22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.11.2022 11:55 | Son Güncelleme: 23.11.2022 15:42

Düzce depremi İstanbul'un öncüsü mü?

Türkiye bugüne Düzce'de meydana gelen ve birçok şehirde hissedilen 5.9 büyüklüğündeki deprem ile uyandı. Herkes bir klasik haline gelen Marmara ve İstanbul nasıl etkilenecek? sorusunun cevabını aradı. İşte uzmanların Düzce depremi değerlendirmeleri
Düzce depremi İstanbul'un öncüsü mü?

Düzce Gölyaka'da 04.08'de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem; İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa, Zonguldak, Bartın ve İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Artçı sarsıntıların devam ettiği bölgede korkuyla sokaklara çıkan insanların bekleyişi sürüyor. Artçıların devam edeceğini söyleyen uzmanlar, yaşanan sarsıntının Marmara ve İstanbul'u etkileyip etkilemeyeceği sorusuna cevap verdi. Sonuç bugünkü Düzce depremi, beklenen İstanbul depreminin öncüsü değil... İşte uzmanların depremle ilgili yorumları...

"Riskle bölgede değil"

Bilim Akademisi kurucu üyelerinden olan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Düzce merkezli meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki depremle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu yörede enerjinin büyük ölçüde boşaldığını düşünüyorum” dedi. Görür, “Ancak Bolu Dağı Tüneli ile Bolu güneyi arasında, KAF’a bağlanan hat henüz kırılmadığı için bu kesim riskli bölge olarak düşünülmelidir” diye ekledi.

"Küçük değil, sığ bir deprem"

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Şükrü Ersoy, Kandilli Rasathanesi'nin büyüklüğünü 6.0 olarak duyurduğu depremin ardından "Beklenen İstanbul depreminin öncüsü değil" değerlendirmesini yaptı. Ersoy, “Depremi hissettim ama uzun sürmedi. İstanbul ve Ankara arasında geniş bir alanda hissedilmiş. Asıl merkez üssü Düzce’de. Bu küçük bir deprem değil, sığ bir deprem. Sığ olduğu için de geniş alanda hissedilmesi durumu var. 1999 Düzce depreminden sonra yapı stoğu epey yenilenmiş. Dolayısıyla sanıyorum büyük bir hasar beklenmiyor. Deprem zonlarımızda bu tür depremlerin olması çok doğal karşılanmalı. Bu bizim gerçeğimiz. Bundan sonra 5.9’dan sonra bazı artçı sarsıntılar hissedilebilir. 5.0 büyüklüğüne varan… Bu beklenen büyük İstanbul depreminin öncüsü değil” ifadesini kullandı.

"İstanbul ve Ankara ile alakası yok"

Jeofizik mühendisi Şerif Barış, "Bunun artçıları yaklaşık 6 ay kadar sürebilir. 4, 4.9 şiddetinde olabilir, insanların tedirgin olmaması gerek" dedi. Açıklamasının devamında Şerif, "Bu depremin İstanbul ve Ankara ile ilgili alakası yok" diye konuştu. Barış "Bu gördüğüm kadarı ile İzmit ve Düzce depremlerinde kırılmayan bir nokta vardı. Muhtemelen o kırıldı. Düzce adından da belli olduğu gibi düz ve alüvyon bir zemin üzerinde bulunmakta bu tür depremler maalesef zarar verebiliyor. Umarım kötü bir şey olmamıştır. Karadere’nin çıkışında Gölyaka’dan kuzeye doğru giden bir fay parçası var bu kırılmışa benziyor. Bu bir öncü deprem olabilir mi? Bundan daha büyük deprem oluşturma potansiyeline sahip bir fay buralarda yok. Kırılmamış bir fay hattı burada yok" dedi. 

"İstanbul'u tetiklemez"

Yüzeye yakın deprem bu da daha hasar verici bir deprem. İstanbul depremi ile bir alakası yok. İstanbul depremini de tetiklemez. Civarda irili ufaklı faylar ama böyle 6’nın üzerinde bir deprem üretecek fay yok. O yüzden halkımız rahat olsun."

 "Öncü deprem değil"

Prof. Ziyadin Çakır ise "Bu bir öncü deprem olabilir mi? Bundan daha büyük deprem oluşturma potansiyeline sahip bir fay buralarda yok. Kırılmamış bir fay hattı burada yok" açıklamasını yaptı.

"Artçıları gelecektir"

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan "Bu depremin artçıları gelecektir. 5.1'lik gibi artçılar olabilir. Yıkım yaratmaz bu ama Düzceliler yine de evlerine girmesin” açıklamasını yaptı. Ercan “Sakarya Çukuru diye andığımız bu bölüm, Marmara’nın deprem sibobu gibi. Marmara’ya daha fazla gerginlik birikmesi gerekirken, o gerginlik birikmeden kırılıyor. Ana nedeni de bu bölgede kabuğun daha gevrek olması. Yani gerginliği sürekli olarak biriktirmeye yatkınlığı yok. Dolayısıyla Sakarya Çukuru'ndaki depremler Marmara Çukuru'ndaki depremlerden daha sıkça oluşur. Bu deprem de bunun sonucu. Bu orta büyüklüğünde bir depremdir. 13 saniyelik bir deprem iyi çalkalar" dedi. 

Prof. Dr. Ercan "Bu depremin normalde yıkım yapmaması gerekiyor. Daha önceki depremi gören yapılar yorgun yapılardı. Bazı yıkımlar görülebilir ama sadece eski yapılarda. Özellikle 99 depreminden sonra yapılan yapıların yıkıldığını tahmin etmiyorum. Bunlar gerçekten yapı denetim kuruluşlarının çok iyi denetimindeler. Ve yapı demirleri çok güvenliklidir. Bu depremin artçıları gelecektir. 5.1'lik gibi artçılar olabilir. Yıkım yaratmaz bu ama Düzceliler yine de evlerine girmesin" diye konuştu.

Jeofizik Profesörü ve deprem uzmanı Haluk Eyidoğan, sosyal medya hesabından Düzce'deki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. Profesör Eyidoğan, "23 Kasım 2022 saat 04:08'de Düzce ilinin 15 km batısında 6 büyüklüğünde oldukça kuvvetli bir deprem oldu. İlk bilgilere göre deprem Düzce merkezi ile Hendek merkezi arasında yer almaktadır. Deprem, Kuzey Anadolu Fay sistemi içerisinde yer alan Karadere Fayı ile Düzce Fayı'nın birleştiği alandadır. Odak mekanizması çözümüne göre sağ yönlü ve doğrultu atımlı bir fay hareketi vardır. Deprem büyüklüğü itibariyle binaların duvarlarında çatlaklar, hafif ve orta hasar düzeyinde hasarlar yapabilir. Depremin artçı depremleri beklenmektedir. Hasarlı yapıların durum tespitinin hızla yapılması ve tahliye edilmesi önerilir" dedi.