04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.09.2023 14:38 | Son Güncelleme: 04.09.2023 15:19

Doğan Holding: Ali Sabancı yoğun bakımdan çıktı, Vuslat Sabancı'nın tedavisi evde devam ediyor

Doğan Holding, geçtiğimiz günlerde Yunanistan'da kaza geçiren Ali Sabancı ve Vuslat Doğan Sabancı çiftinin sağlık durumuna ilişkin açıklamaya yaptı. Buna göre Ali Sabancı yoğun bakımdan çıkarıldı, Vuslat Doğan Sabancı'nın tedavisi ise evde devam edecek
Doğan Holding: Ali Sabancı yoğun bakımdan çıktı, Vuslat Sabancı'nın tedavisi evde devam ediyor

Doğan Holding, Yunanistan sularında geçirdikleri deniz kazası sonrası İstanbul'da tedavi altına alınan Vuslat Doğan Sabancı'nın iyileşme sürecinin evinde, yoğun bakımdan çıkan Ali Sabancı’nın tedavisinin ise normal odada devam ettiğini açıkladı. Yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi:

Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Vuslat Doğan Sabancı ve eşi Ali Sabancı'nın 24 Ağustos 2023 tarihinde geçirdikleri deniz kazasının ardından Vuslat Doğan Sabancı'nın tedavisi evinde, yoğun bakım süreci tamamlanan Ali Sabancı'nın tedavisi ise normal odada devam etmektedir. Bu zorlu sürecimizde bizden manevi desteğini esirgemeyen herkese içtenlikle teşekkür eder, kamuoyunun bilgisine sunarız.

Ne olmuştu?

Vuslat Doğan Sabancı ve Ali Sabancı çifti Yunanistan'ın Lipsi adası kıyısında meydana gelen bot kazasında yaralanmış ve Leros Adası Hastanesi'ne kaldırılmışlardı. Gece saatlerinde Bodrum Amerikan Hastanesi'nden Leros'a gelen ekibin Yunan doktorlarla birlikte gerçekleştirdiği altı saat süren operasyonda Ali Sabancı'nın dalağı alınmış ve aort yırtılması şüphesiyle önlem amaçlı müdahale edilmişti. Leros'ta Vuslat Doğan Sabancı'ya da ilk müdahale yapılmıştı.

Daha sonra Bodrum üzerinden İstanbul'a nakledilen Ali Sabancı, Nişantaşı Amerikan Hastanesi’ne gelir gelmez kalp damar cerrahları tarafından tekrar ameliyata alınmıştı. Aort damarına stent takılan Ali Sabancı'nın daha sonra travma nedeniyle oluşan iç kanama nedeniyle dalağı alınmak zorunda kalmıştı. Operasyonları başarılı ile atlayan Ali Sabancı o günden beri yoğun bakımda bulunuyordu. 

Ali Sabancı kimdir?

5 Mayıs 1969 tarihinde Adana'da Şevket Sabancı'nın üçüncü çocuğu ve tek oğlu olarak dünyaya geldi. 1987 ile 1991 yılları arasında Tufts Üniversitesi'nden Siyaset ve Ekonomi alanında lisans derecesi aldı.1993 yılında başladığı New York'taki Columbia Business School'da Uluslararası Finans alanında yüksek lisans yaptı. 1991-1997'de Morgan Stanley & Co. Incorporated ve Akbank T.A.Ş.'de çeşitli görevlerde bulundu. Aynı zamanda 1997-2001'de Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş.'de Projelerden Sorumlu Yönetici 2001 ile 2004 yılları arasında ise aynı şirkette Strateji ve İş Geliştirmeden Sorumlu İcracı Genel Müdür Yardımcısı olarak görev aldı. Mart 2004 tarihinde aile şirketinden ayrıldı ve bunu takiben, babası ve ablası ile beraber kurdukları Esas Holding'e katıldı.

Yönettiği şirketler

Bugün Asas Özel Sermaye Yatırımları arasında yer alan kurucusu olduğu Pegasus Havayolları'nda Yönetim Kurulu  üyeliğini ve Mars Sportif'de Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevlerini sürdürüyor. Aynı zamanda Esas Gayrimenkul'ün yönetim kurulunda da görev alıyor.

Esas Sosyal'in kurucularından

Ali Sabancı, sürdürülebilir sosyal yatırımı kolaylaştırmak için kurulan Esas Sosyal'in kurucularından biridir. Kendisi ayrıca Türkiye'de girişimcilik farkındalığını artırmaya odaklanmaktadır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genç Girişimciler Kurulu başkanı olarak Melek Yatırımcılık mevzuatı, Global Girişimcilik Kongresi, G3 / Geleceğin Gücü Girişimciler Forum, Global Girişimcilik Haftası ve TIM Inovasyon Haftası - Born Global gibi başarılı projelere liderlik yaptı. Aynı zamanda 25'ten fazla start-up şirkette melek yatırımcıdır.

Ali Sabancı, Türk-Amerikan İş Adamları Derneği ve Türkiye Aile İşletmeleri Derneği üyesidir. 2018 yılında Türkiye ile Fransa arasındaki ekonomik ilişkilere yaptığı katkılardan dolayı Fransız hükümeti tarafından Légion d'Honneur ödülüne layık görüldü.

Vuslat Doğan Sabancı kimdir ?

Vuslat Doğan Sabancı 16 Ocak 1971'de İstanbul'da doğdu. Bilkent Üniversitesi’nden Ekonomi alanında lisans ve Columbia Üniversitesi’nden Uluslararası Medya ve İletişim alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Hürriyet’ten önce The New York Times ve Wall Street Journal gazetelerinde çalışmış, buralarda Asian Business World News Channel (Asya İş Dünyası Haber Kanalı) ve Journal'ın Latin Amerika baskısının oluşumunda rol almıştır.

Toplumsal cinsiyet eşitliğine öncelik verdi

1996 yılında reklamdan sorumlu Başkan Yardımcısı olarak katıldığı Türkiye'nin lider gazete grubu olan Hürriyet Yayıncılık’ta 2004-2008 yılları arasında CEO ve 2008-2018 arasında Yönetim Kurulu Başkanı olmak üzere 22 sene hizmet vermiştir. Dijital yayıncılığa liderlik etmenin yanı sıra, aynı zamanda gazetenin editoryal bakışında toplumsal cinsiyet eşitliği, azınlık hakları gibi konuların gündemde tutulmasını sağlamış ve hukuk ile toplumsal algının da bu alanda ilerlemesine katkıda bulunmuştur. Doğan Ailesi’nin medya ile ilgili tüm faaliyetlerini sonlandırması ile beraber, Mayıs 2018’de bu görevden ayrıldı. 

2004’ten beri önemli bir sosyal değişim ve farkındalığa yön veren, Aile İçi Şiddete Son kampanyası, Doğan Sabancı'nın pozitif toplumsal dönüşüm için medyayı kullanma çabalarının ilk örneklerindendir. Kampanya Ekim 2006'da Birleşmiş Milletler tarafından Büyük Ödül’e layık bulunmuş ve Avrupa Akdeniz Parlamenterler Birliği Kadın Hakları Komisyonu raporunda örnek olarak sunulmuştur.

Türkiye'nin en büyük emlak sitesini kurdu

Türkiye’nin en büyük çevrimiçi gayrimenkul sitesi olan Hürriyet Emlak’a faaliyetlerine başladığı dönemde liderlik etmiş olan Doğan Sabancı halen bu platformun Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmekte olup, hayatına Hürriyet gazetesindeki ilanlar olarak başlayan platform bugün Türkiye’nin en büyük emlak sitesidir.

Haklı Kadın Platformu'nu hayata geçirdi

Doğan Sabancı, kadınların politikada güçlenmeleri için 42 sivil toplum kurumunun işbirliği ile “Haklı Kadın Platformu”nu hayata geçirmiştir. Söz konusu platform, kadınların politika, iş dünyası ve sosyal hayatta eşit temsil edilmeleri için çalışmaktadır. Doğan Sabancı aynı zamanda Grameen Bank'ın önemli bir mikro kredi projesine verdiği desteklerle de Türkiye'de kadınların ekonomik olarak güçlenmelerine katkı sunmaktadır.

V Vakfı çalışmalarını sürdürüyor

Gazetecilik, medya ve sivil toplum liderliği alanında 20 yıllık deneyime sahip olan Doğan Sabancı, şiddetlenen sosyal, ekonomik ve politik bölünmelerin ortasında anlamlı tartışmalar düzenlemek adına, alternatif kanallar araştırma gereği hissetmiştir. Kendisi halihazırda bu amaçla, sanat ve hikaye anlatıcılığı, kültürel girişimcilik, araştırma ve politika ortaklıkları kanalıyla "kendi içinde ve ötekiyle" sahici bağlantılar geliştirmeye yönelik küresel bir inisiyatif olan V Vakfı'nı hayata geçirme çalışmalarını sürdürmektedir.

Son dönemde Doğan Sabancı, İslam gibi çetin konularda aktif bir biçimde daha verimli tartışmalar düzenlemekte ve bu bağlamda medyanın rolü üzerinde durmaktadır. Söz konusu çabalar doğrultusunda Doğan Sabancı, Atlantic Council ile birlikte "İslamofobi: Efsaneleri Aşmak ve Daha Verimli Bir Tartışma Gerçekleştirmek" başlıklı panele evsahipliği etmiştir. Kendisi ayrıca Columbia Üniversitesi'ndeki Dünya Lider Forumu'nda "İslam'a Dair Daha Verimli Bir Tartışma Yürütmek: Medyanın Rolü" başlıklı konuşmayı yapmıştır. Önde gelen bir kanaat lideri olan Doğan Sabancı, farklı platformlarda sürekli olarak Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'ni savunmaktadır. Columbia Üniversitesi kampüsünde, medyadaki toplumsal cinsiyet meselelerine dair "Kadınlar ve Medya: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" başlıklı konuşmayı yapmıştır.

Yönettiği şirketler ve görevleri

Doğan Sabancı halihazırda, Türkiye’nin en büyük kurumlarından olup akaryakıt ürünleri dağıtımı, elektrik üretimi ve ticareti, otomotiv ticareti ve pazarlaması, endüstri, finans ve yatırım, internet, gayrimenkul yatırımcılığı, eğlence ve medya, turizm ve dış ticaret alanlarında faaliyet gösteren Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş.'de Yönetim Kurulu Üyesi'dir.

Doğan Sabancı, küresel çapta düşünce ve medya özgürlüğünü savunan Uluslararası Basın Enstitüsü'nün (IPI) ömür boyu onursal Yönetim Kurulu Üyesi ve Columbia Üniversitesi'nin Global Merkezler Danışma Kurulu ve Columbia Global Liderlik Konseyi üyesidir. Doğan Sabancı ayrıca Türkiye'de girişimciliği teşvik eden Endeavor Türkiye’nin kurucu üyesi ve Türkiye İş Kadınları Derneği'nin (TİKAD) yönetim kurulu üyesidir.

Kaynak: AA