanının yanında hamam, sauna ve müştemilatı bulunuyor. Yalı, ‘Lale Devri’ ve ‘Gümüş’ dizileri ile pek çok reklam filmi ve klibe de ev sahipliği yapmasıyla bilinirken onlarca hissedar ve 2012’den bu yana açılan çok sayıda dava ile dikkat çekiyor.
Mimarı Garabet Balyan
Yalının geçmişi 1850’li yıllara dayanıyor. Dönemin tüccarlarından Altunizade Necip Bey, ünlü mimar Garabet Balyan’a bir yalı yaptırıyor ve 1855’te yalı Baron Van Doeuvre tarafından satın alınıyor. 1900 yılında ise Suriye kökenli bir tüccar olan ve İstanbul Ticaret Odası başkanlığı da yapmış Mehmet Abud Efendi yalıyı satın alıyor ve 80 yıl boyunca Abud ailesinde kalan yalı ‘Abud Efendi Yalısı’ olarak anılıyor.
Yalı, Özdoyuranlara ait diye biliniyordu
1980 yılına gelindiğinde ise yalı, Salat Yağları’nın da kurucusu olan Özdoyuran ailesi tarafından satın alınıyor. Ardından Abud Efendi’nin mirasçılarından İhsan Selçuk 2012 yılında tapu iptali ve tescili davası açıyor. Bu davanın açılmasıyla Özdoyuran ailesinin yalının yüzde 66.8’ine sahip olduğu kalan hisselerin ise onlarca varisi olduğu ortaya çıkıyor. Şimdi ise İhsan Selçuk’un varislerinden iki kuzen, yüzde 15.23’lük hisselerini satışa çıkarıyor.
Hisse, ederinin altına satılıyor
Yüzde 15.23 hisse, 170 milyon TL’den satışa çıkarılırken satış temsilcisi olan Bosforce Yönetici Ortağı Ulvi Özcan, bu tutarın, hissenin gerçek ederinin yarısı kadar olduğunu söylüyor. Bunun nedenini ise “Abud Efendi Yalısı, Boğaz’ın en özel ve güzel yalılarından biri. Ancak satmaya çalıştığımız hisse ile müvekkiller, yalıdaki tüm hak ve sorumluluklarını da devretmiş olacak” sözleriyle açıklıyor. Başka bir deyişle, alıcının devam eden davalar nedeniyle üstleneceği risklerden dolayı fiyat oldukça düşük tutuluyor.
Dava 12 yıldır devam ediyor
12 yıldır devam eden davada, 9 Mayıs 2024 tarihinde dosyaya eklenen bilirkişi raporunda da taşınmazın değeri incelendi. Rapora göre, taşınmazın satış değeri 1 milyar 300 milyon TL. Bu da yüzde 15.23 oranındaki hissenin 197 milyon 990 bin TL olduğu anlamına geliyor. Üstelik raporda bunun, 26 Ocak 2023 tarihindeki yani yaklaşık iki yıl önceki değeri olduğu belirtiliyor.
Kiracı SBK Holding
Bununla birlikte yalı, mevcut kiracısıyla da dikkat çekiyor. ABD’de ‘dolandırıcılık ve yargıya müdahale’, Türkiye’de ise 132 milyon dolar kara para aklama suçlamasıyla yargılanan iş insanı Sezgin Baran Korkmaz’ın sahibi olduğu SBK Holding, Abud Efendi Yalısı’nın kiracısı konumunda.
2012’den bu yana açılan davalar
Diğer taraftan 2012’den bu yana süren dava Abud Efendi’nin 40’tan fazla mirasçısının bulunması ve hem bu mirasçılar hem de Özdoyuran ailesi tarafından açılan başka davalar nedeniyle bir türlü sonuçlanamadı.
- 2012’de açılan tapu iptali ve tescil davasının ardından aynı yıl, Özdoyuran ailesinden pay sahipleri olan Nilüfer Germinli ve Gül Özdoyuran da elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi için dava açtı. Çünkü paylı mülkiyet olmaması halinde mülkün satışı mümkün değildi. Ancak söz konusu dava reddedildi ve ret kararı Yargıtay tarafından onanarak kesinleşti.
- 2014’te bu kez Selçuk ailesinin üyeleri elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi için dava açtı. Ancak bu dava da reddedildi.
- 2015 yılında ise Abud Efendi’nin diğer mirasçıları izale-i şüyu yani ortaklığın giderilmesi davası açtı. Fakat bu dava da 2012’de açılan tapu iptali davasının ‘bekletici mesele’ yapılması nedeniyle hala sonuçlanmış değil.
- Son olarak 2021’de ise Abud Efendi’nin varislerinden Meryem Selçuk ve hissedarları, İhsan Selçuk varisleri aleyhine hasımlı veraset ilamı davası açtılar.
Hisse sahibi | Hisse oranı (%) |
---|---|
İki kuzen | 15.23 |
Özdoyuranlar | 66.8 |
Diğerleri | 17.97 |