29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 08.04.2022 19:02 | Son Güncelleme: 08.04.2022 19:36

Düşen vakalar sonrası İstanbul'daki yoğun bakımlar boşalıyor

Şubatın ilk haftasında pik noktasına ulaştıktan sonra yeniden düşüşe geçen Covid-19 vakaları, İstanbul'da hastanelerde tedavi gören hasta sayılarını da büyük oranda azalttı
Düşen vakalar sonrası İstanbul'daki yoğun bakımlar boşalıyor

İstanbul'daki kamu ve üniversite hastanelerinin Covid-19 servisleri ve yoğun bakımlarında yatan hasta sayılarında belirgin bir azalma yaşanıyor.

Omicron varyantıyla şubatın ilk haftasında pik noktasına ulaştıktan sonra düşüşe geçen günlük vaka sayıları, mart itibarıyla başlayan hızlı azalış trendini sürdürüyor. Bu durum kentteki hastanelerin Covid-19 servislerinde tedavi gören hasta sayılarının da büyük oranda düşmesini sağladı.

"Yoğun bakım sayısı 4'te 1 oranında azaldı"

Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan, hastanelerinde Covid-19 nedeniyle yoğun bakımlarda yatan hasta sayısında ciddi bir azalma söz konusu olduğunu belirtti.

Yaklaşık bir ay önce yoğun bakımda yatan hasta sayısının bugün 4'te 1'e indiğine dikkati çeken Demirhan, "Şu anda Covid yoğun bakımında 12 hastamız yatıyor. Bir ay önce bu rakam 45-50 civarındaydı. Covid-19'dan serviste yatan hastalarda da azalma var" bilgisini verdi.

"Salgın ciddi manada sıkıntı oluşturabilecek gücünü kaybetti"

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit ise Covid-19'dan 16 kişinin yoğun bakımda, 24 kişinin ise serviste tedavi gördüğünü bildirdi.

Prof. Dr. Yiyit, hızlı bir azalış trendine girildiğini belirterek, "Covid'in yatış endikasyonu olarak çok belirleyici olmadığı bir dönemdeyiz. En son kalan hastalarımız genelde kronik hastalığı olan ileri yaş grubu kişiler. Bir kısmının Covid'i aslında geçti ama ek hastalıkları nedeniyle tedavi ediliyorlar ve taburcu edilmeyi bekliyorlar. O yüzden salgın ciddi manada sıkıntı oluşturabilecek gücünü kaybetti" değerlendirmesini yaptı.

Acil durum hastaneleri en sakin dönemlerini yaşıyor

Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Tolga Adaş, acil durum hastanesinde yatan hasta sayısının azaldığını ifade etti.

Adaş, "Acil durum hastanesinin servislerinde yaklaşık 40-45 hasta oluyor. Yoğun bakımda da 13-15 arası hasta oluyor" bilgisini verdi. Geçmiş dönemdeki vaka sayılarının yüksekliğini anımsatan Adaş, yüzde 80-85 oranında azalma yaşandığını kaydetti.

Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu da, salgının başından beri acil durum hastanesinin en sakin dönemini yaşadığını vurguladı.

Tanoğlu, bu ay başından itibaren yoğun bakımlarda küçülmeye gittiklerine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Bu sabah itibarıyla Covid-19 yoğun bakımda 34 hastamız var. Yaklaşık 88 de serviste hastamız var. Bir hafta önce, yoğun bakımda 40-41 civarında hasta varken, servislerde 100-110 bandında oynuyordu. Son 7-8 günlük dönemde bile hem yoğun bakım hem de servis hastalarında yüzde 10-15 arasında bir azalma var. Ayaktan girişler de azaldı, mutluyuz. Hatta bu yoğun bakım hastalarının arasında, bundan 2-3 hafta önce gelen, Covid'i negatife dönse bile organlarında hasar olan ve bundan dolayı yatan kişiler var."

Yedikule'de yoğun bakımda yatan hasta kalmadı

SBÜ Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sedat Altın, kendilerinde yoğun bakım hastası olmadığını belirterek, "Serviste 6 Covid hastamız var. Yoğun bakımda hastamız kalmadı. Martın son haftasından bu yana yoğun bakım hastamız olmadı" dedi.

Prof. Dr. Altın, artık vaka sayılarının çok azaldığını, yeni bir dalga gelmediği takdirde 2-3 ay içerisinde vaka sayılarının daha da düşebileceğini ifade etti.

Bazı hastanelerin yoğun bakımlarında Covid hastası kalmadı

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Necdet Sağlam, "İki hafta önce yetişkin yoğun bakım sayımız 12'ydi. 4 de çocuk hastamız vardı. Bu sayı azaldı. Şu anda yoğun bakımda 6 hastamız var. 9 da serviste yatan hastamız var. Önümüzdeki pazartesi muhtemelen temiz yoğun bakıma dönmüş olacağız" diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yalım Dikmen de hastanelerinin Covid-19 yoğun bakım ünitesinde yatan hasta kalmadığını belirtti.

Dikmen, salgın nedeniyle ayırdıkları yoğun bakım yataklarının sayısını azaltarak büyük oranda diğer hastalara hizmet vermeye başladıklarını kaydetti.

Kaynak: AA