20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.11.2023 12:37 | Son Güncelleme: 28.11.2023 10:28

Dünya Neslihan’ın peşinde

İrlandalı Christy Kinahan 1 milyar euro’luk dünyanın en çok aranan uluslararası uyuşturucu kartelinin başında. Uyuşturucuyu kargo uçaklarıyla taşımak için Mısır ordusuyla anlaşmaya çalıştığı ortaya çıkan Neslihan Yıldırım ise baronun hem eşi hem sağ kolu. Batılı istihbarat örgütleri ikilinin peşinde
LinkedIn'de Nessy kendisini CV Aviation Consulting Services DWC-LLC'nin kurucusu ve icra kurulu başkanı olarak tanıtıyor. Marbella'da zeytinyağı ticaret şirketinin sahibi, Türk ve Hollanda pasaportlarına sahip ve 1975 doğumlu olduğunu gösteriyor
LinkedIn'de Nessy kendisini CV Aviation Consulting Services DWC-LLC'nin kurucusu ve icra kurulu başkanı olarak tanıtıyor. Marbella'da zeytinyağı ticaret şirketinin sahibi, Türk ve Hollanda pasaportlarına sahip ve 1975 doğumlu olduğunu gösteriyor

Binbir surat Christopher Vincent Kinahan aylardır Avrupa ve Amerikan istihbaratının 1 numaralı hedefi. Ülke ülke gezip sonunda Türk eşi Neslihan Yıldırım ile Dubai’ye kaçan çift Escobar’I andiron dev bir uyuşturucu kartelinin en çok aranan isimleri haline geldi. Dünya medyası “Dünyanın en çok aranan ailesi” başlığıyla 1 milyar euro’luk uyuşturucu trafiğini yürüten Kinahan Karteli’nin Hollywood filmlerini aratmayacak hikayesini manşetlerine taşıyor.

ABD’de Biden yönetimi Kinahan Karteli liderlerinin başına 15 milyon dolar ödül koydu. Kinahanlar ABD hükümeti tarafından İtalya'daki Camorra, Meksika'daki Los Zetas ya da Japonya'daki Yakuza ile kıyaslanabilecek "cani" bir uyuşturucu ve silah kaçakçılığı örgütünü yönetmekle suçlanıyor. Dubai, İrlandalı baronla Türk eşini sınırdışı etmek konusunda büyük baskı altında. Oksijen bu akıl sınırlarını zorlayan kartelin hikayesini sizin için derledi.

Dublin’de taksi şoförüydü

Christopher Vincent, Kinahan kartelinin 66 yaşındaki kurucusu. Kurduğu kartel ile onlarca yıldır organize suç örgütleri arasında yükselen ve şimdi 1 numaraya oynayan bir isim. ABD’de Biden yönetimi, Birleşik Arap Emirlikleri'nde lüks içinde yaşayan Christy olarak bilinen Christopher, Nessy olarak anılan Türk eşi Neslihan Yıldırım ve önceki evliliğinden olan kırklı yaşlarındaki oğulları Daniel ve Christopher Jr için kesenin ağzını açtı. Kartelin şökertilip Kinahan liderlerinin yakalanması için 15 milyon dolara varan ödül vaat ediliyor.

Kinahan'ın operasyonunun büyüklüğü akıl almaz düzeyde. Christy ve karteli Avrupa'ya yapılan kokain ithalatının büyük bölümünü, silah kaçakçılığını ve dünya çapında milyarlarca dolarlık kara para aklama faaliyetlerini kontrol ediyor. Müşterileri arasında Meksika ve Kolombiya uyuşturucu kartelleri, Lübnan merkezli Hizbullah ve İran'ın istihbarat servisi bile var. Avrupa’daki diğer kartellerle girdikleri çatışmalarda 50’den fazla insanın ölümüne sebep oldular. Kartelin yatırım yapma ve para aklama becerisi onu diğer çetelerden ayırıyor. Uluslararası bankacılık sistemine bir virüs gibi bulaşıp, yasadışı kazançları yasal yatırımlarla birlikte aklamak için profesyonellerden oluşan dev bir ekibe liderlik ediyorlar. Oysa ki Kinahan otuz yıl önce sahte çek düzenleyerek ve Dublin'de taksi şoförlüğü yaparak geçimini sağlıyordu.

Yıllardır onun peşinde koşan İrlanda polisine göre Christy Kinahan tam bir paradoks. Suça bulaşan diğer isimlerin aksine, bunu maddi zorunluluktan ya da fırsat yokluğundan değil her zaman daha fazla güç ve sayılamayacak kadar büyük servet elde etmek için yapıyor. Hırsı sayesinde 1990’da polis muhbiri olarak Dublin’de girdiği uyuşturucu çetesinin içinde bu kirli ticaretin tüm sırlarını öğrendi. Sonra adım adım kendi imparatorluğuna giden yolun taşlarını döşemeye başladı. Önce İrlanda Polisi Garda’nın Ulusal Uyuşturucu Birimi'ne (GNDU) şehirdeki Ecstasy ticareti hakkında bilgi vererek rakiplerinin tutuklanmasına yol açtı sonra da kanunla kedi fare oyunu oynamaya başladı. Amsterdam’da Hollanda polisi tarafından Ecstasy, kokain ve silahlarla yakalandı. Bir yıl hapis yattıktan sonra ülkesine geri dönüp İrlanda ve İngiltere pazarlarına büyük miktarlarda esrar, kokain ve Ecstasy sevkiyatı yapan başarılı bir uyuşturucu kaçakçısı haline gelince bu kez 4 yıl ceza aldı. O kadar kritik bir isimdi ki Portlaoise Cezaevi'nin maksimum güvenlikli kanadında IRA ve İrlanda Ulusal Kurtuluş Ordusu (INLA) üyeleriyle birlikte tutuluyordu.

Dil öğrendi, Soros’u okudu

Mart 2001'de Portlaoise'den serbest kaldığında artık İrlanda gibi küçük bir hedefi yoktu, Avrupa’nın Escobar’ı olmalıydı. Dönüşüm geçirmiş bir adam olarak ortaya çıktı. Hapishanede sanat diploması almış ve İspanyolca, Fransızca ve Hollandaca konuşmayı öğrenmişti. Güney Amerika kartelleriyle doğrudan anlaşma yapabilmek için farklı diller öğrenmişti. Aksanı daha kibar ve kültürlü bir hal aldı. Takım elbise giymeye başladı, milyarder yatırımcı George Soros'un kitaplarını okudu.

Soca öncelikli hedef ilan etti

2001-2006 yılları arasında İspanya, Kıbrıs, Hollanda ve Belçika'ya gidip gelirken birkaç şirket kurdu ve solaryum salonlarından araba galerilerine kadar her şeyi işletti. İş adamı görünümünün ardında, silahlı bir çete, danışmanlar ve kara para aklayıcılar ordusu tarafından desteklenen yeraltı dünyasının bir gücü haline gelmişti. Uyuşturucu ticareti ve bahis şikesi gibi bazı yasadışı faaliyetleri 2005 yılında Londra polisinin dikkatini çekti. Üç yıl sonra Ağır Organize Suçlar Ajansı (Soca) tarafından öncelikli hedef olarak ilan edildi.

İspanya'ya taşındı

Suç dünyasının süper ligine girdiği 2006 yılında örgütü, gücünü pekiştirmek için çok sayıda uluslararası suç çetesinin üssü olan İspanya'nın Costa del Sol bölgesine taşınmıştı. Servetinin büyüklüğü kısa sürede baş döndürücü boyutlara ulaştı, o zamanlar 500 milyon euro olduğu tahmin ediliyordu. Çalışma şekli basitti: Kolombiya'daki sağcı paramiliter gruplardan ve kartellerden doğrudan uyuşturucu satın alıyor ve bunları Avrupa'daki ve daha uzaktaki çetelere satıyordu. Onlara para aklama hizmetleri sunuyor, ama aynı zamanda tehdit altında olduklarında onları koruyordu. Kazançlar Cayman Adaları gibi offshore vergi cennetlerindeki paravan şirketler ve yatırım planları aracılığıyla aklanıyordu.

Polis onu durdurmak konusunda çaresizdi. Belçika'da yetkililer, Kinahan'ın Antwerp'teki bir kumarhane de dahil olmak üzere mülklere yatırım yapmak için kullandığı bir dizi Kıbrıs firmasını ortaya çıkardı. İspanyol yetkililer de benzer keşifler yaptı. Bu sadece buzdağının görünen kısmıydı. Kartelinin yükselişi İrlanda, İngiltere, Hollanda, İspanya ve Belçika polisinin katıldığı çok kurumlu bir operasyon olan Kürek (Shovel) Operasyonu'nu hızlandırdı. Çete İspanya'da gizli gözetim altına alındı.

Bu sırada Kinahan'a ilk evliliğini yaptığı İngiliz eşinden olan iki büyük oğlu da katılmıştı. Kartelin İspanya, İngiltere, İrlanda, Kıbrıs, Belçika, Dubai ve Brezilya'daki mülklerine baskınlar yapıldı. Mayıs 2010'da Kürek Operasyonu sona erdiğinde aralarında Kinahan ve oğullarının da bulunduğu 32 kişi tutuklandı. İspanyollar tarafından kısa bir süre gözaltında tutuldular ancak daha sonra serbest bırakıldılar. Kinahan yıllar önce kara para aklama suçundan aldığı cezayı çekmek üzere Belçika'ya iade edildi, ancak 2013 yılında bir kez daha serbest kaldı ve Costa'da oğullarına katıldı. Kartelin dağıtılamaması onları daha güçlü, daha çevik ve daha tehlikeli hale getirdi.

Büyük oğlu gölgelerde yaşamak istemedi

Kinahan hayatı boyunca gerçek gücün gölgelerde yattığı kuralına göre yaşadı. Hiç röportaj vermedi. Yakın çevresi dışında çok az kişi onun sesini duydu ama 46 yaşındaki büyük oğlu Daniel bu tür kuralları görmezden gelmeyi seçti. 2012 yılında, "Mack the Knife" lakaplı eski dünya şampiyonu Martin Macklin ile Marbella'da bir spor salonu açarak profesyonel boks dünyasına dahil oldu. Birkaç yıl içinde sporun en etkili isimlerinden biri haline geldi ve yakın zamana kadar arkadaşlıklarını gizlemeyen ağır siklet şampiyonu Tyson Fury gibi isimlerin dövüşlerine aracılık etti. Fury 2020'de Instagram'da "Daniel Kinahan ile telefonda görüştüm. Az önce bana İngiliz boks tarihinin en büyük dövüşü için anlaşmaya varıldığını bildirdi. Çık oraya oğlum! Dan'e kocaman bir alkış. Tyson Fury gelecek yıl Anthony Joshua'ya karşı" diye bir paylaşım yaptı. Pablo Escobar futbol için neyse Daniel Kinahan da boks için oydu.

13 yıldır Türk eşiyle yaşıyor

Christy Kinahan'ın 13 yıllık partneri, Hollanda'da oturma hakkına sahip 48 yaşındaki Türk vatandaşı Neslihan Yıldırım. Aralarında 18 yaş fark olan imam nikahlı çiftin üç çocuğu var. Tüm istihbarat servislerinin radarına giren Kinahan ve iki oğlu 2016'nın sonlarında stratejik ve güvenlik gerekçeleriyle Dubai'ye taşındı. Bu taşınma kartel için dönüştürücü oldu ve daha da gelişmesini sağladı. Burada kendilerine güçlü dostlar edindiler.

Hizbullah’la ‘hawala’ işbirliği

Serbest ticaret bölgesinde şirketler kurdular ve yeni hayatlar inşa ettiler. İran ve onun Lübnan'daki vekili Hizbullah ile bağlantı kurdukları için Orta Doğu'da nasıl faaliyet göstereceklerini zaten biliyorlardı ve dünyanın dört bir yanına para taşımak için İran'ın yeraltı hawala (havale) sistemini kullanıyorlardı. Orta Doğu ve Asya'da yüzlerce yıldır var olan Hawala bankacılığı, paranın bankacılık sistemine girmeden şüphe çekmeyecek kişiler tarafından bir ülkeden diğerine bavullar ya da araçlarla taşınması anlamına geliyor. Hizbullah'ın Kinahanlar ile yaptığı anlaşma sayesinde yüz milyonlarca dolar komisyon elde ettiğine ve bu komisyonları Lübnan ve Suriye'deki operasyonlarını finanse etmek için kullandığına inanılıyor.
Kinahanların ilişki kurduğu tek devlet İran da değil. Kartelin Costa del Sol'da bulunduğu dönemde Rusya'nın istihbarat servisleriyle de ilişki kurduğunu gösteren güvenilir kanıtlar olduğu belirtiliyor.

7 yıldızlı otelde düğün

Christy Kinahan Dubai'de kendini danışman Chris Vincent olarak tanıttı ve Türk eşi Neslihan ve köşedeki uluslararası bir okula giden çocuklarıyla birlikte Al Wasl bölgesindeki City Walk kompleksinde geniş bir rezidansta ikamet etmeye başladı. Dışarıdan bakanlara ve istihbarat servislerine göre Kinahanlar yerleşik düzene geçmiş gibi görünüyordu. Daniel, Caoimhe Robinson adında Dublinli bir kadınla evlendi - düğünleri 7 yıldızlı Burj Al Arab otelinde yapıldı. Düğün adeta mafya babalarının partisi gibiydi. Katılanlar arasında İtalya'nın Camorra suç örgütünden Raffaele Imperiale, Hollandalı-Faslı gangster Ridouan Taghi, Şilili kokain kaçakçısı Richard Vega ve Tito ve Dino Karteli olarak bilinen Balkan mafyasının lideri Edin Gacanin gibi önemli isimler vardı. Düğüne sızmayı başaran ABD’nin uyuşturucudan sorumlu güvenlik ajansı DEA’in ajanı gördükleri karşısında adeta küçük dilini yutacaktı. İrlanda hükümetinin BAE'den sınır dışı edilmeleri için yürüttüğü diplomatik çabalar sonuçsuz kaldı. Christy aslında 2018 yılı civarında Dubai'den ayrılmayı ve Zimbabve'de yeni bir hayat kurmayı kafasına koymuştu. Bunun iki amacı vardı: hem giderek daha fazla sorun çıkaran oğullarıyla arasına mesafe koyacak, hem de burayı para aklamak için yeni mekanizmasının merkezi haline getirecekti. Neslihan Yıldırım ile birlikte Harare’de dev emlak yatırımları yaptılar. Neslihan, çok fazla göz önünde olmamak için çocuklarına evde eğitim verirken kartelin gelişiminde de yeni bir sayfa açılmıştı.

Altın eriterek kara para akladı

Kinahan Karteli Zimbabve'ye nakit para sokuyor ve bu parayla küçük madencilerden altın satın alıyordu. Altın eritiliyor, kaynağını gizlemek için yeniden işlenerek Dubai'deki tüccarlara satılıyordu. Kartel ayrıca Mozambik'teki Beira'ya ve Namibya'daki Walvis Bay'e gönderdikleri ikinci el arabalarla euro ve sterlin kaçakçılığı yapmaya başladı ve bu paraları ABD dolarına çevirerek altın satın almak için kullandı. Bu sistemi kullanarak çeşitli para birimlerinde on milyonlarca dolar akladılar.

Christy ayrıca Güney Afrika'daki suçlulara toptan kaçak sigara satmaya başladı. Söz konusu meblağlar tüm hesaplara göre çok büyüktü. Kazançlar hawala sistemi kullanılarak Dubai'ye transfer edildi. Zimbabve hükümeti baskılar nedeniyle kendilerine oturma izni vermeyince 2020’de kalıcı olarak Dubai’ye yerleştiler.
Kartel, Escobar’ın da hayali olan uyuşturucuyu uçaklarla taşıma rüyasını gerçekleştirmek için akıl almaz bir projeyi devreye soktu. Bu aşamada Neslihan Yıldırım başroldeydi. Neslihan, Dubai’de kurulan CV Aviation Consulting Services havacılık şirketinin genel müdürü sıfatıyla önce Malawi'de ambulans uçak hizmeti veren küçük bir havayolu şirketi olan Nyasa Air Charters'ı ve Afrika'daki yardım kuruluşlarına lojistik hizmetler sunma iddiasındaki bir Singapur kuruluşu olan Crescents and Crosses’ı satın aldı. Bu uçaklarla onlarca milyon dolarlık uyuşturucu taşındı. İşin kokusu çıkmaya başlayınca uçakları veya parçalarını, yaptırımları delmek için İran'a sattılar. Ancak Escobar’ın rüyasını gerçekleştirme fikrinden de hiç vazgeçmediler.

Mısır’da generallerle pazarlık

Kartel o kadar fütursuzdu ki Dubai’de yine Neslihan tarafından yeni bir şirket kuruldu. Sea Dream Middle East General Trading LLC, Neslihan’ın imzasını taşıyan bir teklifle Mısır ordusunun ıskartaya çıkardığı de Havilland Canada DHC-5 Buffalo model 9 kargo uçağını satın almak için 20 milyon dolar ödemeyi taahhüt ettil. Çift motorlu bu uçaklar engebeli pistlere iniş kalkış yapabiliyor olmaları nedeniyle Afrika'nın ücra bölgelerindeki koşullara son derece uygundu. Afrika’nın ‘kokain koridoru’ Kinahan Karteli tarafından havadan control edilecekti. Mart 2020'de, Neslihan’ın başında bulunduğu şirkete Buffalo ile ilgili teknik bilgiler Mısır Savunma Bakanlığı tarafından gönderildi.

Kahire'deki Almaza Hava Üssü’nde bir saha incelemesi için Mısır Hava Kuvvetleri'nin onayı verildi. Mısır Savunma Bakanlığı tarafından görevlendirilen 4 general ile toplantılar yapıldı. Üst düzey bir subay ziyaretçilere "Hayallerinizin gerçekleşmesini sağlamak için buradayız" dedi. Ana hatları çizilen anlaşma, Sea Dream'in satın aldığı ekipmanı teslim almak üzere Mısır hava üslerine ve depolarına konteynerler getirmesine bile onay veriyordu. Uçaklardaki Mısır bayraklarının ve kuyruk numaralarının kaldırılmasına izin veriliyor ve herhangi bir satıştan medyaya bahsedilmesi yasaklanıyordu. Sözleşme taslağına göre, Mısırlılar anlaşmaya ekli olan ve teklif edilen alıcının uçakların nihai alıcısı olduğunu ve bunları bir başkasına devretme niyetinde olmadığını belgeleyen "son kullanıcı sertifikasını" kaldırdı. Ancak sonunda finansman sorunları nedeniyle anlaşma suya düştü. Venezuela’dan bir Antonov An-26 kargo uçağı alma girişimi de başarısızlıkla sonuçlandı.

Gazeteciler ortaya çıkardı

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu muhabirleri Kinahan'ın kendisini insani yardım amaçlı havacılık danışmanı olarak tanıttığını ve Türk eşi Neslihan’ın yardımıyla kısa kalkış ve iniş kabiliyetleriyle bilinen bir uçak filosu satın almaya çalıştığını ortaya çıkardı. Temmuz ayında Zimbabve gazetesi Sunday World, Kinahan çetesinin hava ambulanslarıyla Afrika'da nasıl kokain taşıdığını manşetine taşıdı.
Kartelin, iniş pistlerinin kullanımı için yetkilileri nasıl satın aldığı ve Avrupa'ya giden kilit nakliye rotasının kontrolünü nasıl ele geçirdiği ortaya çıktı ve bu durum İrlandalı çeteyi Kolombiya Kartellerinden sonra ikinci sıraya yerleştirdi.

Kinahan'ların kontrol ettiği işletmelerin çeşitliliği hayret verici boyutlarda. Avrupa, Asya, Güney Amerika, Afrika ve Orta Doğu'daki paravan şirketlerde Dubai'deki emlak, restoranlar, eğlence, kereste ithalatı, altın, gemicilik ve yenilenebilir enerji kaynaklarına kadar her alanda yatırımları var. Bu kuruluşların mülkiyeti, Cayman Adaları, İngiliz Virgin Adaları, Man Adası, Dubai ve Mauritius'ta kayıtlı karmaşık fonlar ve holding şirketleri aracılığıyla kontrol ediliyor. İşletmelerin çoğu, aralarında BAE, Hong Kong, İsviçre ve Zimbabve'den kişilerin de bulunduğu "temiz yüzlü" paravan kişiler tarafından yönetiliyor.
Para aklama konusunda da fütursuzlukta sınır tanımıyorlar. Japon heykeltıraş ve enstalasyon sanatçısı Yayoi Kusama'nın bir eserini gizlice satın almaya çalışmanın yanısıra Banksy'nin bir sanat eserine yapılan başka bir gizli yatırımdan da söz ediliyor.

Düğündeki ‘babalar’ şimdi hapiste

Şimdi kaderleri BAE'deki hamilerine rüşvet ödemeye ne kadar devam edebileceklerine bağlı olabilir. Ortakları tarafından öldürülebilirler. Ya da Batı'ya iade edilmemek için Rusya ya da İran gibi bir ülkeye sığınabilirler. Dubai yakın zamanda ‘göstermelik’ bir hamleyle Kinahanlar’ın malvarlıklarına el konulduğunu açıkladı. Ancak buna ilişkin hiçbir kanıt sunulmadı. Güvenlik yetkililerine göre Kinahan'ların en büyük korkusu, 2019'da ABD'de ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Meksikalı kartel patronu Joaquin "El Chapo" Guzman gibi kara para aklama suçlamasıyla, yargılanmayı hiç beklemedikleri bir ülke olan ABD'ye götürülmek. Bu endişede haksız da sayılmazlar. Çünkü Daniel’in düğünündeki tüm mafya liderleri şimdi hapiste.

BAE, 2019 yılında Fas kökenli en büyük suç örgütünün zorlu lideri Ridouan Taghi'yi iade etti. 2021'de Raffaele Imperiale İtalya'ya iade edildi. Imperiale İtalya'nın Camorra mafyasının başıydı. Tito ve Dino kartelinin lideri Edin Gacanin de tutuklandı.