22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.05.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

En iyiler estetik cerrahiyi tercih etti

“Tıpta Uzmanlık Eğitim Giriş Sınavı”nda en yüksek puan alanların tercihi ‘deri ve zührevi hastalıklar’ ile ‘estetik cerrahi’ bölümü oldu. Beyin cerrahlığında tavan puan 64.4 olurken bu puanı alan bile deri ve zührevi hastalıklarında uzmanlaşmayı tercih edemedi çünkü bu bölüm için taban puan 68.4 oldu
En iyiler estetik cerrahiyi tercih etti
Çağatay Bayraktar
Tıp fakültesi mezunu olan doktorların uzmanlık alanlarını belirledikleri “Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı”nda aldıkları puanlara göre yerleştirmeleri yapıldı. Sınava 7 bin 339 doktor girerken 5 bin 29 doktorun uzmanlık alanı belirlendi. 5 bin 855 kontenjandan ise 826’sı boş kaldı.

Rapor açıklandı

ÖSYM tarafından yerleştirme sonuçlarına göre bir rapor hazırlandı. Rapora göre en yüksek puanı alan doktorlar “Deri ve Zührevi Hastalıklar” ile “Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi” bölümlerini tercih etti. 82 farklı kurumda bulunan kontenjanların hepsi doldu. Ayrıca 78.9 puan alan TUS birincisi Marmara Üniversitesi; 77.1 puan alan ikinci de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin Deri ve Zührevi Hastalıklar bölümlerinde uzmanlaşmayı tercih etti. 76.9 puan ile üçüncü sırada yer alan doktorun uzmanlık alan tercihi İstanbul Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi oldu. Bu bölümlere girişte taban puanlar da neredeyse rekor kırdı. Deri ve Zührevi Hastalıkları alanında uzmanlaşmak isteyenlerde taban puan 68.4 ile Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde gerçekleşti. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi de taban puanın adresi ise 65.4 Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi oldu.

Çocuk hastalıkları tercih edilmedi

İki alanda tercih patlaması yaşanırken çocukların sağlığı alanında uzmanlaşma ise pek tercih edilmedi. Öyle ki “Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları” alanında 233, “Çocuk Cerrahisi” bölümlerinde 34 kontenjan açıkta kaldı. “Acil Tıp Hekimliği” de tercih edilmeyen bölümler arasında yer aldı ve boş kontenjan sayısı 144 olarak kayda geçti. “Kadın Hastalıkları ve Doğum” bölümü de 117 boş kontenjan ile aynı kaderi paylaştı. Öyle ki açıkta kalan 826 doktor içinde birçoğu bu bölümlere girebilecekken şansını bir sonraki sınavda denemeye karar verdi.

Ortalama puan yetti

Bir dönemin gözde alanı “Beyin ve Sinir Cerrahisi”nde ise 42 boş kontenjan oluştu. Bu alanı tercih edenlerin de yüksek puan almasına gerek kalmadı. Önceki yıllarda yüksek puan ile girilen ‘Beyin ve Sinir Cerrahisi’nde taban puan 45 oldu ve 19 Mayıs Üniversitesi’ne bu puandan alım yapıldı. Bu alanda en yüksek puan ile 64.4 ile Ankara Üniversitesi’nde yaşandı.

“Endişe verici bir durum”

Prof. Dr. Tufan Tükek (İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı) Beyin ve sinir cerrahisi, çocuk sağlığı ve hastalıkları, kadın hastalıkları ve doğum, kalp ve damar cerrahisi bölümlerinin az tercih edilmesi endişe verici. Hasta ölüm riski, nöbet koşulları, tazminat davası açılma sıklığı, bu bölümlere tercihi azalttı. TUS’ta boş kontenjan kalan bölümler oldular. Diğer taraftan deri ve zührevi hastalıklar ile plastik cerrahide ilerleyen yıllarda iyi gelir elde etme ihtimali de bu alanlara tercihi tetikledi.