22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.04.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Dokuz şehirde senkronize video hareketi

49 sanat kurumu 30 Nisan’a kadar sadece video sanatı örnekleri yayınlayacak. Senkron adını verdikleri projede amaç hem bu disiplinini öne çıkarmak hem de zor dönemde iş birliğinin önemini hatırlatmak
Dokuz şehirde senkronize video hareketi
Kahraman Çayırlı
Fikrin tohumlarını Bilsart ve Mixer attı. Versus Art Projects ve Elgiz Museum da organizasyon desteği verdi. Farklı iş modellerinde çalışan bu dört kurum bunun üzerine bir araya gelip ulaşabildikleri sanat kurumu ve organizasyonlarına açık davet gönderdi. Ve ortaya gayet ümit verici bir sonuç çıktı: Senkron. İlk senesinde, 49 kurum ve organizasyonun bir araya geldiği bu iş birliği videonun hem kendi üretimine hem de sanatla arasındaki ilişkiye farklı açılardan bakabileceğimiz, güzel bir fırsat.
Elgiz Museum - Gülsün Karamustafa, Erkek Ağlamaları, 2001, 3 ekranlı video yerleştirme
Elgiz Museum - Gülsün Karamustafa, Erkek Ağlamaları, 2001, 3 ekranlı video yerleştirme
Video sanatına derinlikli bir bakış sunmayı hedefleyen bir etkinlikler bütünü olan Senkron; 30 Nisan’a dek galeri, müze ve sanat inisiyatiflerini senkronize ederek, İstanbul, Ankara, İzmir, Balıkesir, Antalya, Mardin, Mersin, Çanakkale ve Diyarbakır’da eş zamanlı olarak gerçekleşecek.  Üstelik ilk yıl olmasına rağmen çok zengin ve ufuk açıcı bir programı var. Playing with Paper Dolls (Kâğıt Bebeklerle Oynamak), Su Çizgisi, Sudan Dünya, Kalıntıların Ötesinde ve çok daha fazla yaratıcı iş, farklı şehirlerde sanatseverleri bekliyor. Etkinlik dahilindeki işlerin her biri video ile sanatın bambaşka dallarıyla çekinmeden dans ediyor. Çağdaş sanat işte böyle dayanışmacı müdahale ve iş birlikleriyle üzerindeki köhne çerçeveler ve sınırlardan kurtuluyor. SENKRON ekibine göre projelerinin amacı da hem video sanatına dikkat çekmek hem de birlikte hareket etmenin önemini göstermek: “Video sanatı, sanatçıların resim, heykel, mekâna özgü yerleştirme ve performans gibi pek çok sanatsal pratik üzerinden aktarılan bir anlatım dili/yolu olarak karşımıza çıkıyor. Teknolojinin gelişmesiyle beraber de günümüzde video sanatı ve yeni medya çalışmalarını deneyimliyoruz. Yine bu gelişmeler sayesinde, Türkiye’de video ve yeni medya alanında üretilmiş işler giderek artıyor. Bu işlerin üretimlerine verilen destek kadar, izleyicisine ulaşması da bir o kadar önemli. Karma sergilerde, fuarlarda ya da çeşitli organizasyonlarda video sanatı kendine diğer sanat pratiklerine göre çok daha zor yer buluyor.”
Bilsart -<br />Ali Şentürk, hafif<br />erinlikte açığa çıkan birtakım ihtimaller, Video yerleştirme, 198x92x40 cm, 2021
Bilsart -
Ali Şentürk, hafif
erinlikte açığa çıkan birtakım ihtimaller, Video yerleştirme, 198x92x40 cm, 2021

Konuşma ve paneller de var

Senkron’a dahil olan kurum ve inisiyatifler, kendi programları dahilinde düzenledikleri sergi ve gösterimlerin yanı sıra; bu mecrada üretilen işleri ve araştırmaları mercek altına alan konuşma ve panellere de yer veriyor.  Kolektif bir yapı ile oluşturulan SENKRON’un amaçlarından bir tanesi de bu bilinci Türkiye’deki diğer sanat kurum ve organizasyonları ile paylaşabilmek ve onlara bu zor dönemde iş birliğinin neler yapabileceğini gösterebilmek. Daha detaylı bilgiye www.senkronvideo.art adresinden ulaşmak mümkün.